S.O.S! A kutyám megállás nélkül ugat a kocsiban

Sok kutya nagyon szereti az autózát, szinte még ki sem nyílt a kocsi ajtaja, már benn ülnek. Mások jobban kedvelik, ha a négy mancsuk a talajon van. Függetlenül attól, hogy élvezik az utat, vagy nem, egyes kutyák megállás nélkül ugatnak az autóban.

Ez persze kifejezetten zavaró lehet, amikor amikor a gazdi vezet, hiszen neki a forgalomra kellene koncentrálnia. Amikor éppen állatorvoshoz készül az ebbel, még érthető is néhány tiltakozó vakkantás, egy kis ugatás. Lehet, hogy a kutyakozmetikust sem éppen örömmel fogadja. Megeshet, hogy az esetek túlnyomó többségében a kutyafittatóba vagy a parkba mennek kocsival, amit a kutya imád, ezért boldogan csahol, míg oda nem érnek. Vannak kutyák, amelyek a félelem miatt ugatnak, másokat zavarja az út, a kocsi zaja, vagy az ablakon át látható, elsuhanó világ látványa. Megint mások izgulnak, mert valami nagyon jóra vagy rosszra számítanak az utazás végén. De hogyan lehet megoldani, hogy a kutya végig ugasson az út során, zavarva a vezetésre koncentrálni vágyó sofőrt?

kis vörös kutya feje a lehúzott ablakban

Kösse be!

Egyáltalán nem mindegy, a kocsiban hol és hogyan utazik a kutya. Egy ebet, akárcsak magunkat vagy a gyerekeket, biztonságosan rögzíteni kell a kocsiban. Egy váratlan, véletlen baleset esetén a kocsiban szabadon utazó kutya komolyan megsérülhet, de akár el is veszhet, amikor ijedtében elszalad.

Nem mellékesen a kocsiban szabadon ugráló kutya maga is okozhat balesetet, hiszen bármikor megzavarhatja a sofőrt a vezetésben. Akadályozhatja a sofőr vezetési képességét, ha a pedálokra vagy a sebességváltóra ugrik, zavarja az ablakon való kilátást, és óhatatlanul is elvonja a figyelmét, ha a gyerekekkel játszik, vagy megpróbál hozzáférni bármelyik csomaghoz.

És persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az a kutya, amelyik szabadon mozog egy jármű utasterében, bármikor szabadon nézelődhet az ablakokon kifelé, és bizony, megugathat mindent, ami számára ugatásra érdemes.

weimari vizsla az anyósülésen ül és néz

Kényelmes hely és játékok

Az, hogy hol és hogyan utazik a kutya a kocsiban, függ az eb méretétől. A nagyobb kutyák lehet, hogy csak az egyterű autó csomagtartójában, vagy a hátsó ülésen férnek el. Esetükben a kutyák számára gyártott biztonsági öv, és egy, a csomagteret vagy a hátsó ülést a sofőrtől elválasztó biztonsági háló szükséges.

A kisebb kutyák egy megfelelően rögzített ketrecben vagy szállító dobozban kényelmesen tudnak utazni. Persze a dobozt vagy a ketrecet is rögzíteni kell, és nem árt kibélelni puha takarókkal. Ahhoz, hogy a kutya komfortosan érezze magát akár a ketrecben, akár a dobozban, szoktatni kell, ideálisan már apró kölyökkortól.

Első ülésen ne utaztasson kizárólag biztonsági övvel rögzített ebet, mert a légzsák kinyílása baleset esetén veszélyes lehet. Inkább rögzítse hátul, vagy az első ülésen kizárólag szállító dobozban.

Amennyiben kedvence ketrecben utazik, amely azért jó kitekintési lehetőséget ad, és az ablakokon kifelé nézelődve sokat ugat, tegyen napvédő árnyékolót az érintett ablakokra.

Amikor utaznak, akár rövid vagy hosszú távra, mindig tegyen a dobozba pár játékot is az eb mellé, hogy el tudja foglalni magát az út időtartama alatt. Érdemes egy különleges játékot csak ezekre az alkalmakra tartogatni. Ha nem szokott hányni a kocsiban, és nem okoz gondot az, ha a kocsiban, a dobozában eszik, akár egy finomságokkal megtöltött Kong játékot is adhat neki. Amíg ezt csócsálja, biztos nem fog ugatni.

terrier jellegű kutya félig kilóg a kocsi ablakán, a gazdi keze tartja

Szoktassa le az ugatásról

Természetesen nem teljesen kell leszoktatni az ugatásról, hiszen a kutyák kommunikációjának alapvetően fontos része az ugatás. De ha szeretné elérni, hogy a kocsiban csendben utazzon, akkor erre meg kell tanítani. Ehhez először egyéb alapvető parancsszavakat kell elsajátítania az ebnek, mint az „ül” és a „marad”. Ezek gyakorlása nagyon fontos minden kutya számára, és ha már otthon biztonsággal érti és alkalmazza, a kocsiban is menni fog. Amíg azonban csak jutalomfalattal működnek a parancsok, a kocsiban ez kivitelezhetetlen. Nem lehet egyszerre vezetni és jutalmakat osztogatni, ugye? Tehát el kell érni, hogy a parancsok falatok adagolása nélkül is működjenek az ebnél, azaz a finomságokat dicséretre kell váltani.

Miután ez sikerült, már be lehet szállni az autóba. Eleinte érdemes csak rövid távokon gyakorolni, majd fokozatosan növelni az utak idejét és távolságát. Lehet keresni esetleg egy érdekes, izgalmas játékszert, és ezzel erősíteni meg a kutya ugatásmentes, csendes viselkedését.

Soha ne jutalmazza az ugatást

Végül, de korántsem utolsósorban, gondokozzon el azon, vajon nem erősítette-e meg korábban akaratlanul is kedvencét az ugatásban. Amikor az ugató ebnek ismételten is azt kiabálja,  hogy „csend!” vagy „nem!", akkor valójában jutalmazza a viselkedését, mintsem bünteti, hiszen figyelemmel reagál egy olyan cselekedetre, amelyet egyébként nem tart elfogadhatónak. Ezek után még ki is nyitja számára a kocsi ajtaját, hadd rohanjon a megállás nélkül ugató kutya a futtatóba vagy a parkba. Mindez mi más lenne számára, mint jutalom?

Persze lehet, hogy néha a park helyett az állatorvosnál kötnek ki, de a park azért gyakoribb, és valószínűleg elég nagy jutalom ahhoz, hogy minden alkalommal megérje az állatnak ugatni.

Igaz, hogy erről leszoktatni a kutyát egy szent türelmére és egy építőmunkás fülvédő szerkezetére lehet szükség, de soha ne engedje ki a kutyát az autóból, vagy akár a szállító dobozából, amíg ugat. Akármilyen nehéz is megállni, megéri az erőfeszítést. Ha teljesen következetes tud lenni abban, hogy csak akkor szállhat ki a kocsiból, ha csendben marad, akkor hamarosan sikert ér el.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban