Környezettudatos életmód – 7 jó lehetőség kutyák számára

Környezettudatos életmód – 7 jó lehetőség kutyák számára

Mindent újrahasznosít, öko- és környezetbarát termékeket vásárol? Mi lenne, ha ezt a tudatosságot kutyája életébe is belecsempészné? Nem olyan nagy ördöngösség ez, könnyen elsajátítható.

Nos, íme, hét ötlet, amivel ez megoldható.

Próbálja ki az öko termékeket

Ha otthon végzi a kutya szőrápolását, vásároljon környezetbarát kozmetikai termékeket, melyek nem tartalmaznak foszfátot, szulfátokat és egyéb kemikáliákat. Amennyiben kutyakozmetikushoz kell fordulnia, keressen olyat, amelyik csak környezetbarát termékekkel dolgozik. Ezek a termékek kíméletesebbek a környezet, de az állat számára is. A kereskedelmi forgalomban lehet divatos, a célnak és a tudatosságnak megfelelő nyakörveket és pórázokat is találni.

Takarítson állata után

A kutya ürülékének fel nem szedése nem csak hazárdjáték a környezet számára, de káros az egészségre is.

Az ürülék olyan ártalmas baktériumokat tartalmaz, melyek a talajba kerülhetnek, ezen keresztül pedig akár a vízrendszerbe. Ezért mindig szedje fel kutyája ürülékét és dobja a kijelölt szemetesbe, vagy ha teheti, komposztálja. Az alomtálat szerves, növényi alapú alomanyaggal töltse meg. Az ürülék felszedéséhez és a használt alom eltávolításához használjon lebomló csomagolóanyagot a megszokott nylon zacskó helyett.

Használjon vegyszermentes élősködő-irtó szereket

Nagy valószínűséggel sokként éri, ha elolvassa némely bolha- és kullancsirtó szer összetételét. Ahogy a saját bőrére sem használ toxikus szereket, melyek chlorpyrifos, dichlorvos vagy phosmet tartalmúak, úgy állatát sem szeretné ezekkel mérgezni. Keressen olyan termékeket, melyek természetes anyagokat tartalmaznak, mert ezek legalább olyan hatásosak, de anélkül, hogy az állatot a toxinok hatásának tenné ki.

Vásárlás helyett fogadjon örökbe

Több ezer kutya és macska várja a menhelyeken, hogy valaki örökbe fogadja őket. Az ivartalanítás, a populáció ilyetén szabályozása környezettudatos, így a menhelyről befogadott, ivartalanított állat melletti döntés is az.

Ivartalaníttasson

Az ivartalanítás fontos az állat egészsége szempontjából is, de hasznos, mert nem generálódik még több, utcán élő, kidobott kis állat. A kutya vagy cica élete hosszabb lesz az ivartalanítás által, hiszen egyes rákos megbetegedések és prosztata problémák kockázata is megszűnik általa.

Etessen natúr, organikus állateledelt

Ma már nagyon sok, természetes összetételű állateledel kapható, melyek nem csak az állat egészsége szempontjából hasznosak, de bolygónk védelme miatt is. Soha ne vegyen hormonkezelt húst vagy antibiotikumot és állati melléktermékeket tartalmazó eleséget. Miért adna olyan élelmet kedvencének, amit ön sohasem enne meg?

Válasszon környezetbarát játékokat

Akár házilag készíti, akár vásárolja a játékokat, a kutya vagy a cica biztosan örülni fog neki. Akkor pedig miért ne lenne környezettudatos és miért ne hasznosítaná újra, amit lehet? Egy elszakadt kötéldarab, egy papírguriga órákig képes lefoglalni az állatot. Az elöregedett lepedők és párnák kényelmes fekhelyként szolgálhatnak még kedvence számára. Ha mégis vásárolnia kell, akkor újrahasznosított, természetes anyagú (pl. kender) termékeket vegyen.

Ajánlott cikkek