Lehet-e féltékeny a kutya?

A féltékenység egy érzelem, melyet akkor élünk át, amikor valaki, akitől vágyunk valamire (jellemzően figyelemre, szeretetre vagy gyengédségre), egy harmadik személynek nyújtja ezt a valamit. Mindez persze kialakulhat nem csak személyek, de tárgyak, játékok, ételek vonatkozásában is. Azt, hogy a kutyák milyen érzelmekre képesek, nehéz megmondani, de a féltékenység témájában bizony voltak kutatások.

Mi okozza a kutyák féltékenységét?

Tehát a kutyák esetében a féltékenység általában a családhoz, a barátokhoz, a játékhoz, a fekvőhelyükhöz, a személyes terükhöz, az ételükhöz, a tálkájukhoz, stb. kapcsolódik.

2014-ben például San Diegoban zajlott egy kutatás, melynek során a kutyákat megfigyelték, hogyan reagálnak, miként viselkednek, ha gazdájuk különféle tárgyakkal lép interakcióba.

mopsz les valamit egy fal takarásából

A vizsgálat során felhasznált tárgyak között volt lámpa, könyv, és egy plüss kutya is. A kísérletbe bevont kutyák harmada a vizsgálat során megpróbált a gazda és a plüss állat közé férkőzni, vagy valamilyen módon visszairányítani a gazda figyelmét magára, míg a kísérletben részt vevő kutyák negyede agresszív módon reagált a játék kutyára. A kutatók feltételezték, hogy a többi eb, amely nem raegált a plüssre, észrevette, hogy az nem valódi, tehát nem jelent számára fenyegetést. A lámpa vagy a könyv irányába egyetlen kutya sem mutatott féltékeny reakciót, tehát az csak a játék kutya felé irányult, és akkor, amikor a gazda megpróbált azzal játszani.

Azt is megállapították, hogy a féltékenység kiváltó oka minden kutyánál más és más, hiszen hasonló reakciók figyelhetők meg minden esetben, amikor egy másik állat, kisbaba vagy egyéb ok miatt a kutya kevesebb figyelmet kap, mint korábban. Ahhoz pedig, hogy a féltékenység elkerülhető, vagy legalább minimalizálható legyen, ki kell deríteni, pontosan mi váltja azt ki, azaz valamilyen személy vagy esetleg tárgy-e az oka. Amint ez megvan, tovább lehet lépni.

Hogyan lehet minimalizálni vagy megszüntetni a féltékenységet?

  • A napi rutin nagyon fontos a kutyák életében. Próbálja meg a sétákkal töltött időt kicsit megnyújtani, hiszen ez az időszak, amikor általában ketten vannak. Ilyenkor csak az állatra fordítsa figyelmét, tegye zsebre a mobiltelefont, és játsszon vele sokat. Ez az időszak kiváló akár a gyakorlásokra is.
  • Amennyiben a féltékenység alanya valamilyen személy, alakítson ki vele szorosabb kapcsolatot. Ez azt jelenti, hogy hagyja, hogy ez a személy sétáltassa meg a kutyát, vagy elvigye magával autózni. A közös program legyen minél élvezetesebb, örömtelibb az állat számára, azaz kapcsolódjon pozitív élményekhez. Nyújtson ebben segítséget a rokonnak vagy barátnak, mondja el neki, mit szeret a kutya, és mire reagál pozitívan. Persze ha ez a személy egy csecsemő vagy kisbaba, akkor ezt másként kell megoldani, de nem lehetetlen a feladat. Induljanak közös sétára, a babakocsi mellett haladhat a kutya, így sok időt tudnak hármasban tölteni, és ez idővel a kutya napi rutinjának részévé válik. Ahogy a baba nő, kialakul lassan a kötődés köztük, egyre többet tudnak együtt játszani, és a kisgyerek is részese lehet a kutyáról való gondoskodásnak, természetesen a maga szintjén.
  • Ha a féltékenység kiváltó oka egy másik állat, akkor a megoldás az, ha minden állat megkapja a neki járó személyes figyelmet. Ez azt jelenti, hogy mindegyikre külön időt kell szánni, amikor a gazda csak vele játszik, neki ad enni, vele megy sétálni. Ha egy kutyának meg kell küzdenie a gazdájával a figyelemért, akkor az féltékenységet szül, vagy súlyosbodik a már kialakult féltékenység. Nagyon fontos, hogy minden egyes állatnak legyen külön ideje a gazdával, ami csak a kettőjüké, ezen túlmenően természetesen a saját tér, külön alvóhely, saját doboz, külön etetőtál is segít mindebben, hiszen az állat el tud vonulni egy olyan helyre, ahol nyugodtan lehet, és biztonságban tudhatja saját tárgyait.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban