Ha reaktív a kutya

Egy reaktív kutya a családban azt feltételezi, hogy az állat - és vele a gazda - elszigetelődik. Korábban úgy gondolták, hogy ez teljes mértékben a gazda hibája, aki nem megfelelően neveli és/vagy nem megfelelően gondoskodik róla. Ma már tudjuk, hogy bár ez néha így van, gyakrabban a korai életszakasz rossz tapasztalatainak vagy egyszerűen a genetikának az eredménye. Ám ennek ellenére elég nehéz lehet reaktív kutyával élni.

Mit is jelent pontosan a reaktív kifejezés? Azt, hogy az állat ilyenkor külső inger hatására gondolkodás, észszerűség nélkül, önkéntelenül és azonnal cselekszik.

Attól függően, hogy kutyája az emberekkel, kutyákkal, tárgyakkal vagy ezek kombinációjával szemben viselkedik reaktív módon, nagyon nehéz lehet olyan helyre vinni őket, ahová más kutyákkal nyugodtan elmehet a gazdi. Ezzel együtt semmi sem indokolja, hogy egy eb reaktivitása miatt a nevelés, a tanítás kimaradjon és semmiféle szórakoztató élmény ne jusson se a gazdának, se kedvencének.

terrier jellegű kutya rohan a zöld mezőn

A móka kedvéért

A következetes nevelés és tanítás az egyik legfontosabb dolog, amit a gazda tehet, ha kutyája nem kívánatos viselkedést tanúsít. A reaktív kutyáknak különösen következetes tanításra van szükségük, különben a fejlődés megtorpan. Ehhez szükséges, hogy egy-egy alkalom, amikor éppen tanulnak valamit, vagy gyakorol a kutyával, ne váljon számára unalmassá.

Érdemes például a jutalomként adott játék vagy falat váltogatása, így ez biztos nem lesz unalmas. Ha kedvencét a játékok motiválják, vegyen egy olcsó csomagot, jó sok játékkal, hogy gyakran kaphasson jutalomként valami újat. Ha jobban motiválja az étel, legyen jó pár, eltérő ízű zacskónyi jutalomfalat készleten. Bár fontos ügyelni a kalóriabevitelre, a kiemelt fontosságú gyakorlások és leckék általában jól párosíthatók esetenként kalóriadúsabb, ám ízletesebb csemegékkel.

Futtató-lehetőségek

A felesleges energia elégetésének legjobb módja, ha a kutya egy hatalmasat játszik a futtatóban, együtt rohangálva, néha nagyokat sprintelve a többi ebbel. Ám ez egy reaktív kutya esetében nem opció. Akinek nincs kertje, az bizony gondban van, hogyan oldja meg a póráz nélküli, szabad rohangálást.

Az egyik lehetőség kivárni, amíg üres nem lesz a futtató, és árgus szemmel figyelni, nehogy valaki bemenjen, amíg kedvence szaladgál a kedvenc labdája után. A másik opció rendszeresen elvinni egy rokonhoz vagy baráthoz, akinek van kertje vagy udvara. Lehet keresni olyan helyeket, ahol a kutya garantáltan nem találkozik más kutyákkal, emberekkel vagy bármi olyan dologgal, ami zavarja és reaktívvá teszi, esetleg - ha anyagilag nem megterhelő - akár ki is bérelhet pár órára ilyen területet.

border collie vízparton labdával játszik

Móka otthon

A legtöbb kutya szereti a szabadtéri tevékenységeket, jól elvan a kutyás sportokkal. Ám egy reaktív kutya esetében ez komoly kihívás, hiszen az ilyen helyeken általában több kutya és sok ember megfordul. Ha van rá hely, érdemes otthonra, a kertbe beszerezni vagy készíteni egy házi agility pályát. Persze ez nem versenypálya, de arra, hogy kedvence elégesse felesleges energiáit, tökéletesen megfelel.

A kevésbé sportos kutyák számára teljesen tökéletes lehetőség, ha a gazdi megfelelő játékszerekkel felszerelkezve a lakásban játszik velük. A különféle ügyességi játékok, mint a Kong, vagy a kutya ügyességi játékok nem csak a testet, de az elmét is tökéletesen megmozgatják, ennél több pedig nem is kell.

A félreeső helyek

Egy reaktív kutyával a séta is komoly kihívás, hiszen a legtöbb utca, park, tér, futtató tele van más kutyákkal és emberekkel. Ez az eb számára frusztráló és ijesztő lehet. Mielőtt bárhová indulna kedvencével, biztosnak kell lennie abban, hogy képes magabiztosan kezelni az állatot. Egy erős póráz, esetleg egy biztonságos hám jó szolgálatot tehet, de ha szükséges, adjon rá szájkosarat is. Ne féljen ennek használatától, hiszen a szájkosár viselése egyáltalán nem fájdalmas a kutya számára, ráadásul úgy tervezték őket, hogy inni, de enni vagy jutalomfalatot elfogadni is tud benne a kutya.

tacskó jellegű kutya szájában nagy kék frizbivel megy a mezőn

Lehet, hogy kreatívnak kell lennie ahhoz, hogy szórakoztató és biztonságos helyet találjon a kutyasétáltatáshoz. Sétáljon este vagy kora reggel, hiszen ezekben az órákban kevesebb ember és kutya van kint és derítsen fel újabb és újabb helyeket.

Ne felejtse el, hogy bár egy reaktív kutya nem biztos, hogy a „tipikus” kutyatársaságot kínálja, ám ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen ebbel nem lehet boldog, vidám és mókás az élet. A kutya nem tudja, hogy ő más. Csak annyit érzékel, hogy jó a gazdival, aki mókás dolgokkal teszi boldoggá és ez számára éppen elég. Lehet, hogy viselkedése, reakciói esetenként frusztrálóak a gazda számára, de ez nem jelenti azt, hogy az életminőségben – akár a gazdáéban, akár a kutyáéban – akadályokat kell kialakítani.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban