Az ember legjobb barátja

Az életben kevés kapcsolat hasonlítható össze a kutya és gazdája közötti kötelékkel, mely valóban különleges és egyedülálló. A kölcsönös szeretetre, bizalomra és tiszteletre épülő egészséges ember-kutya kötelék gyakorlatilag páratlan az állatvilágban, sehol nincs még egy ilyen páros a fajok között.

Ez a szimbiotikus kapcsolat a szeretet és a társaság határtalan fokát jellemzi, amely tartós és feltétel nélküli, igazi, valóban „amíg a halál el nem választ” kapcsolat. Amikor egy gazdi elveszíti szeretett kutyáját, mérhetetlen fájdalommal tölti el az, hogy túléli kedvencét, hogy a továbbiakban nem kapja meg tőle azt a mérhetetlen szeretetet, amire csak egy kutya képes.

Sőt, egyes gazdák számára az ember-kutya kapcsolat a legerősebb emberi kapcsolataik intenzitásával is vetekszik, sokuk számára a kutya valóban a legjobb barát, és általában teljes értékű családtag is.

Mégis, valahogy úgy tűnik, nem minden ember bizonyul elég szerencsésnek ahhoz, hogy ilyen kaliberű kapcsolatot alakítson ki kutyájával. Ezt mutatja az állatmenhelyek zsúfoltsága is. Mégis, hogyan lehet sikeres, kielégítő, életre szóló kapcsolatot kialakítani egy kutyával?

gazda és kutyája fűben hevernek, mancsuk-kezük összeér

Ami megváltozik a gazádává válással

Amikor valaki vásárol vagy örökbe fogad egy kutyát, az élete örökre megváltozik. Újonnan felfedezett céltudat, feladatok és örömforrás kerül pluszként az életébe. Akinek még nincs gyermeke, az olyan feladatokkal is megismerkedik, amelyek még idegenek lehetnek a számára. Ezek a gazdik sok szempontból olyanok, mint az első gyermekes szülők, akik a legkisebb köhintésre vagy hapcira máris orvoshoz rohannak.

Bár tény, hogy egy életre szóló kötelék nem alakul ki egyik napról a másikra, ennek magvai szinte az első pillanatban elültetésre kerülnek.

Megfigyelhető az is, hogy aki gazdi lesz, az többet mosolyog, miközben kedvencét figyeli, emellett több mozgást végez a közös séták során, tehát egészségéért is tesz.

Persze a legtöbb új kutyatulajdonos nehezen tudja szavakba önteni az érzelmeit, amelyeket kedvence iránt érez, de ez egyértelmű, hogy a négylábú szőrpamacs egy pillanat alatt képes meghódítani az ember szívét, és ezzel el is indul az egyre szorosabbra váló kötelék.

A kutya és gazdája, illetve a családtagok közötti interakciónak különböző aspektusai vannak. Az emberek és a kutyák megosztják egymással a vidám, a csendes, a szeretetteljes, de a nehéz és szomorú pillanatokat, ahogy kapcsolatuk fejlődik. Végül kialakul a kölcsönös megértés szintje.

gazda és kutya hanyatt fekszenek, fejük egymáson

Miközben a gazdi a kutya mentalitásának szinte minden aspektusát megismerheti – beleértve a szükségleteket/vágyakat és a tetszéseket/nemtetszéseket –, végül a kutya is felismeri, mit várhat el az embertől.

Ennek megfelelően egy társként indult kapcsolat toleranciává, végül tiszteletté és szeretetté fejlődik.

A kutya szemszögéből nézve minden egyes családtag más és más szerepet tölt be az életében. Míg az egyik neveli, a másik szórakoztatja, a harmadik gondozza, a negyedik játszik vele és így tovább. Kölcsönösen intenzív kötelék alakulhat ki, melynek során a kutyus imádattal határos szeretettel nézi családtagjait.

A kötelék kialakítása

Az emberek szeretnek mindent, ami cuki. Lehet, hogy a kezdeti szeretet, vonzalom oka a kiskutya cukisága és bája, de a mélyebb kötődés gyorsan kialakul. Az imprinting a kötődés elemi formája, leggyakrabban egy érzékeny fejlődési időszakban, 3-12 hetes kor között a legintenzívebb. Ez az az időszak, amikor a kölyökkutya először válik teljesen alkalmassá a kapcsolat kialakítására, azonban törekednie kell a gazdának arra, hogy bizonyos fokú függetlenséget és önbizalmat is csepegtessen egy fiatal kutyába, különben a későbbiekben biztosan megjelenik a szeparációs szorongás. A mindig szeretetre és törődésre vágyó kölyök végül átirányítja az odaadást az anyjáról a gazdára. Mire a kölyök eléri az egyéves kort, már teljesen megfeledkezett az alomban töltött korábbi napokról, és feltételek nélkül imádja emberi családját.

A kutya nevelése, tanítása, ezek sikeressége, valamint az állattal való interkaciók minősége mind azon múlik, milyen kapcsolatot sikerült kialakítani az ebbel. Ez viszont időt és türelmet igényel. Elég gyakori, hogy valaki azonnal beleszeret egy cuki kiskutyába, ám szeretni őt nem egyenlő a kötődéssel és kötelékkel.

gazdi a fűben ül, két kutyája kétoldalról bújik hozzá

Az erős kutya-ember kötődés kulcsfontosságú eleme a kapcsolatok előmozdítása. Az egyszerű mindennapi feladatok, a folyamatos, de nem erőszakos nevelés és tanítás, a kutyával való interakciók, mint például az etetés, séta, kozmetikázás, játék, összebújás, valamint a szeretetteljes szavak és érintések nagyszerű módjai a kötődési folyamat megkönnyítésének és egyúttal megerősítésének. Ezek az interakciók megtanítják a kutyának, hogy az ember, azaz a gazda a hét minden napján, napi 24 órában fennálló elkötelezettséget képviseli.

Azok a gazdik, akik erős köteléket alakítanak ki kutyáikkal, sokkal több figyelmet fordítanak tanításukra, kiképzésükre, ezek a jól képzett és jól nevelt kutyák pedig sokkal inkább alkalmasak a közös családi tevékenységekre, mint a túrázás, kocogás és úszás, vagy akár egy szimpla családi nyaralás.

Ezek a közös tapasztalatok végső soron egy szoros kötelék alapját képezik. Az ideális gazda kutyája legjobb barátja és legnagyobb támogatója, mindez pedig egy erős kötelék kialakulásához vezet.

Lehet-e túlszeretni egy kutyát?

A mély, odaadó szeretet és a megszállottság között igen vékony a határvonal. Az állatorvosok és a kutatók is gyakorta találkoznak olyan gazdákkal, akik túlzottan függővé váltal kutyájuktól, bár ők ez mindenek feletti szeretetnek aposztrofálták. Nos, az ilyen kötelék egészsétlene következményekkel járhat. Milyenekkel?

  • Megengedi, hogy a kutya beavatkozzon a gazda mindennapi életébe.
  • A kutya komolyan befolyásolja fontos emberi kapcsolatait.
  • Gyakorta kizárja a családokat és a barátokat, előtérbe helyezve a kutyát.
  • Annak hite, hogy képtelen a kutya nélkül élni.

Mint az élet sok területén, itt is a mértékletesség, az arany középút az ideális. Természetes, hogy a gazdának szeretetet kell sugároznia kedvence felé, mégpedig leginkább a szoros és megbízható, stabil kötelék által, hogy a boldog kutya ezt a maga módján viszonozza. Ám ha a mérleg nyelve kibillen, azt már a kutya is érzi, és közel sem biztos, hogy a fenti lemondásokat ő is annyira pozitívan éli meg, mint azt gazdája gondolná.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban