Cicák viselkedési problémái

Nem kétséges, hogy az emberekhez hasonolóan a macskák is érzékelnek félelmet, örömet, éhséget, szorongást, frusztrációt és sok más érzelmet is, melyek mind-mind befolyással vannak viselkedésükre. Sok viselkedési forma lehet negatív hatással a macska és a gazda közös életére, negatívan hatva külön-külön és együtt is rájuk.

Miért vannak viselkedési problémáik a macskáknak?

Tudjuk, a macskák titokzatos lények, szóval arra rájönni, mi áll az egyes viselkedési problémák hátterében, nem kis kihívás. Ráadásul, hogy még bonyolultabb legyen a kérdés, egy-egy probléma hátterében nem feltétlenül csak egy ok állhat. Hogy mindezt tetézzük, minden egyes cica önálló személyiség is.

Nyávogás

Végre sikerült elaludni, ám arra riad, hogy a macska a hálószoba ajtaja előtt teljes hangerővel nyávog? Hát, ez a viselkedés csak a gazda számára nem normális, a macskának teljes mértékben az.  Ráadásul a cicák éjszakai életet élő állatok, akárcsak vadon élő rokonaik, egyszóval éjjel, mikor a család alszik, ők akkor a legaktívabbak. Persze ezzel együtt lehet, hogy valóban valamilyen problémára utal a nyávogása.

  • Ha szinte üvölt a cica, az lehet időskori szenilitás jele.
  • Egyes fajták, mint például a sziámi, alapvetően „beszédesebbek”, mint mások, és nem kizárt, hogy pusztán a gazda figyelmét felkeltendő nyávog az éjszaka közepén.
  • Lehet, hogy a macska egyszerűen csak unatkozik éjjel.
  • A nappali nyávogás vagy erőteljesebb hangadás lehet akár a fájdalom jele is. Ha alomhasználat közben sír a cica, akár vizelet, akár széklet ürítésénél, akkor esélyes, hogy fáj valamije.
  • A nyávogás, sírás vagy üvöltés egyszerűen figyelemfelkeltő magatartás is lehet, azaz nagyjából olyasmi, mint a gyerekeknél a hiszti.

cica kaparófát kapar

A kaparás

A macskák kaparnak, hogy megjelöljék területüket. Amennyiben a cica olyan berendezési tárgyakat kapar, amit a gazda nem szeretne, a megoldás az, ha irányítja viselkedését, mégpedig kaparófák és egyéb játékok biztosításával.

Rágcsálás

Bár a cicák közel sem olyan közismert rágcsáló bajnokok, mint a kutyák, és ritka, hogy szétcsócsált cipők maradnának utánuk, azért vannak macskák, melyek sok kárt tesznek a gazdi homijaiban. Ha mégis rágcsálni kezd a cica, azt okozhatja nála unalom, agresszió, táplálékhiány, kölyökkorban fogzás vagy túl fiatal kori elválasztás. De lehet az ok egyszerűen annyi, hogy a macska játszik, vagy szereti az adott tárgy ízét vagy állagát.

Ürítési problémák

Számos dolog okozhat zavart az alomtálca használatában. A fertőzések, gyulladások, hólyagkövek, stressz, daganatok és egyéb tényezők arra késztethetik a cicát, hogy az alomtálcán kívül ürítsen, vizeletet spriccelgessen, de az is megeshet, hogy egyáltalán nem sikerül vizelnie. A macskák egymás közötti, vagy más háziállatokkal való konfliktusoka, és a házban bekövetkezett változások (pl. építkezés, családtagok távozása, új családtagok érkezése) stresszt okozhatnak a macskáknak, ez szintén vezethet alomhasználati problémákhoz.

pici cica fogkefét rág

Agresszivitás

A macskák agresszívvé válhatnak más háziállatokkal, de akár emberekkel szemben is, ez pedig komoly viselkedési probléma. Az agressziót okozhatja stressz és szorongás, vagy olyan orvosi probléma, amely fájdalmat vagy hormonális változásokat okoz a cicánál.

Kényszeres nyalakodás

A krónikus, kényszeres nyalakodás, tisztálkodás általában fájdalomból, stresszből vagy szorongásból ered. Minden cica tisztálkodik, azaz nyalogatja magát, a bundáját, ám ha ezt túlzásba viszi az állat, szinte kényszeresen, állandóan űzi, akkor a problémát haladéktalanul kezelni kell.

Ha fáj valamije a macskának, megeshet, hogy az érintett területet intenzíven nyalogatja, akár addig, míg ott szőrtelen és sebes nem lesz a bőr. A stresszes  vagy szorongó macska addig nyalogatja a hasát, amíg ki nem hullik a szőre, de nem kizárt, hogy más testrészein is folytatja az érdes nyelvű tisztálkodást.

A viselkedési problémák kezelése

Néhány viselkedési probléma a macska ösztöneiből fakad, de a legjobb minden esetben azzal kezdeni a probléma megoldását, hogy kizárja az állatorvos orvosi problémákat. Ha azt gyanítja, hogy macskája beteg vagy fájdalma van, forduljon állatorvoshoz, beszélje meg vele az étrend-kiegészítők esetleges használatát, a gyógyszereket, speciális étrendeket és egyéb dolgokat. Ezt követően elkezdheti kezelni bizonyos viselkedési problémáit, például a pultra ugrálást, vagy kaparást.

A túlzott nyávogás

Érdemes valamiféle elfoglaltságot biztosítani a cicának arra az időre, amíg a család alszik, így megelőzhető a túlzott és zavaró nyávogás. Az sem rossz ötlet, ha napközben a közös játékidő során tübb mozgásra készteti az állatot, így kevésbé lesz aktív az éjszaka során. Lehet, hogy a cica azért nyávog, mert éhes, vagy ki akar menni, esetleg egy kis simogatásra vágyik. Ha teljesíti a vágyát, az csak további nyávogásra készteti, hiszen elérte, amit akart. Így viszont kizárt az éjszakai nyugalom.

cica cipővel és cipőfűzővel játszik

A nem kívánatos kaparás

A macskát ösztönözni kell, hogy a kaparófáját használja. Ezt megteheti azzal, hogy macskamentával permetezi le a kaparófát, vagy olyan tárgyak elé helyezi, amit nem szeretne, hogy kaparjon a cica. Például ha előszeretettel élesíti a karmait a kanapé oldalán, akkor állítsa elé a kaparófát. Vannak macskák, melyek előnyben részesítenek bizonyos anyagokat, textúrákat, így nem kizárt, hogy kísérleteznie kell a kaparófákkal, hogy megtalálja a macska számára legideálisabbat.

A kaparófa mellett persze használhat különféle feromon tartalmú termékeket és karomvédőket is. Ez utóbbiak kicsi, műanyag karomtakarók, melyeket a cica karmaira rögzítenek, így védve a bútorokat. A feromon tartalmú termékek, melyek kaphatók spray, diffúzor vagy törlőkendő formájában, segítenek megnyugtatni a cicát, ezáltal csökkentve a stressz vagyszorongás okozta kaparás mértékét.

A karmok műtéti úton történő eltávolítása nem ajánlott, hiszen visszafordíthatatlan, csonkolással járó műtét.

Ha túl sokat rág a cica

Ha úgy érzi, aggasztó mértékben rágcsál a cica, érdemes megkeresni az okát:

  • Győződjön meg arról, hogy a macskáját teljes értékű táplálékkal eteti, megadva számára a szükséges tápanyagokat, ásványi anyagoakt és vitaminokat
  • Az esetleges fogászati problémák kizárása és kiküszöbölése érdekében forduljon állatorvosához.
  • Gondolja át, hogy a cica nem esetleges agresszivitását vezeti-e le a rágcsált tárgyakon. A stressz és szorongás csökkentésére szánt termékek, például a feromonok segíthetnek az agresszív viselkedés csökkentésében.
  • Ha a cica unatkozik, biztosítson számára elegendő játékot.
  • Ha a macska kitartóan rágcsál valamilyen tárgyat, meg lehet próbálni azt lefújni keserű alma spray-vel, de érdemes ezt megtenni az olyan veszélyes tárgyakkal is, mint az elektromos vezetékek, ha nem tudja őket jól elrejteni.

Alomhasználati problémák

Amennyiben azt tapasztalja, hogy a cica nem tud vizeletet üríteni, hogy erőlködik vizelés közben, azonnal vigye állatorvoshoz. A speciális alom, a diéták, a feromonok, a táplálékkiegészítők és a gyógyszerek mind segíthetnek a fellépő vizelési problémák kezelésében. Ha az egészségügyi okokat sikerült kizárni, akkor bizony a kérdéssel mint viselkedési problémával kell foglalkozni.

  • Ügyeljen az alom tisztaságára, mert erre a cicák nagyon kényesek.
  • A túl kevés alomtálca is oka lehet a használati problémáknak. Alapszabály, hogy mindig eggyel több alomtálca kell, mint ahány cica él a családban. Ez azt jelenti, hogy egy macska esetén kettő, két cica esetén három alomtálcát kell megtölteni.
  • Lehet, hogy a macska nem szereti azt az alomanyagot, amit használ, vagy az túl mély a számára. Próbáljon ki más típust, vagy ha mély, akkor használjon kevesebbet, így nem süllyed el benne a cica lába.
  • Ha több cica él a családban, helyezze el úgy az alomtálcákat, hogy ne lássák egymást, ha esetleg egyszerre használják a sajátjukat. Ez zavaró lehet a macskák számára.
  • Érdemes csökkenteni a potelciális stresszfaktorokat a ház körül, mert bizony ez is kiválthat alomhasználati problémákat. Például ha a benti cica ideges lesz a kint sétáló, idegen macska látványától, húzza össze a függönyöket, hogy ne láthassa.

Agresszív viselkedés

Érdemes figyelni a cicát, mi az, amitől agresszívvé válik. Ha sikerül rájönni az okára, és azt ki tudja zárni az életükből, máris orvosolta a problémát. Azonban megeshet, hogy az állatnak együtt kell élnie ezekkel a stresszt okozó dolgokkal. Ilyen esetekbwn a feromonok, a táplálékkiegészítők, esetleg a gyógyszerek és a speciális diéta lehetnek azok, amik segítenek. Emellett persze érdemes olyan játékkal ellátni a macskát, ami sikerül a figyelmét átirányítani, ami elfoglalja őt.

Ajánlott cikkek