Játék a cicával

A macskának is szüksége van mozgásra, egy kiadós testedzés minden napra kijár nekik, hogy formában maradjanak. Persze, lehet, hogy a gazdában nem tudatosul, hogy cicája éppen karban tartja izmait és testsúlyát, amikor kedvence a ház körül rohangál, vagy egyik szobából száguld a másikba és vissza. Máskor esetleg felfele ugrál, szekrényeken landol, ne adj’ Isten a gazdi lábát zsákmánynak tekintve rátámad.

Pedig a testmozgás ugyanolyan fontos macskájának, mint az embereknek. A fiatal cicáknak és az egészséges felnőtt macskáknak szükségük van erre, de bizony még az idősebb cicáknak is, mégpedig fizikai és mentális egészségük megőrzése érdekében.

Ahogy az emberek, de a kutyák számára, úgy a macskák esetében is a jótékony fizikális hatások mellett mentálisan is stimulál a mozgás.

Ha nincs elég lehetősége erre az állatnak, akkor levert, akár depressziüós is lehet. Amennyiben nem kap elég lehetőséget a napközbeni mozgásra, akkor éjjel nem fog aludni, és ha ő nem alszik, bizony a család is csak nehezen. Tehát ha magától nem kezd el száguldozni, ugrálni, játszani a cica, vagy nem eleget, a gazdinak kell ösztönöznie. A közös játék amúgy is nagyon fontos, hiszen erősíti az állat és gazdája közötti köteléket.

vörös-fehér cica mászik a kaparófára

A macska lelke

Ahhoz, hogy megtalálja a lehető legjobb lehetőséget cicája testének és elméjének átmozgatására, az első lépés, hogy megértse a macska lelkét. A cicák, akárcsak a többi emlős, kölyökkorban a jáék által tanulnak, sőt, sokszor felnőttként is folytatják a játékot. A játék olyan összetett tanulási tevékenység, amely segíti a macskákat a társas kapcsolatoaik kialakításában, valamint testi és szellemi képességeik fejlesztésében. A macskák játékának három formája van.

Társas játék

A társas játék során a kiscica megtanulja az anyjával, alomtársaival, más macskákkal, egyéb, a családban élő állatokkal, valamint az emberekkel való interakciók formáit. Ilyenkor a kismacska felfedezi a világot, és megtanulja, hol van ebben az ő helye. E játékos interakciók alapján olyan személyiségjegyeket fejlesztenek ki, amelyek felnőttként is elkísérik őket. Ahogy a kölyökmacska nő, az alomtársakkal való társas játék átadja a helyét a gazdával és a családdal folytatott szociális játéknak.

Játék a tárgyakkal

A tárgyakkal való játék, azaz amikor a cica különféle tárgyakat, játékokat piszkál, lökdös, bökdös, dobál tökéletes lehetőség arra, hogy a macska megtanulja, hogyan bánjon a zsákmánnyal. A játélk során fejlődnek túlélő ösztönei és képességei is, melyekre szüksége lehet, ha valaha magáról kell gondoskodnia. Amikor azt látja, hogy a macska a játékegeret becserkészi, rálép, húzgálja, nem tesz mást, mint amit egy élő egérrel tenne. A különbség pusztán annyi, hogy a játékot nem fogyasztja el. Tehát a tárgyakkal való játék során a cica azt is megtanulja, hogyan működik a körülötte levő világ, és mi az, ami él, és mi az, ami nem.

macska labdával játszik

A mozgásos játék

Az aktív macska magabiztos. A futás, rohanás, ugrás is játék, mely segít a cicának az ereje, a mozgáskoordinációja és a ruganyossága fejlesztésében. A mozgással járó játék serkenti a cica étvágyát és növeli fittségét, nem mellékesen pedig hatékony az unalom megelőzésére. Ha este ösztönözni tudja a cicát egy kis mozgásos játékra, akkor sikerülhet az amúgy éjszakai életet élő ragadozó ösztönös éjjeli ébrenlétét kicsit a család éltemódjához igazítani, hiszen a cica elfárad a rohangászásban, és jót fog aludni éjszaka.

Emellett persze a macskák tanulnak a mozgásos játékok által is. Megtanulják, hogy a játék jó, és kellemes érzés számukra, ráadásul érzelmeket is tanulnak, hiszen rájönnek, hogy jó dolog más cicákkal és emberekkel közösen űzni ezt a tevékenységet.

A megfelelő játékszer

Amikor az ember belép egy kisállat szakboltba, vagy ráklikkel egy webáruház oldalára, zavarba ejtő macskajáték kínálattal szembesül. Csak a pénztárca szabhat határt annak, mit is vegyen meg a gazdi. No, meg persze a cica preferenciája. Mert hát nem biztos, hogy ami a gazdának tetszik, az a macskának is tetszeni fog. Minden cicának megvannak a maga prefernciái. Míg az egyik imádja a felhúzható egeret, a másik rá sem néz. Nincs ez másként a többi féle játékszerrel sem.

Első alkalommal érdemes többféle típusú játékszert venni, lehetőség szerint nem a legdrágább változatot, majd hazaérve felkínálni a cicának, persze nem egyszerre mindet, hanem egymás után. Ezután már csak figyelni kell, melyiket részesíti előnyben, melyikkel játszik szívesen. Vannak cicák, melyek a madarakat imitáló játékokat szeretik, azaz a madár alakú játékokat, a csicsergő játékokat, a madártollból készült játékokat vagy a madárszerű mozdulatokat (csapkodást) imitáló játékokat. Mások az egér alakú játékok, a nyikorgó játékok, a szőrből készült játékok rajongói. Sok cica kifejezetten szereti dobálni, harapdálni, cipelni a játékot, így imitálva a zsákmány elfogását. Sok cica előszeretettel vadássza a bogarakat, ezt imitáló játékok is vannak, elég csal a lézerfényre gondolni.

macska az ablakban fekszik, virágok mellett és kifelé néz

Variálja

Amikor elkezdi összeismertetni a cicát a játékokkal, nem szabad egyszerre elé önteni az összes játékot. Egyenként kell neki megmutatni őket. Válasszon különféle méretű, formájú és anyagú játékokat. Próbálja ki a szőrös, a bőr, a textil, a tollas, a műanyag játékokat. Görgesse, lökdösse őket, mozgassa mindenféle irányba és különféle sebességgel a cica előtt. Ha pálcás játékot vesz, mozgassa a játékot a cica előtt lassan. Ha csörgős labdát vett, gurítsa azt először lassan, majd gyorsabban. Minden játéknál figyelje meg, milyen reakciót vált ki a macskából. Amint erre rájött, már tudja variálni a méreteket, a típusokat, és ideje beruházni tartós, igazán minőségi, emiatt kicsit dárgább játékokra.

Előzze meg az unalmat

Sokan választják azt a lehetőséget, hogy kizárólag a házban, lakásban tartják a cicát, azaz nem járhat ki. Ennek persze sok előnye van, hiszen nem fog elveszni, nem tudja autó elütni, nem fog összeverekedni más macskákkal, így nem szerez sérüléseket, nem tud mérgeket felenni a földről.

Másrészt a macska bent tartásának kockázata az, hogy unatkozik. Márpedig az unalom különféle problémákhoz vezethet, mint például a nem megfelelő alomhasználat, romboló magatartás, például karmolás, kaparás, agresszió, depresszió, letargia, túlzott nyávogás sírás, fokozott vagy csökkent étvágy és túlzásba vitt alvás.

A macskák unalmának megakadályozása érdekében a legfontosabb, hogy megbizonyosodjon arról, a környezet eléggé stimuláló-e. a számára. Ez olyan környezetet jelent, ahol tennivalók vannak a cica számár: ablakok, amelyek nát szemlélheti a madarakat, néznivalók, macskabútorok és biztonságos játékok, amelyekkel játszani lehet, kaparóoszlopok, kaparófák, macskafű, ablakágyak. Mindezek remek módszerek és lehetőségek a macskák életének gazdagítására és az unalom megelőzésére.

Játéklehetőségek

A játék által a macskák nagyon sok mindent tanulnak, és bizony, nem csak kölyökként. Megtanulják az emberekkel és más macskákkal, egyéb állatokkal való interakciók formáit. Sok szakértő és kutató szerint a játék akár a macska intelligenciahányadosát is növelheti.

Bár tény, hogy a cicák általában eléggé ügyesen el tudják magukat szórakoztatni, kitalálnak maguknak játékokat, ám azért idpnként nem árt egy kis lökés nekik, egy kis kreativitás, hogy lendületet kapjanak. Azért, hogy a cica mindig érdeklődő, aktív legyen, akár otthon is készíthet neki játékokat. A ház körül rengeteg olyan filléres tárgy van, melyek segítségével kiváló játékszerek készíthetők. Gondoljon csak a ping-pong labdára, mely nem csak könnyű és nem okoz sérülést a cicának (és a lakásban sem), de klasszul pattog is, ráadásul egy hosszabb szobán kiválóan lehet nagyot gurítani rajta. A legkedveltebb pálcás macskajáték is egyszerűen elkészíthető otthon. Elég egy hajlékony műanyag pálca, damil hozzá, valamint egyéb kellékek a végére, a cica ízlésének megfelelően.

Ajánlott cikkek