Az ügyességi játékok előnyei

A gazdák tisztában vannak azzal, hogy minden kutyának szüksége van valamire, amivel elszórakozhat, amikor az emberek nem tudnak velük játszani, vagy ha éppen egyedül vannak otthon. A különféle interaktív ügyességi játékok hatékonyak a káros viselkedési formák megelőzésében és kezelésében is.

De pontosan milyenek is ezek az ügyességi játékok? Nos, leggyakrabban olyanok, amelyek mentális kihívásokat rejtenek az állat számára, a végén valamilyen finom falattal jutalmazva őt. Ezek a játékok segítenek a kutya problémamegoldó képességeinek fejlesztésében, hiszen a játék megfelelő használata minden esetben jutalommal jár a számára. Éppen ezért huzamos ideig lefoglalják a kutyát, ideálisak arra az esetre, amikor a gazdi éppen munkában, iskolában, vásárolni van.

két kutya KONg játékkal játszik

Az ügyességi játékok három legnagyobb előnye

1. Mentális stimulációt biztosítanak: Mint korábban írtuk, az ügyességi játékok rengeteg mentális stimulációt biztosítanak, márpedig ez elengedhetetlen része annak, hogy a kutya boldog és egészséges legyen. Segít megelőzni az unalmat, megóv a viselkedési problémák kialakulásától, mivel a kutyának módja van levezetni felesleges energiáit. A szakemberek szerint minimum napi 15 pernyi ügyességi játék szükséges minden kutya számára.

Az ügyességi játékok kifejezetten jól használhatók az állat szorongásának enyhítésére is. Amennyiben az eb szeparációs szorongással küzd, indulás előtt érdemes egy finom falatokkal töltött játékot adni neki, mellyel a gazda távollétében elfoglalhatja magát. Így ahelyett, hogy magányossága miatt keseregne, elszórakoztatja magát és nem is gondol arra, hogy a szeretett gazda távol van.

2. Hasznosak a fizikai aktivitásban is: Nem csak mentális stimulációt nyújtanak ezek a játékok, hanem kicsit a fizikai aktivitáshoz is hozzátesznek. Miközben a kutya próbálja megszerezni a játékba rejtett finom falatokat, bizony, mozognia is kell. Emellett vannak olyan ügyességi játékok, melyek akár apportos játákokhoz is használhatók, az pedig alaposan átmozgatja a kutyát.

3. Lassítják az evés tempóját: Végül, de nem utolsó sorban, több olyan ügyességi játék is van, amely segít a habzsoló kutyák esetében az evés ütemének lassításában, sok esetben akár a fogyókúrában is. Sok kutya kifejezetten gyorsan eszik, ha izgatott, vagy nagyon éhes, ám a túl gyors evés gyakorta vezet emésztési zavarokhoz, akár hányáshoz is. Ráadásul a habzsolás, falánkság egyenes út a súlygyarapodáshoz is. Amennyiben ez a probléma, próbálja meg a kutya adagját egy ügyességi játékba tölteni és így kínálni neki.

kutya labdával rohan

Népszerű ügyességi játékok

1. Rolly Polly Snack Egg tölthető jutalomfalatlabda

A Trixie Rolly Polly Snack Egg tölthető jutalomfalatlabdája naturgumiból készült, rugalmas, jutalomfalat adagolására kifejlesztett gumitojás, elsősorban kis-és közepestestű kutyák részére. A natúr gumi anyagú játék igen rugalmas, kisebb jutalomfalatokkal tölthető. Ha a kutya meglöki, és a játék álló helyzetből oldalára borul, máris d egy jutalomfalatot. Egyszerűsége miatt szinte midnen kutya pillanatok alatt megtanulja a használatát.

2. KONG Rewards Shell

A KONG játékok magas minőségét biztosítja ez a gördülő, pattogó, szórakoztató jutalomfalat adagoló, a KONG Rewards Shell is. Kiváló a mentális stimulációhoz és az aktív élményért, minden kutya órákig képes elszórakozni vele a jutalomfalat reményében.  Tökéletesen használatható a fogyókurához is, hiszen a teljes étkezést bele lehet tölteni míg hozzájut az ételhez, le is köti a figyelmét. Ajánlott szeparációs szorongás esetén is, hiszen a beletöltött jutalom falatok megszerzése. leköti a kutyát, amíg a gazda nincs otthon. Érdemes csak rövidebb idejű egyedüllét esetén használni ezt a típusú KONG játékot, és kizárólag nem aktívan rágó ebeknél. Aktív rágóknak a KONG Classic ajánlható.

3. Kong Classic

A KONG játékairól sokan mondják, hogy a legbiztonságosabb kutyajátékok közé tartoznak. Valódi kaucsukgumiból készült, igen rugalmas, jutalomfalattal tölthető speciális kutyajátékok, többféle méretben és erősségben, igazodva a kutya adottságaihoz. A KONG játékok nagy előnye, hogy nyugtatják és masszírozzák a kutya ínyét játék közben, valamint fejlesztik a rágóizomzatát, de egyben tisztítják és erősítik a fogazatot. A Classic KONG játékok belseje a KONG receptek szerint finomságokkal, vagy a méretben hozzáillő KONG Ziggies és egyéb KONG jutalomfalatokkal tölthetők, ezzel pedig akár órákra leköthető az unatkozó kutya figyelme, de nem mellékesen egészségesen kiegészíthetiő a kutya táplálása is.

4. Trixie Dog Activity ügyességi játékok

A Trixie Dog Activity  ügyességi játékok több szintű logikai kutyajátékok. Fejleszti az állat intelligenciáját, kifejezetten élvezetes ügyességi játék, hiszen a rekeszekbe jutalomfalatok rejthetők el, ezeket próbálja megszerezni a kutya. Természetesen a gazdi feladata, hogy megtanítsa a játék használatát kedvencének, ehhez pedig idő és türelem kell, ám így ez az interaktív játék a gazda-kutya köteléket is erősíti.

A logikusan L1, L2, L3 szintekbe sorolt játékszerek a kutya ügyességi szintjéhez mérten egyes, kettes és hármas nehézségi fokkal bírnak. A szinteket átugrani nem érdemes,de sok szeretettel, türelemmel és közösen eltöltött értékes játékidővel a kutya hamar fejlődni fog.

német juhászkutya játékkal a szájában

Tanítsa meg a kutyának!

A legtöbb kutya ösztönösen megtanulja használni ezeket a játékokat, de ha mégsem, van pár mód, hogyan tanítsa meg erre. Érdemes olyan játékkal kezdeni, amivel nincs sok dolga a kutyának, elég csak meglökni vagy megböknie az orrával. Ha ezzel már ügyesen játszik, akkor lehet kicsivel bonyolultabb, több kihívást rejtő játékot keresni neki, de lehet, hogy ennek használatát is párszor meg kell mutatnia. Találja meg, melyik típusú ügyességi játék motiválja az ebet, és olyat válasszon.

A különféle ügyességi játékok biztosítják a kutyák számára a boldog és egészséges élethez szükséges mentális stimulációt.

Amikor az állatok unatkoznak, vagy figyelmet keresnek, de nem kapják azt meg, hajlamosak a pusztító, romboló viselkedésre. Más kutyák szeparációs szorongástól szenvedve kezdenek pusztításba. Vannak ebek, melyek hajlamosak túl gyorsan, vagy túl sokat enni. Ezen problémákra hetékony, ráadásul a kutyák számára hatékony és élvezetes megoldás egy klassz ügyességi játék.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban