Hogyan lesz a kölyökből barátságos, társasági kutya?

Nem kevés időbe és nagyon sok erőfeszítésbe kerül az, hogy egy cuki kölyökkutyából valóban boldog, jól szocializált eb legyen. Ennek eléréséhez először is el kell választani a tényeket a mítoszoktól, és érdemes betartani pár alapszabályt.

Mítoszok vs. valóság

A mítosz: A leendő gazdák legtöbbje úgy gondolja, hogy a kiskutya nem csak édes és cuki, de amíg ő dolgozik vagy ügyet intéz, bevásárol, mesébe illő módon elfoglalja magát, vagy békésen szundikál. Hazaérve a kicsi minden parancsot azonnal végrehajt, hiszen automatikusan tudja, hogy kell leülni, vagy helyben maradni, és ezt nyilvános helyen is képes produkálni.

A valóság: A kölyökkutyák a valóságban igazi miniraptorok, akik hatalmas usztításra, zajos véleménynyilvánításra és a póráz tökéletesen reaktív kezelésére képesek, ha más emberekkel vagy kutyákkal találkoznak.

apró kölyökkutya faládában nézelődik

A jó hír, hogy ez a valós állapot csak átmeneti, feltéve, hogy a gazda időt és energiát szán a kicsi tanítására és nevelésére. Ha ez megvan, akkor a miniraptor olyan kutyává válik, amilyet a mítoszok alapján a gazdi mindig is álmodott.

A siker négy alappilére

1) Lassan járj, tovább érsz. Soha nem szabad rohamléptekkel végezni egy kölyök tanítását, és nem célszerű azonnali sikereket elvárni. Sőt, gyakorta akár vissza is kell lépni pár lépést, és egy-egy feladatot sokszor ismételni, mert hát tudjuk, ismétlés a tudás atyja.

2) Legyen pozitív. Ne szegje kedvét az átmeneti sikertelenség, vagy a vártnál lassabb haladás. Ne feledje, minden kutya egyéniség, így tehát a tanulásuk sem egyforma ütemben zajlik. Ne a szomszéd kutya haladása és tudása legyen a mérce, hanem a kölyök önmagához képest nyújtott teljesítménye. Amikor tanítja a kiskutyát, legyen minden alkalom mókás, érdekes, hogy az eb élvezze. Soha ne feledkezzen meg a jutalomfalatról és/vagy játékkal való jutalmazásról, hogy a kutya számára is pozitív élmény legyen az egész.

pici fekete-fehér franica bulldog a gazdi karjában alszik

3) Építsen az ösztönökre. A kutyák szeretnek szaglászni, vadászni, nyomot követni és üldözni. Találjon ki olyan játékos gyakorlatokat, amelyek ezekre az ösztönökre építenek.

4) Dokumentáljon. Ne csak az oltások és egyéb kezelések időpontját írja fel, de bizony azt is, hogyan haladnak a tanulással. Így láthatja, mi az, ami jól megy, és mi az, ami esetleg több figyelmet igényel.

Ne feledje, hogy a kutyáknak ugyanúgy be kell illeszkedniük szűkebb és tágabb környezetükbe, mint nekünk, ha új közösségbe kerülünk.

El kell sajátítaniuk azokat a normákat és viselkedési módokat, amelyeket gazdái és a környezetébe tartozó emberek elvárnak tőlük. Minél változatosabb ingerhatásokat kap, annál jobban tud fejlődni. Ehhez pedig sok játék és sok figyelem kell. 

Míg 8-12 hetes kora között elsősorban otthonában ismerkedik az új dolgokkal - új játékok, más eledelek, más illatok, idegen zajok, stb. -, addig 3-6 hónapos kora között kitágul számára a világ. Kezdődnek a séták, barangolások – új emberekkel, a város zajával és szagával, ismeretlen kutyákkal. Ahhoz, hogy a kiskutya félelem nélkül – legfeljebb kissé meghökkenve –, vagy félelmét mielőbb legyőzve ismerkedjen minden újdonsággal, feltétel nélkül bíznia kell gazdájában. Ha ez megvan, ha már kialakult, minden új dolog felfedezése és megismerése kaland, kihívás lesz számára.

Meg kell tanulnia, melyek azok a dolgok, amiket a társadalom többi tagja nem tolerál, és ezeket tiszteletben kell tartania.

Például egy lakótelepi betondzsungelben a folyamatos ugatás elviselhetetlen. Tehát tudnia kell a kutyának, mikor kell és mikor szabad ugatnia – mondjuk, ha csengetnek -, de azt is tudnia kell, mikor van ideje abbahagyni az ugatást. Ugyanígy meg kell tanulnia, hogy séta során a gazda feladata az ürülék összeszedése és kidobása, meg kell hát tanulnia jelezni, hol rakta le a csomagot és illik pórázrángatás nélkül várnia, míg összeszedi. Meg kell jegyeznie az ebnek, hogy akármennyire is örül a vendégnek, nem ugrálhat fel rá, még tiszta lábbal sem, mint ahogy azt is, nem nyalinthat arcon boldog-boldogtalant.

picike, fehér kölyök sétál a fűben

Lehetne még folytatni a listát, mely elég hosszú, ám sok minden befolyásolja, melyik ebnek mit kell megtanulnia. Nem mindegy, milyen fajtájú, mint ahogy az sem, milyen környezetben él a kutya, milyenek a család és a tágabb környezet szokásai és igényei. Mindezek figyelembevételével kell kialakítani a megtanítandó dolgok listáját.

Ám ha mindez sikerül, akkor a mítosz tényleg valósággá válik, és már nem egy miniraptor, hanem egy édes, kedves, cuki kiskutya lesz a család kedvence.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban