Hipoallergén kutyák?

Sokszor hallani, olvasni, hogy bizony, léteznek úgynevezett hipoallergén kutyák, azaz olyan fajták, melyek kutyaszőr allergiában szenvedő emberek társai is lehetnek. De vajon igaz ez? Vagy aki allergiás, annak egész életére le kell mondania arról, hogy kutyája legyen? Persze a prüszkölés még a legkisebb baj, de bizony sok esetben az allergia igen súlyos reakciókat is ki tud váltani. Vajon megéri kockáztatni, és pár szem tablettával átvészelve, de mégis befogadni egy ebet? Nos, az allergia súlyosságától függ ugyan, de nem biztos, hogy mindenképpen le kell mondani egy cuki kutya társaságáról.

Mi okozza az allergiás reakciót?

Nem szabad rögtön pánikba esni, hiszen sokszor az allergiás ember nem is feltétlenül az állat szőrére vagy fehérjéire allergiás, hanem kutya szőrén jelen lévő, séták alkalmával rátapadó egyéb allergénekre, például a pollenekre. Éppen ezért nagyon fontos az alapos, minden részletre kiterjedő allergiavizsgálat.

orrát fújó fiú

Ettől függetlenül a kutyaszőr allergia elég gyakori az allergiás megbetegedések között. A tünetek közé tartozik a viszketés és az orrfolyás, az orrdugulás, a tüsszögés, a köhögés és a szénanátha. A közhiedelemmel ellentétben azonban nem egyszerűen a kutya bundája, azaz maga a kutyaszőr az, ami elindítja az immunválaszt szervezetünkben.

Az allergiás tünetek megjelenéséért részben azok a fehérjék felelősek, melyek az állat nyálában, faggyújában, vizeletében találhatók, ez esetben a szőr csak a hordozó szerepét tölti be.

Ezen túlmenően allergizáló tényezők lehetnek a leváló hámsejtek és az elhullajtott szőrszálak is. Ezek pedig képesek megülni a bútorokon, a padló repedéseiben is.

Tehát olyan, hogy száz százalékig hipoallergén kutyafajta nincs, ám vannak olyan fajták, melyek nem vedlenek, ezáltal esetükben kisebb az allergia esélye. A szükséges allergiavizsgálatok elvégzése után, a higiéniai követelmények és egyes óvintézkedések betartásával ezen kutyák mellett az allergiás reakciók a minimálisra csökkenthetők.

Az élet egy hipoallergén ebbel

Az allergia viszonylag könnyen karban tartható állapot, ha egy kicsit odafigyel a beteg. Van pár tipp, amivel még tovább tud könnyíteni az életén.

  • Fontos a higiénia: Bizony, a higiénia sokat segíthet. A ház, a lakás legyen mindig tiszta. Fontos a rendszeres porszívózás és felmosás, ezzel hatékonyan eltávolíthatóak a kihulott szőrszálak, elhullajtott bőrlemezkék. A kutya ágyát, takaróját, párnáját rendszeresen mossa.
  • Használjon légtisztítót: Ez kifejezetten hatékony megoldás lehet az elhullajtott bőrlemezkék ellen.
  • Ápolás: Minden nap kefélje át az állat szőrét. A rendszeres kozmetika segít a kihulott szőrszálak, elhalt hámsejtek eltávolításában.
  • Gyógyszerek: Az orvos által javasolt gyógyszerek szedését nem szabad abbahagyni akkor sem, ha éppen nincsenek tünetek. Minden gyógyszer szedését, de annnak elhagyását is csak orvosi javaslatra szabad megejteni.
  • Étrend: Ha kedvence egészséges étrenden él, az nagy mértékben hat bőre és szőre állapotára, a bundája sokkal egészségesebb lesz, és kevesebb szőrszál hullik ki.
  • Rendszeres kézmosás: A koronavírus járvány során megtanultuk a kézmosás fontosságát, de nem árt tudni, hogy az allergiás reakciók is csökkenthetők, ha a kedvencével való foglalkozás, etetés, játék, simogatás után mindig kezet most.

Öt népszerű kutyafajta allergiásoknak

két afgán agár

1. Afgán agár

Ez az impozáns megjelenésű, szépséges kutya bizony nem a türelmetlen, mindig rohanó gazda kutyája. A gyönyörű szőr rendszeres gondozást igényel, naponta ki kell kefélni és a heti fürdetés is szükséges lehet. Ez az Afganisztánból származó szépség igazán önérzetes kutya, nehezen barátkozik, de ha valakit egyszer szívébe fogad, ahhoz örök hűség köti. Feltétlen szeretete határtalan, akárcsak mozgásigénye. Egyszóval, aki a szőrére sem tud vagy akar elég időt szánni, és nem tudja elfogadni, hogy egy afgánnak szüksége van a száguldásra, amit persze megfelelően kell irányítani, az inkább más fajtát válasszon.

bichon frisé

2. Bichon Frise

A babaarcú bichon frisé valóban elbűvölő kiskutya, ráadásul társaságkedvelő, mókás, bájos eb.  Magabiztos és kellemes társ, ragaszkodó és szelíd, vágya, hogy minél többet lehessen imádott gazdájával. Jellegzetes kinézete teljesen megfelel vidám természetének. Mindig jól nevelt, és imádja, ha emberek, gyerekek, de akár más állatok veszik körül. A fedőszőr kemény, az aljszőr tömött és sűrű. Annak ellenére, hogy igen kevéssé vedlik, a szőrét nagyon gyakran kell gondozni, hogy a jellegzetes külsejét megőrizhesse. A bundát naponta ki kell kefélni és fésülni, megelőzendő a filcesedést. Havi rendszerességgel nyírni kell, ám ezt a feladatot a legtöbb gazda profi kutyakozmetikusra bízza. A bichon frisé tipikusan az a fajta, melynek ápolásában az olló nagy szerepet kap, csak így érhető el a szoborszerű kinézet.  

Schnauzer fej

3. Óriás schnauzer

Ahogy a neve is mutatja, ez a schnauzer család legnagyobbika. Ám nem csak termetében nagy, a szíve is hatalmas. Bátor, élénk, őrző hajlamokkal rendelkező fajta, komolyan veszi munkáját és soha nem hátrál meg. Féktelen és játékos, de azok szemében, akik nem értik jellemét, félelmetesnek tűnhet. Emellett hűséges és szeretettel teli, olyannyira, hogy az már szinte túlzásnak tűnhet. A kiegyensúlyozottság és nyugodtság mellett a nagy méret, az intelligencia, az őrző-védő ösztönök miatt nagy kihívást jelentenek még a gyakorlott kutyatartó számára is, akivel általában kölcsönös tiszteleten és elfogadáson alapul kapcsolata. Ezért inkább profi kutyatartónak ajánlható fajta, annak ellenére is, hogy a szőrápolása nem nagy kunszt. Bár van aljszőre, nem vedlik, ugyanakkor rendszeres ápolást igényel, ami kikefélésből és időszakos trimmelésből áll. A szakáll és a szemöldök, valamint a fülek nyírást igényelnek, de ez könnyen elsajátítható.

4. Ír vízi spániel

Az ír vízi spániel sokoldalú eb, mely képes rezzenés nélkül végigdolgozni egy nehéz, fárasztó napot, ugyanakkor szeretetteli és játékos oldala miatt kiváló társkutya. Némiképp fenntartásokkal viseltetik az idegenekkel szemben, de a családjával barátságos. Nagy bohóc, mindig készen a játékra, és állandóan részt akar venni a család minden pillanatában. Intelligens és örömmel tesz szerettei kedvére, bár időnként elég makacs, ráadásul esetenként nyáladzik is. Szőrhullása minimális, és nem kell nyírni sem, mint az uszkárokat, a bunda mégis rendszeres ápolást igényel. Hajlamos a csomósodásra és filcesedésre, ezért a kikefélés és fésülés legalább heti rendszerességgel elkerülhetetlen. Időnként trimmelni kell, ezt érdemes kutyakozmetikusra bízni.  Sok figyelmet igényelnek a nagy, lelógó fülek is, ezek rendszeres ellenőrzése is tisztítása is fontos feladat.

kínai meztelen kutya

5. Kínai meztelen kutya

Ha valaki nem szeretne nagyobb méretű ebet, és a szőrzettel sem akar sokat foglalkozni, akkor jó választás a kínai meztelen kutya . Egyébként ez a fajta azért szokatlan, mert két variációja is létezik: egy valóban szőrtelen, melynek csak a fején, lábán és farkán található néhány szőrpamacs, és egy szőrös változat, a powder puff, azaz púderpamacs. Mind a két változat minimálisan hullajtja csak a szőrét, ám nem szabad azt gondolni, hogy ha meztelen változatot választ, nem kell törődni vele. Bizony, akár szőrös, akár szőrtelen, a kínai meztelen eb is rendszeres ápolást igényel. Egyébiránt kényes orrú gazdiknak ez a fajta igazi főnyeremény, ugyanis mind a két változat igen tiszta, egyáltalán nincs kutyaszaga. Ennek ellenére is a meztelen változatot rendszeresen fürdetni kell, majd olajos krémmel ápolni bőrét, hogy az puha és rugalmas maradjon. A powderpuff, azaz „szőrpamacs” hosszú, selymes fedőszőre, és gyapjas aljszőre rendszeres kikefélést igényel, különösen vedlési időszakban. Az aljszőr könnyen filcesedik, ha nem ügyelnek rá. Mindezzel együtt élénk, túláradó, játékos, szeretettel teli fajta, mely könnyen megnyeri mindenki szívét, akivel csak találkozik. Idegenekkel szemben először kissé félénk, de a megfelelő szocializáció segít társaságkedvelő, szerethető ebbé válnia. Nagyon szeret ásni és mászni is. Családjában nagyon fontos számára a testkontaktus, szívesen bújik ölbe, igényli a babusgatást, a bőrrel való érintkezés megnyugtatóan hat a kutyára.

Mint azt írtuk, nincs olyan, hogy száz százalékban hipoallergén kutya.

Mindenképp érdeklődjön a szőrápolási szükségletekről és keressen egy jó kutyakozmetikust, aki ebben segítségére lehet. Mielőtt végleges döntést hozna, ismerkedjen a szimpatikus fajtával és mérje fel, milyen mértékben jelentkezik – ha egyáltalán jelentkezik – allergiája az eb környezetében. Emellett az is kiemelten fontos, hogy az adott fajta mennyire illeszkedik a család, a gazda életstílusához, környezetéhez, habitusához. Csak azért hozni döntést egy allergia szempontjából kedvezőbb fajta mellett, mert az nem vedlik, nem okoz allergiás tüneteket, nem felelős döntés. A fentiekben felsorolt fajtákon kívül még nagyon sok más fajta is relatív problémamentesen tartható allergiás emberek számára is, pusztán meg kell találni az igényeinek és körülményeinek megfelelő ebet. Ebben segítségére lehet fenti fajtakereső szolgáltatásunk, valamint az állatorvos és a kutyakozmetikus hasznos tanácsainak együttese.

Ajánlott cikkek