A szülők felelőssége és feladatai

A legtöbb junior handler már apró gyerekkorától kutyás közegben él. Szüleik fajtatiszta kutyákat tenyésztenek és/vagy kiállítanak, és velük ellátogatva a kiállításokra kóstolnak bele a show világába. Figyelve a szülőket, más felnőtteket és a profi handlereket igen sokat tanulhatnak – igazából ez a fiatal felvezetővé válás első, legfontosabb lépése. A munka otthon folytatódik: póráz a kutyára és séta körbe-körbe a kertben.

Egyes kiállításokon indítanak gyerek-kutyapár versenyt is, ahol az apró gyerekek is megmutathatják, milyen ügyesen bánnak kutyáikkal. Ebben a versengésben a 9 év alatti gyermekek vehetnek részt.

Igazából nincsenek velük szemben olyan komoly követelmények, mint a másik két korcsoportban (9-13 és 14-18 év), a bíró szemében a leglényegesebb, hogy milyen összhang van a fiatal és kutyája között. Ebből eredően a gyerekek szívesen vonulnak fel saját kutyájukkal a ringben. A leglényegesebb momentum, hogy a gyerek élvezze a megmérettetést, azt ne vérre menő küzdelemnek, hanem jó szórakozásnak fogja föl. A szülő bátorítsa és dicsérje csemetéjét, hibáit kedvesen és biztatóan javítsa ki. Az ügyes kiállítás szervezők ebben a korcsoportban minden résztvevőnek valamilyen apró ajándékkal kedveskednek, ezzel is ösztönözve őket a további gyakorlásra és a megmérettetésre.

Sajnos, hazánkban még nincsenek junior handler tanfolyamok vagy iskolák, ahol a gyerekek az alapokat elsajátíthatnák, így rá vannak kényszerülve, hogy profi felvezetőktől, szüleiktől, tenyésztőktől lessék el jól vagy kevésbé jól az alapokat.

Akinek lehetősége van külföldre utazni, azoknak még könnyebb, hiszen a profi felvezetés Európa egyes országaiban komoly szakmává nőtte ki magát. A kiállítások világában egyes felvezetők már valódi ikonnak számítanak.

Ahhoz, hogy egy gyermek gyakorlott felvezetővé váljon, mozgásának jól koordináltnak kell lennie, rendelkeznie kell ritmussal és egyensúlyérzékkel – mindezek velük született, természetes adottságok.

A külső világ felé forduló, aktív személyiség szintén elengedhetetlen, hiszen csak így lesz képes egy gyermek nagy közönség előtt bemutatni tudását. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy senki sem lehet tökéletes, és nem is szabad ezt elvárni egy gyerektől sem.

A szülők legfontosabb feladata a kiállításra való felkészülésben, hogy engedjék a gyerek képességeit kibontakozni. Mutassák meg neki a kutya beállításának helyes mozdulatsorát, a felvezetés menetét, tanítsák meg a ringben való helyes és illendő viselkedésre. Közvetlenül a kiállítás előtt segítsenek a kutya előkészítésében – fésülésben, fürdetésben, stb. Nem szabad a gyerek helyett elvégezni ezeket a munkákat, hanem a gyermek korának megfelelően adva a feladatokat őt aktív részessé kell tenni, idősebb gyerekek esetében pedig hagyni, hogy egyedül végezze, de felügyelet mellett.

A szülő feltétlenül készítsen össze kis túlélő-csomagot a kiállításra, hiszen manapság egyre gyakrabban a junior handler versenyek már akkor elkezdődnek, amikor még a ringekben a kutyák egyedi bírálata zajlik, tehát a gyereknek egyedül kell a végső simításokat elvégezni a kutyán, valamint saját magáról is gondoskodnia kell.

A csomagba célszerű tenni törölközőt, fésűt, kefét, ollót, szárazsampont, szórófejes vizes palackot, ivóvizet, itató tálat, jutalomfalatokat, némi nassolnivalót a gyereknek. Bár a junior handlerek versenyében nem a kutya minősége számít (tehát akár egy „nagyon jó” minősítést elért ebbel is lehet versenyezni, hiszen a lényeg a gyerek tudásán van), semmiképp sem megengedhető, hogy ápolatlan, ne adj’ Isten, piszkos ebet vezessen fel az ifjonc.

A junior handlerek bírálata országonként eltérően zajlik. Van, ahol külön ringet jelölnek ki korosztályonként, van, ahol, egymás után mutatják be tudásukat a különböző korcsoportok.

Egyes helyeken (pl. egyes nemzetközi kiállításokon, Európa- és Világkiállításokon) előre kell nevezni a rendezvényre, máshol elég a helyszínen elvégezni az adminisztrációt. Előfordul, hogy már előzetesen elküldik a startszámot a versengéshez, de az is, hogy egyáltalán nincs sorrend, és név szerint engedik a ringbe a versenyzőket. Tehát célszerű a rendezvény kezdetekor a szervezőktől kielégítő információt kérni a versengés pontos kezdési időpontjáról, helyszínéről és menetéről.

Ajánlott cikkek