Kutya az ágyban

Állandó vitatéma a gazdák között, hogy be kell-e, be lehet-e engedni a kutyát a családi ágyba. Egy amerikai felmérés szerint az ottani gazdák 42 százaléka alszik együtt kedvencével. Érdekes lenne tudni, itthon mi a helyzet.

De vajon van-e helyes válasz arra a kérdésre, alhat-e együtt a kutya a családtagokkal? Nos, nincs. Nincsen se jó, se rossz válasz, ellenben van választási lehetőség a gazda részéről. A döntés teljes mértékben egyéni, ezen túl legfeljebb egészségügyi okok befolyásolhatják, például allergia.

A döntés az emberé

Tételezzük fel, hogy nincs allergia, nem zavarja a szőrhullás, a kutya is teljesen szobatiszta. Nincs tehát fizikai akadálya annak, hogy a családi ágyban aludjon. Amennyiben nem zavarja a kutya, és őt sem az ember éjszakai forgolódása, nem fél attól, hogy megrúgja, leesik, esetleg álmából felriadva ijedtében odakap, nincs akadálya az együtt alvásnak. Ám még ilyenkor is előfordulhat, hogy maga az állat nem akar a nagy ágyba vackolni, inkább a sajátját választja.

Egyet nem szabad elfelejteni: ha egyszer a kutya a családi ágyba szokott, igen nehéz lesz onnan kiparancsolni.

Segítség a pihenésben

Sok ember számára a puha, meleg test érintése, az állat ritmikus légzése, halk szuszogása megnyugtatóan hat, és segít nekik az elalvásban. Számos tanulmány igazolta, hogy a háziállatok csökkentik a vérnyomást és a stresszt, így nem csoda, hogy éjszaka is segíthetnek a pihenésben.  

barna kölyökkutya az ágyban fekve nézA kutyák átlagos testhőmérséklete 38-39 °C, azaz jócskán magasabb, mint az emberi testé. Így hát különösen a hideg, téli napokon nyújt kellemes érzést hozzábújni az ebhez.

Érdekességként meg kell említeni, hogy például az ősi Kínában a kínai meztelenkutyáknak a népi gyógyászat is nagy hasznát vette, hiszen a meztelen ebek magas testhőmérsékletüket közvetlen módon tudták átadni, így a fájdalom csillapításában nagy szerepük volt. Miért ne működhetne ez manapság is?

Felébreszthet

Azért nem csak segíteni tud egy kutya a pihenésben, de meg is zavarhatja azt. Egy nagyobb méretű kutya horkolása, forgolódása az ágyban akár fel is ébresztheti a gazdát. Minden kutyának van kedvenc játéka, egy plüss vagy egy sípolós, netán egy kemény gumilabda. Ezeket a játékokat szeretik maguk mellett tudni alváskor, pihenéskor, szépen bevackolják a kutyafekhely biztonságába. Márpedig ha az a családi ágyban van, és a gazda erre legmélyebb álmában fekszik rá, biztos nem fog köszönetet mondani. Ha pedig dühösen kidobja az ágyból, a kutya játéknak hiszi és indul az éjjeli ramazuri.

Bizony, ezekben az esetekben alváshiány jelentkezhet az embernél, ez pedig hosszú távon egészségügyi problémákkal jár.

A megoldás az, ha a kutya ilyenkor költözik, mégpedig ki az ágyból, esetleg egy, a közelben elhelyezett kutyaágyba.

A nagytestű kutyák gyakorta szenvednek ízületi fájdalomtól, főleg idősebb korukban, így számukra kifejezetten ideális megoldás, ha egyrészt nem ugrálnak fel a családi ágyra, másrészt valamilyen speciális, maximális kényelmet nyújtó saját ágyat kapnak.

kutya az ágy melletti kutyafekvőben hever

Allergiásoknak

Lehet, hogy annyira nem súlyos az allergia, hogy napközben gondot jelentsen. A rendszeresen ápolt, kevésbé allergizáló fajtával élőknek sokszor fel sem tűnik, hogy ők egyébként allergiások. Ám ez a helyzet éjjel, az ágyban fokozódhat, a tünetek súlyosbodhatnak.

Bár a macskaallergia gyakoribb, mint a kutyaszőr allergia, egyik helyzet sem kellemes. Egyébiránt pedig az allergiások általában nem is a szőrre, hanem az állat nyálában, vizeletében és bőrlemezkéiben található fehérjékre allergiások.

Aki allergiás, akkor sem hagyhatja, hogy kedvence az ágyban aludjon, ha egyébként viszonylag enyhék a tünetei, vagy rendszeresen szed gyógyszert.

Az én ágyam a te ágyad?

Ha a gazdi úgy dönt, hogy megosztja az ágyát az ebbel, a pihenés és az alvás az ő feltételei szerint kell történjen. A kutya ne ugrálhasson kényére-kedvére az ágyba és az ágyra.

Tanítsa meg neki, hogy csak hívásra ugorhat fel.

Ha nem tud felugrani, nem biztos, hogy jó megoldás állandóan felemelgetni, mert ha éjjel le kell mennie, akár inni, akár a kutyapelenkára, fel fogja ébreszteni az alvókat. Célszerűbb ilyen esetekre egy kutyarámpát beszerezni, vagy házilag készíteni egyet, amelyen szabadon közlekedhet, ha éjjel szükségét érzi.

Amennyiben azt a megoldást választja, hogy a kutyának saját ágya lesz, és inkább abban aludjon a családi ágy mellett, érdemes pár szempontot figyelembe venni. Az elsődleges szempont a kényelem és a biztonság. Minden kutyaágy más és más kialakítású. Vannak olyanok, amelyekben el tud nyúlni az eb, míg mások szorosan körbeölelik az állatot. Ahhoz, hogy el tudja dönteni, melyik a megfelelő, tudnia kell, hogyan szeret aludni a kutya. Ha szétdobja magát alvás közben, akkor az előbbi, míg ha szeret összegömbölyödni és hátát a falnak vagy a kanapé hátuljának vetni, akkor az utóbbi.

kutya az ágyból les kifelé

Akármilyen anyagból választ kutya ágyat vagy bútort, a higiénia a legfontosabb. A legápoltabb kutya is könnyen szerezhet nem kívánatos „lakótársakat” a séta során. Ezek a lakótársak pedig a tiszta és kényelmes, meleg helyeket szeretik, ahol kivárhatják, míg a kutyára cseppentett spot-on vagy a bolhanyakörv hatása elmúlik. Ez idő alatt szépen szaporodnak és elárasztják a lakást, várva a kedvező pillanatra. Tehát amikor a gazdi kutyafekhely, kutyaágy és párna vásárlásán gondolkodik, gondolnia kell e felszerelési tárgyak élősködők elleni védelmére és a teljes körű higiéniára is.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban