Gond a szőrös?

Mivel a hipoallergén kutya mítosza a médiának köszönhetően széles körben elterjedt, sokan döntenek kényszerből egy-egy hipoallergénnek titulált fajta mellett. Nos, érdemes a tényekkel szembenézni: nem létezik hipoallergén kutya.

Tehát, ha ön vagy valamely családtagja allergiás a kutyaszőrre, ne kövessen el hibát amiatt, mert egy adott fajtáról azt gondolja, biztosan és tökéletesen hipoallergén. Sokkal inkább helyezze arra a hangsúlyt, hogy ezekkel a fajtákkal ismerkedjen, próbáljon időt eltölteni a környezetükben, felmérve, milyen hatással van önre az állat szőre.

Ugyanis, bár hipoallergén kutyák nincsenek, de vannak olyan fajták, melyek szőre sokkalta kevésbé hullik, mint másoké. Ennek következtében az allergiás emberek számára könnyebb velük az egy légtérben tartózkodás, sőt, gyengén allergiások akár együtt is tudnak élni velük. Nézzük át ezeket!

Minimális szőrt hullató fajták

A soft coated wheaten terrier négy változatban található, az eltérés a méretben jelentkezik.  A fajta szőrzete rövid és alig-alig hullik. Kozmetikázást nem igényel gyakrabban, mint más, minimálisan szőrt hullató fajta, a lényeg a csomósodás és a bőr kivörösödésének elkerülése.

Ez a fajta egyébként nagyon bájos, idegenekkel kedves. Imád mozogni és szeret emberek között lenni. Lakásba nem való, sokkal inkább egy kert, udvar az ő terepe, mivel szeret szaladgálni és ugatni. Ha olyan, kevés szőrt hullató fajtát szeretne, mely nagyobbacska, ez az ön választása!

A bedlington terrier kisebb, mint az ír vízi spániel vagy a soft coated wheaten terrier, rövid szőrét heti pár alkalommal ki kell kefélni a csomósodás megelőzése érdekében. Három-négyhavonta kutyakozmetikába kell vinni egy kis fazonigazításra.  Ez a fajta energikus, imád mozogni. Azok számára, akik csak kis mértékben allergiásak a kutyaszőrre, valamint kisebb házban vagy lakásban laknak, igazán ideális társ. Nem mellesleg ez a kis fehér bárány hihetetlen érdekes személyiség is.

A mexikói meztelen kutya egyike a legnehezebben fellelhető meztelenkutya-fajtáknak. A rövid és kevéske szőrt nem kell kozmetikázni, se kikefélni vagy fésülni, mivel túl rövid. Így nem kell aggódni a csomósodás, filcesedés miatt sem.

A kínai meztelen kutya azért szokatlan, mert két variációja is létezik: egy valóban szőrtelen, melynek csak a fején, lábán és farkán található néhány szőrpamacs, és egy szőrös változat, a powder puff, azaz púderpamacs. A kozmetikázást célszerű szakemberre bízni a szőrös változat esetében, bár otthoni elvégzése is könnyen elsajátítható. Mind a két változat minimálisan hullajtja csak a szőrét.

kínai meztelen kutya

Ha nagy, barátságos fajtát keres a szőrüket alig hullajtók között, akkor a spanyol vízi kutya lesz a kedvence. Ez a fajta imád játszani, úszni és igazi munkakutya. Megfelelő szocializációval a család gyerekeinek tökéletes játszótársa lesz. Ha víz közelében lakik, vagy van egy medencéje a kertben megfigyelheti, hogy a spanyol vízi kutya hűséges nevéhez: imád úszni, lételeme a víz.  Mint munkakutya, veleszületett terelőösztönnel bír és kiváló jelzőkutya. Sok figyelmet igényel, más kutyákkal és gyerekekkel történő szocializációját 2-12 hónapos kor között meg kell ejteni a későbbi problémák elkerülése érdekében.

A flandriai bouvier szintén ebbe a kategóriába tartozik: nagy és alig hullajtja szőrét. Erős felépítésű fajta, tradicionális munkakutya, mely története során juhok, szarvasmarhák körül dolgozott, kocsit húzott vagy a birtokot, házat őrizte.  Amellett, hogy erős és kitartó, igen kedves és kifejezetten jól be tud illeszkedni a családba. Szőrzete vastag, emiatt minden időjárási körülmény közepette képes a kinti munkára, azonban ez a bunda heti kikefélést igényel, valamint 6-8 hetente trimmelni kell. Erős akaratú, kemény kutyafajta, mely határozott gazdát igényel.

Az uszkárok, az ausztrál terrier és a kerry blue terrier kis és közepes méretű vadászkutya fajták, melyeket régen elsősorban rágcsálók irtására használtak. Napjainkban egyértelműen háttérbe szorult munkaalkalmasságuk és sokkal inkább házi kedvencekké léptek elő. Mindegyikük játékos, könnyen kezelhető, jó természetű fajta. Annak ellenére, hogy hagyományos munkájukat már nem végzik, mindegyikük számára fontos a mozgás.

Az uszkárok négy méretben ismertek, szőrük alig hullik. Bár korábban komoly munkakutya fajta volt, napjainkban elsősorban öleb, de sokak társa a kutyás sportokban vagy a kiállítási ringben. Barátságos, keveset ugató fajta, melynek szőre rendszeres gondozást – kikefélést és nyírást igényel.

Az ausztrál terrier valaha patkányfogó kutya volt, ma már inkább kedvenc, de kiváló a kutyás sportokban is. Bár szőre hosszú, nem hullik. A gazda döntése, hogy a bundát meghagyja hosszan, vagy csinos és praktikus fazonra nyíratja, ám a rövid szőrzetet is ki kell időszakosan kefélni.

A kerry blue terrier bár rokona az ausztrál terriernek, annál jóval nagyobb méretű. A szőrzet puha és göndör, nem hullik, és bizony rendszeresen ápolni kell, csak így előzhető meg a csomósodás. Bár a szín valójában szürke vagy fekete, nevét a szőrben megcsillanó kékes árnyalat miatt kapta. Ennek a fajtának nagy a mozgásigénye, így elsősorban kertes otthonba ajánlott.

A schnauzer nagyon bájos, rövid szőrű, azt alig hullató fajta, ráadásul több méretben létezik. Vegye figyelembe, hogy a rövid bundát rendszeresen ápolni kell, a nyírást-trimmelést célszerű kozmetikusra bízni. Mivel igen jó természetű kutyafajta, lakásban is könnyen tartható.

zsinóros szőrű óriás uszkár

Na de mi a különbség a szőrüket minimálisan és intenzíven kutyák között?

Annak ellenére, hogy a különbség valójában nem nagy, számottevő lehet egy allergiás gazda esetében.

Vannak emberek, akik képtelen hosszabb időn át egy helyiségben tartózkodni a kutyákkal, mert bár szeretik őket, a szőrzetük allergiás rohamot vált ki belőlük. Egy olyan fajta, melynek alig-alig hullik, megoldás lehet, hiszen ezek esetében az allergiás rohamok nem jelentkeznek, vagy csak sokkal kisebb mértékben és gyakorisággal.

Az olyan hosszabb szőrű fajták, mint a szetterek, labradorok, a golden retriever sűrű, hosszú bundával bírnak, mely az allergiás ember számára sok veszélyt rejt. A szőrzet összegyűjti a bőrlemezkéket, a port és más, a levegőben keringő allergéneket. Amint a kutya elkezdi szőrét hullajtani, ezek a részecskék a levegőbe kerülnek, így váltva ki az allergiás rohamot. Ráadásul ezeknek a fajtáknak van aljszőre is, melynek szerepe a kutya védelme a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben. Ugyanakkor az aljszőr miatt az eb folyamatosan hullajtja bundáját, mely csak fokozza az allergiát.

Egyes, szőrüket nem hullajtó fajták is okozhatnak allergiát, mégpedig nyáladzásuk által. A nyál olyan baktériumokat tartalmaz, melyre sok ember allergiás. A kutyák a nyáltermelődést nem tudják kontrollálni, de kellemetlen perceket okozhatnak az érzékeny emberek számára. Sőt, azok, akik kutyaallergiától szenvednek, sokszor az eb vizeletére is allergiásak lehetnek, mivel ez is olyan baktériumokat tartalmaz, mely heves reakciókat válthat ki.

A szőrüket minimálisan hullató fajták bundája rövidebb és rendelkezhetnek aljszőrrel is. Ám mivel a szőrzet szerkezetét tekintve az emberi hajra sokban hasonlít, nem hullik rendszeresen. A rendszeres szőrápolás segít a szőrzetet rendben tartani.  Ráadásul ezek a fajták nem is nyáladzanak annyit, mint a szőrüket hullajtók, ez is nagy megkönnyebbülés lehet az allergiások számára, ugyanis mikor a kutya tisztogatja magát, sokkal kevesebb baktériumokat vagy bőrlemezkét „szór szét”.

Amennyiben ön allergiától szenved, ám mégis szeretné életét egy kutyával megosztani, a fentieken kívül ezekkel a fajtákkal ismerkedjen: máltai selyemkutya, terrierek, schnauzer, bichon frizé, portugál vízi kutya, greyhound, ír vízi spániel. Persze vannak más fajták is, de talán ezek a legnépszerűbbek, így könnyebb lesz megbízható tenyésztőt találnia.

Mindenképp érdeklődjön a szőrápolási szükségletekről és keressen egy jó kutyakozmetikust, aki ebben segítségére lehet. Mielőtt végleges döntést hozna, ismerkedjen a fajtával és mérje fel, milyen mértékben jelentkezik – ha egyáltalán jelentkezik – allergiája az eb környezetében. Nincs annál rosszabb, mint amikor egy felelőtlen döntés miatt el kell válni a kutyától, vagy ha amiatt az eb menhelyre kerül.

Ajánlott cikkek