Lehet-e féltékeny a kutya?

A féltékenység egy érzelem, melyet akkor élünk át, amikor valaki, akitől vágyunk valamire (jellemzően figyelemre, szeretetre vagy gyengédségre), egy harmadik személynek nyújtja ezt a valamit. Mindez persze kialakulhat nem csak személyek, de tárgyak, játékok, ételek vonatkozásában is. Azt, hogy a kutyák milyen érzelmekre képesek, nehéz megmondani, de a féltékenység témájában bizony voltak kutatások.

Mi okozza a kutyák féltékenységét?

Tehát a kutyák esetében a féltékenység általában a családhoz, a barátokhoz, a játékhoz, a fekvőhelyükhöz, a személyes terükhöz, az ételükhöz, a tálkájukhoz, stb. kapcsolódik.

2014-ben például San Diegoban zajlott egy kutatás, melynek során a kutyákat megfigyelték, hogyan reagálnak, miként viselkednek, ha gazdájuk különféle tárgyakkal lép interakcióba.

mopsz les valamit egy fal takarásából

A vizsgálat során felhasznált tárgyak között volt lámpa, könyv, és egy plüss kutya is. A kísérletbe bevont kutyák harmada a vizsgálat során megpróbált a gazda és a plüss állat közé férkőzni, vagy valamilyen módon visszairányítani a gazda figyelmét magára, míg a kísérletben részt vevő kutyák negyede agresszív módon reagált a játék kutyára. A kutatók feltételezték, hogy a többi eb, amely nem raegált a plüssre, észrevette, hogy az nem valódi, tehát nem jelent számára fenyegetést. A lámpa vagy a könyv irányába egyetlen kutya sem mutatott féltékeny reakciót, tehát az csak a játék kutya felé irányult, és akkor, amikor a gazda megpróbált azzal játszani.

Azt is megállapították, hogy a féltékenység kiváltó oka minden kutyánál más és más, hiszen hasonló reakciók figyelhetők meg minden esetben, amikor egy másik állat, kisbaba vagy egyéb ok miatt a kutya kevesebb figyelmet kap, mint korábban. Ahhoz pedig, hogy a féltékenység elkerülhető, vagy legalább minimalizálható legyen, ki kell deríteni, pontosan mi váltja azt ki, azaz valamilyen személy vagy esetleg tárgy-e az oka. Amint ez megvan, tovább lehet lépni.

Hogyan lehet minimalizálni vagy megszüntetni a féltékenységet?

  • A napi rutin nagyon fontos a kutyák életében. Próbálja meg a sétákkal töltött időt kicsit megnyújtani, hiszen ez az időszak, amikor általában ketten vannak. Ilyenkor csak az állatra fordítsa figyelmét, tegye zsebre a mobiltelefont, és játsszon vele sokat. Ez az időszak kiváló akár a gyakorlásokra is.
  • Amennyiben a féltékenység alanya valamilyen személy, alakítson ki vele szorosabb kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy hagyja, hogy ez a személy sétáltassa meg a kutyát, vagy elvigye magával autózni. A közös program legyen minél élvezetesebb, örömtelibb az állat számára, azaz kapcsolódjon pozitív élményekhez. Nyújtson ebben segítséget a rokonnak vagy barátnak, mondja el neki, mit szeret a kutya, és mire reagál pozitívan. Persze ha ez a személy egy csecsemő vagy kisbaba, akkor ezt másként kell megoldani, de nem lehetetlen a feladat. Induljanak közös sétára, a babakocsi mellett haladhat a kutya, így sok időt tudnak hármasban tölteni, és ez idővel a kutya napi rutinjának részévé válik. Ahogy a baba nő, kialakul lassan a kötődés köztük, egyre többet tudnak együtt játszani, és a kisgyerek is részese lehet a kutyáról való gondoskodásnak, természetesen a maga szintjén.
  • Ha a féltékenység kiváltó oka egy másik állat, akkor a megoldás az, ha minden állat megkapja a neki járó személyes figyelmet. Ez azt jelenti, hogy mindegyikre külön időt kell szánni, amikor a gazda csak vele játszik, neki ad enni, vele megy sétálni. Ha egy kutyának meg kell küzdenie a gazdájával a figyelemért, akkor az féltékenységet szül, vagy súlyosbodik a már kialakult féltékenység. Nagyon fontos, hogy minden egyes állatnak legyen külön ideje a gazdával, ami csak a kettőjüké, ezen túlmenően természetesen a saját tér, külön alvóhely, saját doboz, külön etetőtál is segít mindebben, hiszen az állat el tud vonulni egy olyan helyre, ahol nyugodtan lehet, és biztonságban tudhatja saját tárgyait.

Ajánlott cikkek