Jó éjszakát!

Az senki előtt nem lehet kérdés, hogy a kutya az ember leghűségesebb társa. Ám szeretete és figyelem iránti vágya néha bizony éjszaka is feltámad, és időben egyáltalán nem alkalmazkodik a gazdi alvási szokásaihoz. Hiába kívánnak a családtagok egymásnak jó éjszakát, az nem lehet jó, ha közben a kutya sírását hallgatják a szomszédos helyiségből.

Azonban pihenésre, nyugodt éjszakai alvásra mindenkinek szüksége van, a gazdának és a kutyának is.

Mit lehet tenni ennek érdekében?

1. Fontos a rutin: A programok, dolgok mindennapi következetességének megőrzése sokat segít a kutyának abban is, hogy tudja, mikor van itt a lefekvés ideje. Az egészségügyi séta, a játék mindig ugyanabban az időpontban történő kivitelezése mellett fontos, hogy az esti etetés a lefekvés előtt pár órával történjen, így az ebnek van ideje megemészteni a táplálékot. Lehet, persze, hogy a hétvégéken kicsit borul a rutin, de ha a többi napon következetesen ragaszkodik hozzá, az a két nap vagy néhány dolog nem sokat zavar.

kutya az ágy szélén alszik

2. Minél több mozgás: Akinek van gyermeke, tudja, hogy bizony a sok energiával bíró kicsiket le kell fárasztani. Egy kis játszótér vagy sporttevékenység kell nekik ahhoz, hogy éjjel jól és nyugodtan tudjanak aludni. Nincs ez másként a kutyákkal sem. Természetesen az, hogy mennyit kell mozognia a kutyának, nagy mértékben függ méretétől, fajtájától, egészségi állapotától, eszerint pedig az "elég" lehet fél óra vagy akár két óra is.

Maga a mozgás lehet bármi, ami megmozgatja az állat testét és elméjét is, azaz játék a kutyafuttatóban a cimborákkal, az egészségügyi sétánál intenzívebb és hosszabb séta, labdázás, frizbizés, más játék.

A lefekvés előtti, esti utolsó sétának beiktatott nagyobb kör, intenzívebb séta kifejezetten hatékony lehet alvás szempontjából.

spániel a gazdi takarója alól néz ki, közben orrát nyalogatja

3. Ne engedje a saját ágyába: Ahogy a gazdi következetes az etetésben és a sétában, a játékban, úgy érdemes következetesnek lennie az ágy kérdésében is. A kutyának tudnia kell, hol van a helye, hol van az ágy, ahol alhat. Persze sok gazda számára csábító gondolat magával vinnie kedvencét az éjszakai pihenéshez is, de nem árt tudni, hogy ez akár negatívan is hathat az éjjeli feltöltődésre.

Fellelhetők kutatások azzal kapcsolatban, hogy a kutyájukkal együtt alvó gazdák közel 63 %-a panaszkodik pihenése rossz minőségére. Ezt okozhatja akár az állat alvás közbeni mozgása, horkolása, ugatása, de érdemes említést tenni a bőrfetőzések esetleges kockázatáról is. A másik oldalról szemlélve a dolgot a gazda mocorgása, forgolódása is zavarhatja a kutya pihenését, nem beszélve arról, hogy milyen zavart okoz nála például, ha a házasélet miatt felébresztik, és egy időre kizavarják az ágyból.

kutya takarók között

4. A környezet: Attól, hogy a gazdi nem engedi az ágyába a kutyát, annak még nem kell a csupasz földön aludnia. Minden ebnek jár a kényelmes, meleg alvóhely! Egy jó minőségű, könnyen tisztán tartható kutyaágy, kibélelve egy meleg pokróccal vagy párnával kényelmessé és pihentetővé teszi a kutya számára az éjszakai alvást.

5. Az egészség: A nem megfelelő minőségű alvás a kutyáknál is egészségügyi kérdéseket vet fel. Ha az ebnek korábban nem volt problémája az alvással, érdemes megmutatni az állatorvosnak. A viselkedés megváltozása, így az étvágy csökkenése, a mozgás lelassulása mellett az alvásproblémák is jelezhetnek betegséget.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban