Túlélni a karácsonyt

A karácsonyi ünnep megszervezése már önmagában gyakran szorongást keltő feladat. A legtöbb introvertált ember számára az otthoni nagytakarítás, a távolabb élő családtagok elszállásolása és a hadseregnyi vendég számára való főzés szellemi és fizikai terhe elegendő ahhoz, hogy utálja a karácsonyt, de legalábbis féljen tőle.

Ám ha valaki extrovertált, és nem bánja, sőt, élvezi ezeket az akadályokat, a jövés-menést, a teendők garmadáját, akkor is lehet egy bökkenő, mégpedig egy erősen territoriális eb.

vicsorgó kutya feje

De mit is jelent a territoriális kutya kifejezés?

Territoriális ösztönnel a legtöbb kutya bír, azaz védi a saját területét. Ez az ösztön általában a pubertás korban, azaz fajtától függően 6-15 hónapos kor között jelentkezik. A kan ilyenkor kezdi el megjelölni territóriumát, a szuka pedig ebben a korban tüzel először.

A területbirtoklási ösztön persze nem minden kutyánál egyforma, ennek intenzitása függ fajtától, nemtől, és egyedenként is eltérő, de minden kutyában benne él.

A kutya által védelmezésre kijelölt terület bármi lehet, de általában a ház és a kert az, ám lehet akár a családi kocsi is. Egyszóval ide tartozhat minden olyan hely, ahol a kutya ösztönösen ugatni kezd, hogy figyelmeztesse, illetve segítségül hívja a gazdát, ha idegen közelít, vagy egyéb veszélyt érzékel. Általában minél kisebb a territórium, annál erősebb a kutya őrző ösztöne, és minél inkább közel van ennek a területnek a közepéhez, annál magabiztosabbnak és erősebbnek érzi magát.

Ha súlyos a helyzet, akkor beszélünk territoriális agresszivitásról. Vannak kutyák, melyek minden embert betolakodónak tekintenek, és megtámadnak, megharapnak, ha a területükhöz közelít, függetlenül attól, hogy barát, vagy ellenség.

vicsorgó fekete-fehér kutya felülről

A kutyák vadon élő rokonai mind erősen territoriálisak. Ez azt jelenti, hogy egy adott területen élnek, és azt minden betolakodótól megóvják. Ilyenek például a farkasok. Ha egy farkas, vagy egy prérifarkas, amelyik nem tagja a falkának, megpróbál a területre bejutni, a rangsorban legfelül elhelyezkedő farkasok megtámadják és elzavarják.

Vannak kutyák, melyek hasonlóképpen viselkednek. Minden olyan embert és állatot megugatnak, amelyik szerintük be akar hatolni az ő területükre.

Gyakorta a kutyák kifejezett elismerést, dicséretet kapnak ezért a viselkedésért, hiszen az a dolguk, hogy a házat, a birtokot őrizzék, ám a gondok akkor kezdődnek, amikor a kutya válogatás nélkül támad barátot és ellenséget is.

A támadás elsősorban olyan helyen fordul elő, melyet a kutya az általa ellenőrzött terület határának tekint, vagy leggyakrabban a ház kerítésénél, kapujánál. Vannak olyan kutyák, melyek csak és kizárólag emberek ellen irányítják territoriális agressziójukat, mások pedig kizárólag állatokat „tisztelnek meg” vele. Kanok és szukák esetében egyaránt előfordulhat ez a tipusú agresszió, de kölyköknél ritkán figyelhető meg. Általában a kutya 1-3 éves kora körül jelentkezik először ez a viselkedési forma, azaz amikor a kölyök a kamaszkort elhagyja.

Mennyire vannak veszélyben a vendégek?

Mielőtt megpróbálná korrigálni a territoriális viselkedést, határozza meg, mekkora veszélyt jelent a kutya a vendégekre. A szóban forgó eb bullmasztiff vagy csivava? Reagál-e például a jutalomfalatokra, vagy ha ideges, képtelen másra figyelni? Ha az eb nagy termetű, és nem tud másra gondolni, amikor úgy érzi, hogy behatolnak a területére, érdemes megfontolni, mennyire vannak veszélyben a vendégek. Egyes kutyák egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, ha idegenek vannak a házban, és ez így van rendjén. Ebben az esetben azonban érdemes a családi összejövetelt valaki máshoz szervezni, mert a vendégjárás nem csak a családtagoknak, de a kutyának is egy rémálom lenne.

fogát mutató, zord kinézetű husky

Kisebb vagy közepes méretű kutyák esetében a fizikai fenyegetettség szintje csökken, de nem redukálódik nullára. Bár lehet, hogy a mérete miatt egy csivava nem tud akkora sérülést okozni, mint nagytestű társa, de az éles kis fogak harapása azért fájdalmas. A jó hír, hogy egy ilyen aprócska kutyát simán ölbe tud kapni a gazda addig, amíg meg nem nyugszik.

Alapvetően, ha a kutya agresszív viselkedést mutatott otthon az idegenekkel szemben, hagyja másra a vendéglátást.

Amennyiben attól tart, hogy agresszív lehet az eb, a jobb félni, mint megijedni elvet kövesse.

A figyelem átirányítása

A kutya energiájának és figyemének átirányítása nagyszerű módszer a territoriális problémákkal küzdő kutyák kezelésére. Ha az eb ugatni vagy morogni akar, terelje el a figyemét azzal, hogy ad nekik egy jutalomfalatot vagy más finomságot. Soha ne jutalmazza a kutyát ugatásért vagy morgásért – ez csak megerősíti benne a nem kívánt viselkedést, de ha nem produkálja éppen a nem kívánt viselkedést, nyugodtan adja oda a falatot. Amikor a vendégek belépnek a kertbe, lakásba, mutasson a kutyának egy finomságot a kezében, és kérje meg, hogy hajtson végre egy parancsot, mondjuk üljön vagy feküdjön le. A lényeg, hogy az agya másra koncentráljon, ne pedig a kapuban, ajtóban álló vendégre.

Ellenőrizze ismerőssel

Ellenőrizze a kutya viselkedését olyan emberrel, akit az eb már ismer. Kérjen meg egy vagy két ismerőst, akikkel a kutya már találkozott az otthonukban, hogy kopogjanak vagy csengessenek be, és amikor belépnek, adjon egy jutalomfalatot a kutyának, feltéve, hogy nem ugat vagy morog. A cél az, hogy az eb felismerje, a kopogás, csengetés, az idegenek érkezése azt jelenti, hogy valami finomat fog kapni.

Adjon tanácsot

A kutya viselkedésének átirányítása csak akkor működik, ha a vendégek is együttműködőek. Ne ijesze meg őket, de jelezze, hogy kedvencének vannak territoriális hajlamai, esetleges agressziós problémákkal, és kérje meg, hogy amikor a házba érkeznek, viselkedjenek nyugodtan, mindenféle érzelmi kitörés nélkül. Amennyiben hajlandók erre, adjon nekik pár jutalomfalatot, hogy ők kínálják a kutyának.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban