Etikett a kutyafuttatóban

Minden kutyának szüksége van játékra és mozgásra, csak így biztosítható egészsége és általános jóléte. Ám a városlakó ebek számára a napi rutin-séta a háztömb körül, a futkározás a kertben, udvaron egy idő után unalmas lehet. Ilyenkor a megoldás a park, a kutyafuttató, ahol kedvére bandázhat a többi ebbel, és bőven van módja levezetni felesleges energiáit.

Mi az a kutyafuttató?

A kutyafuttató biztonságosan elkerített terület, ahol az ebek kedvükre szaladgálhatnak, játszhatnak póráz nélkül. Ez a hely nem csak arra ideális, hogy a kutya szabadon elvégezhesse a dolgát, de nagyon hasznos lehet a szocializáció során, és kifejezetten jó része a gazdik társadalmi életének is. Persze itt is van jó pár írott és íratlan szabály, amit be kell tartani.

kutya frizbivel a szájában szalad

1. A helyi szabályok: Minden kutyafuttató kapujára ki van függesztve a házirend, avagy a szabályzat. Ez általánosságban nagyjából ugyanazokat a dolgokat tartalmazza mindenütt, de lehetnek eltérések kerületenként, területenként. Egyszóval az első látogatáskor nem árt végigolvasni, nincs-e valamilyen eltérés, plusz elvárás más, ismert, vagy korábban látogatott helyekhez képest.

2. A felelősségvállalás: Minden gazda felelős kutyája viselkedéséért. Tehát mielőtt kutyafuttatóba mennének, gondoskodnia kell az állat megfelelő szocializációjáról. A kiszámíthatatlan, esetleg agresszív viselkedés nem csak zavaró mások, de kínos a gazda számára is, ráadásul akár veszélyes is lehet.

3. A testbeszéd: Nagyon fontos, hogy a gazda értse és értelmezze kutyája testbeszédét, hiszen meg kell tudnia különböztetni a játékos viselkedést az agressziótól. Nem tudja, hogyan? Nos, a játékos eb már látszatra is nyugodtabb, esélyesen csóvál a farka. Lehet, hogy morog, de ez nem feltétlenül az agresszió jele, a morgás játék közben is normális lehet. Ám ha vicsorog, vagy ugatás közben megfeszül a teste, esetleg más, agresszivitásra utaló jeleket lát, érdemes közbelépni. Minden nem elfogadható viselkedés esetén azonnal közbe kell lépnie a gazdának, hogy megelőzze az esetleges bajt, balesetet, sérüléseket.

kutya az őszi parkban szalad

4. A figyelem: A bajok, sérülések csak akkor kerülhetők el, ha a gazda időben észreveszi a gyülekező viharfelhőket. Ám ezt csak akkor tudja megtenni, ha 100 százalékosan a kutyára figyel. Persze, nagyon klassz dolog beszélgetni más gazdikkal, de nem szabad elfelejteni, hogy ahol vannak, az a kutyák helye és nem egy kávézó. Nincs baj a beszélgetéssel, amíg minden gazdi szeme a kutyáján van. A mobiltelefont pedig tegye el, mert a chatelés, böngészés, játék elvonja a figyelmét.

A póráz minden esetben legyen a gazda keze ügyében. Erre egyrészt szükség lehet, ha problémát kell kezelni, másrészt a pórázt csak parkba lépés után lehet levenni, és kilépés előtt fel kell tenni. Még akkor is érdemes ezt megtenni, ha az eb mikrochippel van ellátva, hiszen könnyen elszökhet, elszaladhat a játék hevétől még lelkes állat.

5. Az ürülékszedés: Az ürüléket a kutyafuttatóban is fel kell szedni, és a kihelyezett ürüléktárolóba dobni. Ehhez persze szintén figyelemmel kell kísérni az eb mozgását, hogy a gazdi időben észrevegye, amikor történik valami.

6. A tüzelés: Soha nem szabad tüzelő szuka kutyát a kutyafuttatóba vinni. Egyrészt azért nem, mert akármennyire is figyel a gazda, elég egyetlen pillanat a párzásra és a vemhesülésre. Másrészt egy tüzelő szuka komoly konfliktusokat válthat ki a park többi kutyája, de akár ő és más ebek között is.

három kutya játszik

7. A kölyök: A kutyafuttatóba csak olyan kutyát szabad vinni, amelyik minden oltással rendelkezik, és rendszeres, naprakész a féreghajtási és bolhairtási programja. A kölyökkutya, amíg nem kapja meg minden oltását, és az orvos nem javasolja közösségbe vitelét, nincs biztonságban a kutyafuttatóban.

8. Az étel: Ne vigyen ételt, jutalomfalatot a kutyafuttatóba. Bár vonzónak tűnhet az ötlet a nevelés, tanítás, szocializáció szempontjából, nem érdemes próbálkozni, kivéve, ha garantáltan egyedül lesznek. A finom falatok konfliktust, de akár verekedést is kiválthatnak a kutyák között, ráadásul nem tudhatja, hogy valamelyik másik kutyának nincs-e valamilyen allergiája, és nem lesz-e komolyan beteg, ha megszerez egy falatot.

A kutyafuttató, a zárt kutyás parkok nagyszerű helyek, kiváló lehetőséget adnak az állat szocializációjára, teret a szabad mozgásnak. Ha betartja a park írott és íratlan szabályait, nagy élményben lesz része az állatnak.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban