Hogy az ősz könnyebb legyen…

Mindig nehéz búcsút venni a strandolásoktól, a fagyitól, a meleg, nyári napoktól. A nyár egy kicsit lazább, lustább, szabadabb, kötetlenebb, nem csak az emberek, de az állatok számára is. Ám a nyárnak egyszer vége, jön az ősz, és a visszarázódás az iskola-munka-otthon körforgásába.

Amikor a család napirendje visszatér a sűrűbb programok időszakába, az állatok általában nem értik, mi is történik. Volt sok-sok nap, amikor a család többet volt otthon, többet foglalkoztak velük, és most egy ideje megint alig látja a gazdikat, sőt, a séta is csak egy gyors rohanás reggelente. Néha csúszik az etetés időpontja, vagy a kis gazdi még az íróasztalánál körmöl, ahelyett, hogy a kutyával játszana.

Meg kell értetni az állatokkal, hogy bizony, mostantól jövő nyárig megint más a napirend, és több időt kell egyedül tölteniük otthon. De hogyan?

A felkészítés

A cicák általában sokkal jobban alkalmazkodnak az egyedülléthez, mint a kutyák. Elvannak magukban, heverésznek, lustálkodnak a napon és várják a vacsorát.

Az ebek számára azonban a szoktatás, a felkészítés a legjobb megoldás, persze ehhez most már kicsit késő van. Ám jövő tavasszal érdemes erre visszagondolni, esetleg az őszi szünetben rávenni a gyerkőcöt, hogy lustálkodás helyett szánjon időt a szoktatásra.

fekete-fehér cica ül az avarban

A felkészítés a felkeléssel kezdődik, azaz – akármilyen nehéz is – már a nyár végi (vagy most, az őszi szüneti) napokon kicsivel korábban kell felkelni, és sétálni vinni, megetetni a kutyát. Minden nap, következetesen ragaszkodni kell az időponthoz, és még ha nem is megy el otthonról dolgozni, suliba a család, a megszokott rituálékat – kávézás, zuhanyzás, reggeli, öltözés, távozás, stb. – el kell végezni. Amíg távol van – még ha csak rövid időre is – hagyjon valamilyen háttérzajt, pl. bekapcsolt rádiót a kutyának.

Amennyiben ezt a szoktatási procedúrát végigjátssza, lesz módja megfigyelni, hogyan reagál a kutya változásokra, és ha valami nem tetsző, lehet rajta javítani.

De hogyan lehet segíteni, ha probléma adódik, és az eb nem megfelelően viselkedik?

1) Soha ne maradjon ki a napirendből a mozgás, azaz egy kis plusz mozgás. Ez lehet akár reggeli, nagy séta, vagy délutáni kirándulás a kutyafuttatóba, esetleg egy félórás játék a kertben. A mozgás, a játék, a futás segít a kutyának levezetnie a nap közben felgyülemlett energiát. Márpedig ha egész nap egyedül van és lustálkodik az eb, sok felesleges energia tombol benne, melyet ha nem tud levezetni, előbb vagy utóbb destruktív viselkedésbe fordul át. Ha azt tapasztalja, hogy megmagyarázhatatlan módon rosszalkodni kezd a kutya, akkor nagy az esély rá, hogy unatkozik. Ennek legyőzésére sok játék, extra mozgás szükséges.

2) A kutyákat átlagosan 6-8 órát lehet egyedül hagyni. Persze ez egyedenként változik, de körülbelül ennyi időt vannak el magukban gond nélkül. A legtöbb kutya extrovertált személyiség, imád játszani, barátkozni másokkal, legyenek azok emberek vagy kutyák. Ha a család minden tagja sokáig van távol, és nincs, aki a munkahelyére bevihetné az ebet, lehet, hogy érdemes kutyasétáltatót fogadni, természetesen kiterjedt ellenőrzéssel, megbízható ajánlásokkal. Ha ezt sikerül megszervezni, garantált, hogy eb napközben is le tudja vezetni az energiáját, és esélyesen nem bontja le a házat unalmában, mire a gazdik hazatérnek.

anyuka és gyereke kutyát sétáltatnak az őszi parkban

3) A zsúfolt, munkás hétköznapokon nagyon fontos az érzelmi kontroll. Azt tartják, a kutyák tükrözik érzelmeinket. Tehát amikor munkába, iskolába indul, maradjon nyugodt, gyorsan köszönjön el a kutyától és távozzon. Ha túláradó szeretettel, bánatosan, kétségbeesést mutatva búcsúzik tőle, sok figyelmet szentel ilyenkor az állatnak, akkor ő ezt a távozással kapcsolja össze, és egy idő után minden távozáskor kétségbeesett és nyűgös lesz. Próbálja meg inkább azt a rutint bevezetni, hogy amikor távozik, elköszönés után átad az ebnek egy jutalomfalatokkal töltött játékot, például egy Kongot, amivel boldogan elfoglalhatja magát.

Szólnak az órák kezdetét jelző csengők, szinte érezni a sült tök fűszeres illatát. A fákon a levelek millió féle mesés színben játszanak.

Míg a család átáll az őszi napok rutinjára, ne feledkezzenek meg a kutyákról és a cicákról sem! Ha esetleg a felkészítés elmaradt a nyár végi rohanásban, jön az őszi szünet, tervezze újra a hétköznapokat, és ne felejtsen el készletezni játékokból, jutalomfalatokból, amelyek lefoglalják az állatokat, amíg a család távol van!

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban