Hogyan lehet leszoktatni a kutyák a fenékszagolgatásról?

Amint az előző cikkünkben is írtuk, elég sok gazdát érint kínosan, amikor kutyája a vendégek fenekét kezdi el szimatolni. Részleteztük ennek a szokásnak az okait, azt, hogy ez természetes viselkedés az ebeknél, azaz nincs semmi baj a kutyával, amelyik így viselkedik.

Ha azonban gyakran okoz kellemetlen vagy akár kínos perceket kedvence ezen szokása, akkor nincs más hátra, mint kellő türelemmel és gyakorlással leszoktatni róla. Ehhez az első lépés az „ülj” és „maradj” parancsszavak megtanítása. De hogyan tovább?

Egy új viselkedési forma bevezetése

1. lépés

Kérjen meg egy ismerőst, legyen a segítségére. Válasszon olyan barátot vagy rokont, aki nem túl gyakran találkozik a kutyával.

2. lépés

Tegyen nyakörvet és pórázt a kutyára. Ez lehetővé teszi, hogy megtartsa az irányítást felette a tanulás és gyakorlás során.

weimari vizsla ül és felfelé néz

3. lépés

Kérje meg a barátot, hogy sétáljon a kutya felé. Amikor azt látja, hogy az eb az ismerős hátsó fele  felé mozdul, vagy az ágyékát veszi célba, hogy megszimatolja, azonnal ültesse le, és maradjon a helyén.

4. lépés

Ügyeljen arra, hogy amikor a parancsszavakat kimondja, a kutya nem a másik emberre figyel. Ha így van, adjon neki egy jutalomfalatot.

5. lépés

Ismételje meg a folyamatot. Gyakoroljanak minden nap legalább öt percet, egy-két héten át. Ez a feladat segíy megerősíteni egy másik, a gazda számára elfogadható viselkedést.

Kijelölt terület az üdvözlésre

1. lépés

Jelöljön ki egy területetahol a kutyának olyankor kell tartózkodnia, amikor vendégek érkeznek. Ez a hely lehet akár egy önálló szoba, a mobilkennel, az ágya, vagy akár a box is.

labrador a gazda kezét szimatolja

2. lépés

Tanítsa meg a kutyának, hogy parancsszóra erre a helyre menjen. Ez a szó valójában bármi lehet, amit kitalál, akár „vendég” vagy „köszöntés” is. Mondja ki a parancsszót és a pórázra vett kutyát vezesse erre a helyre.

3. lépés

Adjon egy jutalomfalatot a kutyának, és ültesse le. A cél, hogy ezen a helyen maradjon, amíg a vendégek be nem lépnek. Azzal, hogy erre a helyre küldi, ott leülteti és kimondja a marad parancsot, megzavarja az eltervezett fenékszimatolást.

4. lépés

Kérje meg a vendéget, hogy közelítse meg a kutyát és simogassa is meg. Az ebet változatlanul, hogy üljön le, és kérd meg a barátodat, hogy simogassa meg. Amikor ültesse, amíg a simogatás tart. Ekkor elhangozhat a „mehetsz” parancs, ám ha megpróbál feneket vagy ágyékot szimatolni, azonnal ültesse le újra.

5. lépés

Naponta négy-ötször gyakorolják ezt a feladatot, de így is időbe telhet, mire megtanulja, hogy az új parancsszóra az adott helyre kell mennie. A cél az, hogy hamarosan már a parancs elhagzásakor maga menjen a helyére és ne kelljen odavezetni. Minden alkalommal, amikor sikerrel teljesíti a kutya a feladatot, adjon neki egy jutalomfalatot.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban