A tíz leggyakoribb félelem és fóbia kutyáknál

Sok kutya szenved valamilyen félelemtől vagy fóbiától. Ennek számos oka lehet, kezdve a korai szocializáció hiányától, a rossz tapasztalatokig. A félelem jelei a kutyáknál lehet lelapulás, remegés, nyáladzás, ugatás, romboló magatartás és bizonyos esetekben akár agresszió is.

Ha fél a kutya, először azt kell kiderítenie a gazdának, hogy miért fél. Ha mindezt tudja, jöhet a megoldás keresése, azaz hogyan tud segíteni az állatnak legyőzni ezt  a félelmet.

Félelem a mennydörgéstől

Az asztrafóbia, azaz a vihartól való rettegés nem csak az embereknél, de a kutyáknál is gyakori, bár mértékében eltérő lehet. Egyes kutyák nem rettegnek, csak kissé félnek, amikor kitör a vihar, ebben az esetben az eb hátracsapja a füleit, összehúzza szemeit, és behúzza a farkát. Más kutyáknál a fóbia sokkal erőteljesebben jelentkezik, ők elbújnak, esetleg romboló magatartást mutatnak, de megeshet az is, hogy maguk alá piszkítanak.

Az asztrafóbiában szenvedő kutyák esetenként más zajoktól is félhetnek, de ez nem általános jellemző. Sok kutyának általános zajfóbiája van, ők a vihar zajai mellett félnek a tűzijátéktól, a hangos zenétől, akár egy kamion hagjától, vagy a porszívótól is.

félős kutya néz

A tűzijáték

Minden évben újra előkerülő  téma a kutyák rettegése a tűzijátéktól. Akárcsak a vihar, a tűzijáték hangos és kiszámíthatatlan hangjai és könnyű megjelenítései sok kutyát megremegtetnek a félelemtől. Ez a félelem bizony gyakran a kutya elszökéséhez, elveszéséhez vezethet, akárcsak a vihar fóbia.

Egyes esetekben a kutyát lassú és következetes munkával hozzá lehet szoktatni a tűzijáték zajához, máskor viszont különféle technikák alkalmazásával lehet csak csillapítani félelmüket. Nagyon súlyos fóbia esetén akár állatorvos által felírt szorongásoldóra vagy nyugtatóra is szükség lehet.

Félelem az egyedülléttől, avagy szeparációs szorongás

Szeparációs szorongásnak nevezeik azt, amikor a kutya fél attól, hogy egyedül marad otthon. Az ilyen kutyák a magányos időszakban hajlamosak a pusztító viselkedésre, a folyamatos ugatásra, vonyításra, attól a pillanattól kezdve, ahogy a gazda magára hagyja őket.

Nagy mértékben lehet csökkenteni a kutya félelmét, ha a gazda változtat a saját viselkedésén, mielőtt eltávozna otthonról, illetve amikor hazaér. A szeparációs szorongás kezelése hosszú és lassú folyamat, de általában kis odafigyeléssel sikeres. Hasznos lehet az eb dobozhoz vagy mobilkennelhez való szoktatása is. Sajnos, súlyos esetek is előfordulhatnak, ezek kezelése állatorvos által, gyógyszeresen történhet.

Félelem az állatorvostól

Mindenki látott már az állatorvosi rendelőjében reszketve ülő kutyát, a gazdát onnan kivonszolni próbáló kutyát. Szóval az állatorvostól való félelem elég általános dolog az ebek körében. A kutya első találkozása az állatorvossal számára furcsa szagokkal, másféle tapintással való szembesülés, ráadásul ott lefogják, hogy megvizsgálhassák, sőt, oltást is kap, vagy más, esetleg kellemetlen beavatkozáson esik át. Nem csoda, hogy a következő alkalommal már félni fog a kutya a dokitól.

félős kutya a gazdi lába közé bújik

Ha másféle félelemtől nem szenved a kutya, az állatorvostól való félelem jól kezelhető, ha pár alkalommal – az orvossal egyeztetve – csak egy kis ismerkedésre, barátkozásra viszi el hozzá a kutyát, azaz nem zajlik semmiféle kezelés vagy vizsgálat. Ennek során a sok dicséret, jutalom, simogatás segít az állatnak megnyugodni, és realizálni, hogy a rendelő nem feltétlenül a világ legrosszabb helye.

Félelem az autótól

Sok kutya kifejezetten szeret autózni, míg mások kifejezetten rettegnek az autós utazástól. Ez általában arra vezethető vissza, hogy ezek az ebek ritkán utaznak kocsival, vagy negatív élmény érte őket autózás során, például rosszul, vagy autóval vitték őket a menhelyre, esetleg a kocsival csak az állatorvoshoz viszik őket. Az autózástól való félelem legyőzhető, ha jutalommal és sok dicsérettel próbálja a járműbe csalogatni a kutyát, és az autós utazás élményét mindig valamilyen kellemes végcéllal – például kirándulással, játékkal – kapcsolja össze. Érdemes apró lépésekkel haladni, azaz első alkalmakkor csak rövid utakat tervezni, és fokozatosan növelni a távolságokat, azaz először csak a közeli kutyafuttatóig menjenek a kocsival, majd ha ezt már megszokta, a parkig, és csak ha már nem fél, akkor induljanak el az ország másik végébe kirándulni.

Félelem a lépcsőzéstől

Lehet, hogy fel sem tűnik a gazdának, hogy a kutya fél a lépcsőzéstől, egészen addig, amíg iylen helyzet nem adódik. A családi házban élő kutyáknál bizony előfordul, hogy a korai szocializációból ez a feladat egyszerűen kimarad, a gazdának eszébe sem jut, hogy meg kellene ismertetni a kiskutyát a lépcsőkkel. Aztán amikor később az eb lépcsővel szembesül, megretten a feladattól, hogy azon fel vagy le kellene menni.

A legtöbb esetben gyorsan megoldódik a probléma, ha a gazda fel, majd lemegy a lépcsőn, megmutatva azt a kutyának, míg más ebeknek meg kell mutatni, hogyan is kell navigálni a lépcsőn, lépésről lépésre segítve őt. Ez persze időt és nagyon sok pozitív megerősítést igényel.

Idősebb kutyáknál az ízületi gyulladások és egyéb mozgásproblémák okozhatják, hogy az állat nem akar a lépcsőn közlekedni, tehát érdemes előbb mindig megvizsgálni, nincs-e a félelem hátterében valamilyen egészségügyi probléma. Ha a kutya már esett le a lépcsőn korábban, szintén okozhat későbbi félelmet.

félős kutya a mancsa alá rejti az arcát

Félelem a férfiaktól

Lehet, hogy meglepő, de bizony elég gyakori, hogy a kutyák félnek a férfiaktól. Bár tény, hogy egyes esetekből a félelem oka az, hogy korábban egy férfi bántotta az állatot, de leggyakrabban egyszerűen a szocializáció hiányára vezethető vissza. Ha a kutya környezetében nem élnek férfiak, akkor számára ijesztő a mélyebb hang, a termetesebb test, vagy akár a szakáll, a bajusz.

A megoldás a lassú, fokozatos és türelmes összeszoktatás. Ügyelni kell arra, hogy soha ne legyen fenyegető a helyzet a kutya számára, hiszen az az eb, amelyik fél, könnyen haraphat is. Tehát a tanításban közreműködő férfit sose tegye ki veszélynek, ügyeljen arra, hogy ne vegyen fel szemkontaktust a kutyával, és ne is közeledjen hozzá. Időbe telik, míg az állat legyőzi ezt a félelmet, de nem reménytelen a feladat,.

Félelem az idegenektől

Az idegenektől való félelem hasonló a férfiaktól való félelemhez. A kutya bárkitől félhet, aki nem ismer, mindez szintén szocializációs problémkra vezethető vissza. A probléma megoldása azért nehéz, mert képtelenség arra megtanítani a kutyát, hogy minden, számára ismeretlen embert elfogadjon. Fontos hagyni, hogy a kutya a maga tempójában ismerkedjen a számára ismeretlenekkel, időt és elég teret hagyva számára a tanítás során. Soha nem szabad sem kényszeríteni a kutyát, hogy ismerkedjen, sem büntetni, ha félelmet jelez, mert ez agresszív viselkedéshez vezethet.

Félelem a gyerekektől

Egy kutya több ok miatt is félhet a gyerekektől. Leggyakrabban az az ok áll a háttérben, hogy a szocializáció korai szakaszában elmaradt az állat különféle korú gyerekekkel való megismertetése. Sok ember lesz gazda még azelőtt, hogy gyereke születne. Hacsak nem olyan családba kerül a kölyökkutya, ahol már vannak gyerekek, a kiskutyának nem feltétlenül nyílik lehetősége megismerkedni a kisebb vagy nagyobb gyerekkel. Ebben az esetben a gazdi feladata, hogy lehetőséget teremtsen az állat számár, és összeismertesse gyerkőcökkel.

Az is előfordulhat, hogy a kutyának voltak negatív tapasztalatai a gyerekekkel, és ezért fél tőlük. Megeshet, hogy bár a csemete jó szándékkal fordul a kutya felé, az fenyegetésnek értelmezi azt. Sok kutya egyszerűen képtelen érelmezni a gyerekzsivalyt, a kicsik másféle mozgáskoordinációját, vagy szimplán csak kisebb termetét. Amennyiben a kutya fél a gyerekektől, érdemes kutyakiképző segítségét kérni a fóbia kezelését illetően.

Félelem konkrét tárgyaktól

Talán ez sem meglepő, hiszen sokan találkoztak már olyan kutyával, amelyik fél a porszívótól, a hajszárítótó, de akár valamilyen dekorációs tárgytól, a gyerekek játékaitól. Azért ez a fajta fóbia általában nem jelent nagy problémát, hiszen az adott tárgyakat el lehet tenni szem elől, ám más esetekben lehet kihívás a probléma kezelése. Nehézkes például, ha a kutya a ház előtt álló szobortól vagy szőnyegporolótól fél, és ezért már sétálni vinni is nehézkes, vagy ha minden alkalommal, amikor porszívózni vagy hahat szárítani szeretne, reszket a félelemtől. Ezekben az esetekben lassan, pozitív módon kell bemutatnia kutyának azokat a tárgyakat, amelyektől fél.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban