Hogyan ismerhető fel az állatoknál a stressz?

A stressz az állatoknál is teljesen egyedi módon nyilvánul meg, és a jelek lehetnek akár nyilvánvalóak, akár nagyon finomak, szinte észrevehetetlenek. Minden esetben érdemes figyelmet fordítani ezekre a jelekre, mert ellenkező esetben komolya viselkedési zavarok alakulhatnak ki.

Szeparációs szorongás

Az időbeosztás hirtelen változása és a kedvencétől távol töltött idő jelentős megnövekedése szeparációs szorongást okozhat. Ez leggyakrabban kutyáknál fordul elő.

Az állat sír, nyüszít, ugat, amikor a gazdi indulni készül és elhagyja a lakást. A család távozása után az eb akár rombolásba is kezdhet – széttépi a párnákat, bútorokat, játékokat, sőt, bármit, amit talál és elér. Más esetben bepiszkít az egyébként szobatiszta kutya, vagy folyamatosan, hangosan vonyít, ugat, egészen addig, amíg valamelyik családtag haza nem ér, akit aztán árnyékként követ a lakásban.

Extrém esetben a szorongó kutya akár a kertből is kikaparhatja magát, vagy átmászik a kerítésen, ezzel pedig megvan az esély, hogy elvész, elkóborol.

cica riadt szemekkel néz

Szobatisztasági balesetek

A macskák általában az alomhasználati szokások megváltoztatásával nyilvánítják ki a stresszt. Előfordulhat, hogy teljes mértékben megtagadják az alomdoboz használatát, ehelyett a kanapéra, ágyba vagy a falra vizelnek és piszkítanak.

A kutyák stresszes helyzetben a bútorok mögé vagy az asztalok alá, a nappali közepére, a szőnyegekre, extrém esetben ágyra, kanapéra vizelhetnek és üríthetnek.

Elbújás

A kutyák és macskák gyakran elrejtőzve reagálnak a számukra félelmetes, ijesztő zajokra és látványokra. Ilyenkor bebújnak a fürdőszobába, az ágy alá vagy akár a szekrénybe. Nagyon erős stressz esetén még étkezés vagy séta kedvéért sem hagyják el ezt a búvóhelyet.

kutya kabát mögé bújik

Remegés

Akut és súlyosan stresszes esetben az állat folyamatosan remeghet, nyafoghat, nyöszöröghet, nyávoghat.

Az étvágy megváltozása

A stresszt átélő macskák teljes mértékben megtagadhatják az evést, vagy lerövidíthetik az étkezési időszakot, de megeshet, hogy csak az éjszaka közepén merészkednek ki enni, amikor a zajok és felfordulás már csökkent a házban.

A kutyák ilyenkor kevesebbet esznek, kihagyják az étkezéseket, vagy csak a finomságok, jutalomfalatok iránt érdeklődnek. Persze lehet, hogy elkezdenek enni a megszokott időben, de könnyen elvonják a figyelmüket a zajok, szagok vagy események, és ezért nem fejezik be az étkezést.

Agresszivitás

Mind a kutyák, mind a macskák mutathatnak drámai viselkedési változásokat stresszhelyzetekben. Az egyébként általában játékos és barátságos kutya is haraphat vagy moroghat a gyerekekre, felnőttekre ilyen helyzetekben. Pánikba eshet egy bottal közlekedő idős ember láttán, és felugorhat, moroghat, vagy akár meg is haraphat bárkit, aki számára szokatlan.

A kertben élő, erős területvédő ösztönnel bíró kutyák moroghatnak, haraphatnak, vagy akár hevesen megvédhetik a területüket, ha egy másik állat vagy számukra ismeretlen ember megpróbál bejutni a kertbe vagy a házba.

cica elbújva les

A macskák sziszeghetnek, moroghatnak és haraphatnak, amikor idegenek próbálják megsimogatni őket. Előfordulhat, hogy soha nem tanulják meg elfogadni az otthonukba kerülő, látogató új kutyát, még akkor sem, ha korábban érkeztek vendégségbe kutyás barátok, mivel a rövid látogatások nem hagytak elegendő időt erre.

Ásítás, ajkak nyalogatása

Nagyon cukinak tűnhet, hogy a kutya ásít vagy ajkát nyalogatja, amikor számára idegen, ismeretlen emberrel vagy emberekkel találkozik, ám tudni kell, hogy ezek mind a stressz, a szorongás jelei. Azt üzeni az eb, hogy a helyzet számára kellemetlen, nem érzi jól magát, szeretne elmenni. Ha figyelmen kívül hagyja ezeket a nonverbális üzeneteket, akkor csak fokozódik az állat szorongása, ami akár morgáshoz, ugatáshoz, de harapáshoz is vezethet.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban