A pozitív megerősítés előnyei

Kétségtelen tény, hogy a pozitív viselkedés megerősítése kiváló alapot biztosít a kutya megfelelő fejlődéséhez. Persze sokféle módon alakítható egy kutya viselkedése, de a legjobb megközelítés az, amely magában foglalja a kívánatos viselkedés pozitív megerősítését. Fontos, hogy maga a tanítás is kellemes élmény legyen az állat számára.

Ha az eb nincs megfelelő hangulatban a gyakorláshoz, el se kezdje, ám ha készen áll rá, akkor is inkább rövid etapokban (5-10 perc) gyakoroljanak. Amennyiben többszöri próbálkozás után sem reagál a parancsszavakra, akkor ne jutalmazza, inkább néhhány perc múlva próbálja újra, ám egyszerűbb feladatokkal és parancsszavakkal, majd később térjen vissza az összetettebb feladatokhoz.

A pozitív viselkedés jutalmazásának és ezáltali megerősítésének számos előnye van.

A pozitív viselkedés megerősítése magában foglalja a dicséret vagy jutalomfalat használatát, amellyel a kutya jutalmazása történik a jó vagy kívánatos viselkedésért. A jól végzett munka pozitív megerősítése sokkal inkább ajánlott, mint a büntetés vagy a negatív megerősítés.

A pozitív viselkedés megerősítésének alapelve az, hogy a kutya figyelmét eltereljük a figyelemfelkeltő viselkedésekre adott negatív reakcióktól, és a pozitív viselkedések kialakítása felé tereljük.

fekete-fehér kutya boldogan rág egy nagy műcsontot

A pozitív viselkedés megerősítésének legfontosabb előnyei

Természetesen a kutatók és az állatok viselkedésével foglalkozó szakemberek is folyamatosan vizsgálják a pozitív megerősítés viselkedésre gyakorolt hatását. Az állatok viselkedésének tanulmányozása folyamatosan fejlődő szakterület, és a kutatások egyre inkább alátámasztják a pozitív megerősítés hatékonyságát a kutyák viselkedésének alakításában.

  • A pozitív viselkedés megerősítése erősíti a kutya önbizalmát. Azok az ebek, amelyeket rendszeresen megbüntetnek helytelen viselkedésért, gyenge önbizalommal bírnak, és bizony, akár félhetnek is. Ez különösen akkor fordul elő, ha a büntetés gyakori, többször megismételt reakció a gazda részéről. A pozitív viselkedés megerősítése ezzel szemben növeli a kutya önbizalmát azáltal, hogy jó érzéssel tölti el az új viselkedésmódok elsajátításakor, az eredmény pedig boldogabb, lendületesebb kutya, amely lelkesedéssel közelít a tanulandó feladatokhoz, nem pedig félelemmel.

angol bulldog lelapulva várja a jutalomfalatot

  • A család minden tagja  képes arra, hogy megerősítse a kutya pozitív viselkedését, tehát az egész család képes részt venni a tanításban, akár a kisgyermekek is. Sőt, a gyerekek sokat tanulhatnak a jó viselkedés fontosságáról, ha pozitív viselkedéserősítő stratégiákban vesznek részt.
  • A pozitív viselkedés megerősítése segít megelőzni, hogy a félelem miatt megdermedjen és képtelen legyen végrehajtani a feladatot. A büntetést vagy negatív megerősítést tartalmazó képzési módszerek okozhatnak ilyet, mert az állat fél attól, hogy olyan viselkedést tanúsít, amely büntetéssel jár. Ez végső soron késleltetheti a kutya fejlődését és a pozitív viselkedés megtanulását. Mivel a pozitív viselkedést erősítő stratégiák csak arra összpontosítanak, hogy megjutalmazzák a kutyát a jó viselkedésért, mindez nem fordulhat elő.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban