Ha fél a gazditól a kutya

Egy ijedt kutya látványa elég szívszorító lehet a gazdi számára, különösen akkor, ha az eb a gazdától fél. Ilyenkor jön a kétségbeesés és a tehetetlenség érzése. De vajon miért fél a kutya attól az embertől, aki szereti és mindent megtesz érte? Mit lehet tenni ez ellen?

Hogyan ismerhető fel a félelem?

Egy kevésbé tapasztalt gazdi számára nem könnyű feladat felismerni, mikor fél a kutya, de szerencsére általában ennek elég egyértelmű jelei vannak.

A legfontosabb azt megérteni, hogy a kutyák elsősorban testbeszéd útján kommunikálnak, tehát a félelem felismeréséhez is ezeket a nonverbális jeleket kell figyelni.

Gyakorta megesik, hogy amikor a gazdi azt mondja, fél tőle a kutyája, igazából félreértelmezi a jeleket és rossz következtetést von le. A leggyakoribb, legbeszédesebb jelek, melyeket a legkönnyebb észrevenni, általában a hátracsapott fülek, a hátsó lábak közé behúzott farok vagy a szemkontaktus kerülése. Ugyanakkor vannak olyan apró jelek, amelyek nehezebben észrevehetők és azonosíthatók. Ilyenek a gyakori ásítás, az ajkak nyalogatása, a nyakon felborzolódott szőrzet, vagy a folyamatos vagy gyakori kaparás. Egyes viselkedési jelek is utalhatnak arra, hogy a kutya megijedt, így például a szűkölés, toporgás, túlzott ragaszkodás, vizeletcsorgatás vagy akár harapás. Megeshet, hogy az a kutya, amelyik fél, nyáladzik, remeg, zihál és liheg.

három kutya lapít a fűben

Mindenképp figyelje a jeleket, és írja össze, melyeket tapasztalja a kutyánál!

A leggyakoribb fóbiák a kutyáknál

Amikor egy gazda azt mondja, hogy „a kutyám fél tőlem”, valószínűleg a fent felsorolt ​​jelek, viselkedési formák valamelyikét tapasztalják, és automatikusan azt feltételezik, hogy a kutya fél tőlük. Ez azonban nem mindig van így, ugyanis sok oka lehet annak, hogy egy kutya fél. Hasonlóan az emberekhez a kutyák is különféle fóbiákat alakíthatnak ki életük során.

Az egyik leggyakoribb fóbia a hangos zajoktól való félelem, legyen szó akár tűzijátékról, viharról, vagy akár a porszívóról, hajszárítóról. Szintén gyakori az úgynevezett szeparációs szorongás, azaz amikor a kutya fél eltávolodni, elválni a gazdától. Ha úgy tapasztalja, hogy a kutya olyankor mutat félelmet, amikor a gazdi éppen indulni készül, az jó eséllyel azt jelzi, hogy nem a gazdától fél, hanem éppenséggel a tőle való elszakadástól, a távolléttől.

Sok kutya kifejezetten fél az autózástól, bár tény, hogy szintén sok eb imád autózni. Ám ha a kutyában negatív asszociációk alakulnak ki a kocsival, autókázással szemben – ami megeshet akár egy, az állatorvoshoz kocsival megejtett, kellemetlenebb látogatás alkalmával is -, máris kialakul a fóbia.

Emellett vannak kutyák, melyek a gyerekekről félnek, leggyakrabban azért, mert a kisebb gyerkőcök sokszor nem tudják még, hogyan viselkedjenek a kutyával. Ilyekor akaratlanul is fájdalmat okozhatnak a kutyának, akiben emiatt a többi gyerekkel szemben is félelem alakul ki.

Mit lehet tenni?

Amikor valaki egy félelemtől reszkető kutyát lát, az első reakciója általában az, hogy megpróbálja megvigasztalni, megsimogatja, nyugtatgatja. Pedig ez gyakorta nem a legjobb megoldás, sőt! Az intuitív megközelítés nem mindig hatékony a kutyáknál, az is megeshet, hogy többet árt, mint használ.

félős yorkie a gazdi karjában

Amikor a gazdi elkezd foglalkozni a kutya félelmének kezelésével, először is meg kell bizonyosodnia arról, hogy a simogatás, dajkálgatás nem ébreszt még inkább félelmet a kutyában. Ugyanis ez a fajta reakció a gazda részéről inkább azt erősíti a kutyában, hogy jutalmat kapott a viselkedéséért, azaz a félelemért, és biztos lesz abban, hogy az emberi reakciók alapján a félelem a megfelelő reakció az adott helyzetre.

Sok kutya számára egyébként hatékony megoldás, ha felöltöztetik, amikor félni kezd. Ne nevessenek, ez valóban működik. Egy szorosabb, használt póló a gazditól, ráhúzva az ebre gyengéd, de határozott nyomást gyakorol az állat testére, ami nyugtató hatású.

Érdemes még beszélni egy kutyaiskolai oktatóval, kiképzővel is, mert ők hatékony, de csak képzett szakemberek által alkalmazható technikákkal tudnak segíteni, hogy a kutya és gazdája közösen legyőzzék az állat félelmeit és fóbiáit.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban