A viselkedési problémák megelőzése és kezelése

Annak, hogy az emberek menhelyre adják kutyáikat, legtöbb esetben a kutya nem kívánatos vagy pusztító viselkedése az oka. Ezek közé tartozhat az agresszió, a túlzott ugatás, a szökés, a rágás és az ásás, vagy bármilyen egyéb, a gazda és a család számára zavaró, elviselhetetlen viselkedési probléma.

Pedig egy kis türelemmel, odafigyeléssel és tanítással a legtöbb gazda csökkentheti vagy megszüntetheti ezeket a rossz szokásokat, és nyugodtan élhetne a kutyával. Annak, hogy a kutya mondjuk agresszívvé vált, lehet oka a nem megfelelő szocializáció, vagy a tanítás és nevelés hiányossága.

Agresszivitásra erőszakkal válaszolni nem a legjobb megoldás, mert egyrészt gyengíti a gazda és kutyája közötti köteléket és bizalmat, amit éppenhogy építeni kellene, másrészt a félelem csak fokozza az agressziót.

Ahhoz, hogy a kutya megtanulja, mi illik és mi nem helyénvaló a világban, a gazdának türelmes és jószándékú vezetőként kell önmagát aposztrofálnia.

kutya a szőnyegen szétrágott papír mellett

Értse meg!

A legtöbb, az emberek számára nem kívánatos viselkedés ösztönös, vagy unalomból ered, esetleg stressz váltja ki. Fontos annak felismerése, hogy ezek a viselkedések veleszületettek, azaz amikor egy kölyökkutya kiássa a virágágyásokat, nem bosszút áll, nem rosszalkodik, nem a gazdit bünteti, hanem pusztán ösztöneinek engedelmeskedik.

Az agresszív viselkedés, az üldözés, a vizelettel jelölgetés, a túlzott őrzés (akár ételé, játéké is) nem mások, mint a kutya ősi ösztöneinek modern kori megnyilvánulásai, szándék arra, hogy behatárolják és  megvédjék területüket, gazdájukat, a családot. Az ásás és a rágás általában az unalom következménye, míg az ugatás egy kicsi mindkettőből, azaz ösztönös is, de az unalom is szerepet játszhat benne.

A felugrás és a harapdálás, rágcsálás egyszerű példa arra, hogy az egyik faj, azaz a kutya nagyon eltérő kommunikációs formákat használva próbál kapcsolatot teremteni a másik fajjal, azaz az emberrel, lehetőleg úgy, hogy az ember is megértse, mit szeretne közölni.

A nem kívánt viselkedés redukálása és megszüntetése érdekében a legfontosabb, hogy a gazda tisztában legyen a kutya igényeivel, és hatékony, türelmes gazdaként reaágljon ezekre.

De mit lehet tenni?

  • Szabja meg a határokat és legyen következetes.
  • Jutalmazással erősítse az elfogadható, jó viselkedést. Ez a jutalom lehet jutalomfalat, de játék, figyelem, simogatás is.
  • Amennyire csak lehetséges, hagyja figyelmen kívül a nem elfogadható viselkedést.
  • Legyen biztos abban, hogy a kutya pontosan tudja, mennyire szeretik, és nincs oka stresszelnie.

kölyökkutya az ágyon szétrágott csomag mellett

A rossz viselkedés megelőzése kölyökkutyáknál

A rossz viselkedés megelőzése mindig jobb megoldás, mint annak kezelése. Ebben a folyamatban a korai szocializáció és a mielőbb megkezdett tanítás, nevelés elengedhetetlen fontosságú.

Érdemes a kiskutyát már kutyaoviba is beíratni, majd később a kutyaiskolában alapvető engedelmességre tanító tanfolyamra járni vele. Emellett persze a napi otthoni gyakorlás is fontos. Ezeken a tanfolyamokon az eb nem csak a megfelelő, elvárt viselkedést tanulja meg, hanem az impulzuskontrollt is elsajátítja, emellett a foglalkozások alkalmával sokat mozog, le tudja vezetni felesleges energiáját, és kellő mentális stimuláció is éri.

Nem győzzük eleget hangsúlyozni a korai szocializáció jelentőségét. A kölyökkutyákat, lehetőleg mielőtt elérnék a tizenkét hetes kort, érdemes minél több impulzusnak kitenni. Mutassa be különféle testalkatú, megjelenésű embernek, fiataloknak és időseknek, férfiaknak és nőknek, testeseknek és soványaknak, szemüvegeseknek és kopaszoknak, szakállasoknak és mély hangúaknak. Szervezzen találkozókat (persze csak a megfelelő oltottság után) különböző fajtájú, érettségi szintű és játékstílusú kutyákkal, hogy a kölyök megtanulja, miként kell viselkednie és játszania más kutyákkal. Végül ismertesse meg az ebet a látnivalók és hangok széles skálájával, a gördeszkán guruló vagy bicikliző gyerekektől a WC-öblítésen és a hajszárító, porszívó hangján át a tűzijátékig.

francia bulldog sárban fetreng

A viselkedési problémák korrigálása felnőtt korban

A legkedvesebb, leghűségesebb és intelligens kutyák némelyike menhelyről származik, ahol bizony a legtöbb, örökbe fogadható kutya már elmúlt tizenkét hetes. Ez azt is jelenti, hogy a gazda elszalasztotta a lehetőséget a korai szocializációra, és nem kizárt, hogy az állat viselkedési problémákkal küzd. Ebben az esetben sem megoldhatatlan a feladat, sőt!

Pusztán kicsivel több időt, türelmet és gyakorlást igényel, hogy az esetleges korai, rossz tapasztalatokat félretéve a kutya megtanulja az alapokat.

Emellett a sok szellemi és fizikai gyakorlás igen hatékony megelőzési eszköz. Igaz a mondás, hogy a fáradt kutya boldog kutya, hiszen minél több fizikai és mentális stimulációt kap, annál elégedettebb, és mivel fáradt, hát  kevéssé valószínű, hogy ásni, rágni vagy szökni fog.

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is társas lények. Ha arra kényszerítenek egy ebet, hogy hosszú napokat töltsön egyedül, úgy, hogy nincs mivel elfoglalja magát, az nem csak kegyetlenség, de meghívó is a gazditól arra, hogy rosszul viselkedjen az állat. Az a kutya, amelyiknek nincs mit csinálnia egész nap, unalmában biztos, hogy talál megoldást önmaga szórakoztatására, és ez a megoldás nem biztos, hogy egyezik a gazdi elképzeléseivel. Amennyiben sokáig dolgozik, vagy hosszabb időt kell otthonától és a kutyától távol töltenie, érdemes kutyasétáltatót felfogadni, vagy olyan kutyaiskolát keresni, ahol üzemel kutyanapközi.

A profi megoldás

Vannak esetek, amikor csak szakember segítségével megoldható a probléma. A fizikai korrekció, azaz a verés, ütés, rángatás soha nem megoldás, ugyanis nem javít, hanem csak ront a helyzeten. Súlyos problémákkal, mint például a szeparációs szorongás és az agresszív viselkedés, érdemes állatorvoshoz és jó nevű kutyaiskolai trénerhez fordulni. Ilyen esetekben általában a deszenzitizáció az előnyben részesített kezelési módszer.

A deszenzitizáció a pozitív megerősítést – bánásmódot, dicséretet, odafigyelést – párosítja azzal, ami a rossz viselkedést kiváltja, ezáltal új, pozitív asszociációt hoz létre. Egy példán át talán érthetőbb ez a módszer. Amikor a kutya ugat és ugrál – szorongó viselkedés – valahányszor a szomszéd gyerekek a ház előtt bicikliznek, akkor a bicikliző gyerekek látványát rengeteg finomsággal és dicsérettel párosítva érhető el a pozitív megerősítés.

Ne feledje el, hogy a kutyák rossznak minősített viselkedése az ösztönökben gyökerezik, és csak felerősödik, ha a kutya unatkozik, stresszes, vagy akár mindkét érzést megéli. A korai nevelés és szocializáció, a szellemi és fizikai aktivitás, valamint a sok odafigyelés nagyban hozzájárul a viselkedési problémák megelőzéséhez és kezeléséhez.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban