Kutyasétáltatási tippek

A felelős gazda tisztában van azzal, hogy a napi több alkalommal megejtett séta nem kizárólag arra szolgál, hogy a kutya könnyíthessen magán, de elengedhetetlenül szükséges a mozgás, a friss levegő, a mentális stimuláció az általános egészség szempontjából. Emellett a séta a szocializáció egyik fontos színtere, eleme is.

Azt gondolnánk, hogy kutyát sétáltatni bárki tud, hiszen csak meg kell fogni a póráz végét és már lehet is indulni. Ám van jó pár dolog, amire érdemes odafigyelni.

Az automata pórázok

A szakértők szerint a visszahúzható automata pórázok nem biztonságosak., ugyanis a zárszerkezet eltörhet, ez pedig különféle sérülésekhez vezethet, úgy a kutyánál, mint a gazdánál. Ám ez azért – valljuk be – elég ritka, így sokkal inkább fontos szempont, hogy a póráz arra szolgál, hogy a gazda irányítani tudja a kutyát, márpedig ez automata pórázzal nem kivitelezhető. Sőt, ez a fajta póráz azt sugallja a kutyának, hogy azt csinál, amit akar, arra megy, amerre akar, szinte nincs kontroll felette.

Érdemes inkább egy másfél-kétméteres, fix hosszúságú pórázt használni, és a séta során végig kontroll alatt tartani az ebet. Ez azt is jelenti, hogy folyamatosan a kutyát kell figyelni, nem a telefont nyomkodni, vagy hosszas beszélgetéseket lebonyolítani.

Emberek és állatok

A legtöbb gazdi azt gondolja, hogy mivel ő szereti a kutyáját, hát mindenki más is szereti. Pedig ez nem minden esetben igaz. A séta során mindig óvatosan és megfontoltan közelítsenek úgy emberekhez, mint más kutyákhoz. Vannak ebek, melyek kifejezetten félnek más kutyáktól, mások a gyerekektől tartanak, vagy olyan dolgoktól, mint a kerékpár, a roller, a babakocsi.

Tehát a séta során minden esetben elővigyázatosnak kell lenni, a találkozások előtt érdemes engedélyt kérni, akár egy gyerek szeretné megsimogatni a kutyát, akár azt szeretnénk engedni, hogy két eb megszimatolja egymást.

Soha ne sértődjön meg, ha valaki azt mondja, ne engedje közel a kutyáját. Az ilen döntésnek mindig oka van, nem gonsozság vagy irigység áll a hátterében. A gazdi jó eséllyel ismeri a kutyáját. A cél az, hogy a legrövidebb találkozás is pozitív élménnyel záruljon.

Póráz nélkül

A nyilvános helyeken póráz nélkül sétáltatott kutya kockázatot jelent, nem csak másokra, de magára nézve is. Igazából teljesen mindegy, hogy mennyire jól nevelt és képzett a kutya, nem szabad póráz nélkül sétáltatni, kivéve az erre kijelölt helyeket. Bármikor történhet nem várt esemény, érkezhet kiszámíthatatlan másik kutya, a baj pedig egyetlen pillanat alatt történik. Mindennek megvan a maga helye és ideje, a szabályok pedig soha nem véletlenül születnek.

A felkészülés és a készenlét

Mivel a kutyákat általában napi több alkalommal viszi sétálni a gazda, érdemes otthon egy fix helyen tárolni a szükséges felszereléseket, így a pórázt, az ürülék felszedésére szolgáló eszközöket, és esetlegesen szükséges egyéb dolgokat, mint nedves törlőkendő, hosszabb sétákra víz. Az előttünk álló esős, havas időszakban nem árt gondolni a kutyaruhára, a mancsok védelmére szolgáló kenőcsre, esetleg kutyacipőre is.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban