Ha új lakótárs érkezik

Sokan élnek albérletben, akár munka, akár tanulás, vagy egyéb ok miatt, távol az otthontól. Az albérletek ára azonban nem olcsó, így aki tud, igyekszik lakótársat találni, hogy a költségei csökkenjenek. De mi a helyzet akkor, ha valaki kedvenc kutyájával él a bérelt lakásban?

Nos, ebben az esetben csak olyan lakótárs jöhet szóba, aki kedveli az állatokat, jól kijön a kutyákkal. És még így is be kell mutatni őket egymásnak, megfigyelni, hogyan jönnek ki, hogyan reagálnak a másikra. Hozunk néhány tippet, amivel az ismerkedés zökkenőmentesebb lesz.

Miért fontos a bemutatás?

Sokan azt gondolhatják, felesleges a bemutatás, majd megszokják egymást, hiszen a lakótárs szereti a kutyákat. Ám ez nem így van. A kutya családtag, és nagyon fontos, hogy jól kijöjjön azzal, aki a közelében él. A sikeres összeismertetés lehetővé teszi, hogy a közös élet zökkenőmentesebb legyen, és nem csak a kétlábú ott élők, hanem a kutya számára is.

kalapos lány a hálószobában két kutyával

A nagy nap

Mielőtt első találkozásra hívná az új lakótársat, meséljen neki a kutyáról, beleértve annak temperamentumát, szokásait, természetét, furcsaságait, napirendjét, időbeosztását. Neki is tudnia kell, mit jelent egy kutyával, pontosabban ezzel a kutyával együtt élni, hiszen lehet, hogy az eb reggel heves ugatással jelzi, hogy ideje ennie, ám a szobatárs még olyankor pihenne egy éjszakai műszak után.

Ha minden klappol, akkor is határozzon meg házi szabályokat, hiszen mindenkinek tisztában kell lennie azzal, milyen elvárások vannak a kutyával és bizony, a lakótárssal szemben. Ha például ön sosem ad neki jutalomfalatot, vagy csak bizonyos feladatok elvégzéséért kapja, akkor a szobatárs se adjon. Ha nem eteti ételmaradékkal, akkor a lakótárs se dobálja neki az asztal alá.

Vegye figyelembe az eb személyiségét és temperamentumát, mielőtt bemutatná egy új lakótársnak. Például, ha az állat szorong vagy fél, szükség lehet további lépésekre, hogy jól érezze magát, míg ha nagy energiájú és izgatott, a sok testmozgás és játékidő enyhítheti a bemutatkozás okozta stresszt.

A bemutatás

Válasszon biztonságos és semleges helyet a bemutatáshoz, például egy közeli parkot vagy a ház előtti járdát. Az új lakótársat kérje meg, hogy nyugodtan és finoman közeledjen az állathoz. A bemutatkozáskor ügyeljen arra, hogy az eb pórázon legyen, figyelje viselkedését és testbeszédét, valamint készüljön fel a beavatkozásra, ha szükséges.

Ne feledkezzen meg a jutalomfalatokról! Még ha egyébként szigorúan is adagolja, ez az a helyzet, amikor jól jön pár finomság. Tehát az új lakótárs kínálja meg pár falattal és dicsérje is az ebet, hogy az pozitív dologgal társítsa a személyét. Ez segít a bizalom kiépítésében és a pozitív kapcsolat kialakításában.

Ideálisan esélyt kell adni a többszöri, rövid találkozásokra az összeköltözés előtt, de ha ez nem lehetséges, mert sürget az idő, akkor fokozatosan növelje az új lakótárs és a kutya együtt töltött idejét.

két nő sétál, az egyik kezében kis bichon szerű kutya, a másik nézi

Hibaelhárítás

Néha a dolgok nem a tervek szerint alakulnak. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy egy új lakótárs óhatatlanul is megváltoztatja az otthoni élet dinamikáját. A jutalomfalatok, az etetési idő, a kutya esetleges rossz szokásai és minden, érzelmekkel teli interakció valamilyen formában konfliktust válthat ki.

Ha az eb és az új lakótárs mégsem jön ki egymással, akkor előbb-utóbb fontos, hogy intézkedjen. Első körben a problémát kell meghatározni, azaz mi lehet az ok, amely feszültséget okoz. Túlzottan ugat a kutyája? A lakótárs allergiás lett a kutyaszőrre? Az állaton az agresszió jelei mutatkoznak?

Miután azonosította a problémát, világos határokat kell megszabni. Győződjön meg arról, hogy a lakótárs valóban ismeri a kutyával való érintkezés szabályait, például nem eteti humán étellel, vagy nem engedi fel a bútorra. Tisztázza a határokat a kutya számára is, például ne engedje be a lakótárs szobájába vagy annak ágyára.

Teremtsen biztonságos helyet az állat számára, mégpedig egy erre a célra kijelölt helyen. Minden kutyának szüksége van egy helyre, ahol elhúzódhat, ha szorong, vagy csak el akar vonulni. Amennyiben a kutya  viselkedési problémákat, például agressziót mutat, vagy erősen ugat, vegye fontolóra, hogy kutyakiképzővel együtt keresnek megoldást a problémára.

Adjon időt

Ne siesse el a dolgokat; eltarthat néhány napig vagy akár hétig, amíg a kutya jól érzi magát az új lakótárssal, és ez fordítva is igaz. Egyszerűen meg kell szokniuk egymást. Minden kutya más; egyeseknél hosszabb ideig tart, amíg megszokja az ismeretlen, új embert, mint másoknál. Ösztönözze a pozitív interakciókat, biztosítson sok szeretetet és támogatást az ebnek, és előbb vagy utóbb minden rendben lesz.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban