Tényleg rosszalkodik a cica?

A különféle viselkedési problémák akár betegséget is jelezhetnek. Persze nem minden esetben kell azonnal a dokihoz szaladni, ha a cica felhúzza az orrát a konzerv láttán, vagy éppen az alom mellé piszkít. Mindig elemezze az okokat, figyelje az okozatot, de ha kétségei vannak, inkább hívja fel az orvost.

A válogatás nem mindig kényeskedés

Lehet, hogy a cicák híres-hírhedtek válogatósságukról, de ezt nem kell elfogadni. Ez tanult viselkedés ugyanis, nem pedig veleszületett. A macskák boldogan megeszik ugyanazt az ételt, akár napokon keresztül is, főleg ha az minden szükséges tápanyaggal bír és elég ízletes.

Tehát ne tanítsa válogatásra! A legtöbb válogatós macskát gazdája tanította erre azzal, hogy lehetőséget adott neki.

Azt gondolják, szegény cica biztos unja mindig ugyanazt a tápot enni, ezért különféle tápokat és konzerveket halmoznak fel. Minden étkezéskor mást tálalnak, hátha így rájönnek, mi a macska kedvence. Amint az egyiket odahagyja a cica, azt gondolják, másikat kell tálalni szegénynek, így pedig a macsek hamar megtanulja, hogy a válogatás célravezető.

Lehet variálni a tápokat, de kövesse a gyerekkorában tanultakat. Amit elénk tesznek, azt meg kell enni. A következő étkezésig nincs más. Még akkor sincs vész, ha a cica pár étkezést megtagad, nem fog károsodni az egészsége.

cicák falatoznak a tálkáikból

Próbálja ki a húszperces módszert. Hogy ez mi? Ha minden alkalommal konzervdobozzal a kezében szaladgál a cica után, hogy végre lenyeljen pár falatot, biztos, hogy kedvence válogatós lesz. Inkább a következő étkezésnél tegye le az ételt a macska elé. Várjon húsz percet, majd vegye fel a tálat, akár megette, akár nem. A következő etetésig ne adjon neki semmit: se ételt, se jutalomfalatot. Következetesen folytatva a módszert a válogatás a múlté lesz. Persze nem azonnal. Először totális kétségbeesés, nyávogás a reakció. A cica megpróbál ételt szerezni, akár lopással is, nekiáll szétszedni a lakást dühében. Ne engedjen neki és ne is próbálja békíteni. Higgye el, a módszermindig sikerhez vezet, csak kellő türelem és kitartás kell.

Ha a korábban jó étvágyú cica még a húszperces módszer alkalmazása ellenére is válogatós lesz, lehet, hogy beteg.

Minden macska orvosi ellenőrzést igényel, ha teljes mértékben megtagadja az ételt, vagy étvágya csökken, különösen, ha egyéb, betegségre utaló tünetek is jelentkeznek.

Ha a cica mindent lever...

Pokoli idegesítő tud lenni, ha a macska állandóan leveri a tárgyakat a fölre. A legtöbb gazda ettől falra mászik. Pedig a macska szempontjából ez normális, hiszen azok a tárgyak akadályozzák a játékban. Az is lehet, hogy a nagy belefeledkezésben észre sem veszi, hogy valamit levert. Máskor azonban mintha szándékosan taszigálná a kedves vázát a polc szélére, hogy aztán addig pofozgassa, míg le nem esik.

Ez ösztönös vagy tanult viselkedés? Nos, a zsákmány pofozgatása, bökdösése gyakori a vadászó macskáknál. Amikor a cica játék közben egy tárgyat pofozgat a mancsával, ezt a vadász-viselkedést játssza el. Az ösztönei azt súgják, hogy a kiválasztott tárgy egérré változhat. A mancsa mozgatja, így a játék élvezetessé és sokkal valóságosabbá válik – egy jó ebéd pedig marad a remény.

cica a levert virágcserép mellett ül és néz

Amint a macska megtanulja, hogy a tárgyak leverése a gazdából haragot vált ki, és azonnal a tetthelyre rohan, már szándékosan fogja csinálni. A harag ugyanis figyelmet jelent, a cselekmény odacsalogatja a gazdát, a macskának pedig ez a célja. Lehet, mást nem is akar üzenni a tettével, mint azt, hogy vegye észre, itt a vacsoraidő.

A legjobb megoldás, ha nem hagyja unatkozni a cicát. Adjon neki feladatot.

Persze ez így elég érdekesen hangzik, de a tárgyak leverésének hátterében gyakran az áll, hogy a cica szórakoztatni akarja magát. Ha kap egy klassz cicabútort, felszerelve érdekes játékokkal, kosarakkal, amikben elbújhat, kaparófákkal, amiken élesítheti a karmait, már sokkal jobb mókákat tud kieszelni magának.

Érdemes a kísértést megszüntetni. Az alacsony polcokat, munkalapokat, asztalokat ürítse le. Ne legyen rajtuk semmi csalogató leverni-való. Minden törékeny tárgyat helyezzen inkább a padlóra, így a nagymama vázája is nagyobb biztonságban van lenn, mint a szekrény tetején. A porcelán figurákat se hagyja az asztalon, tegye inkább üvegezett szekrénybe.

Ez a viselkedési probléma nem igényel orvosi figyelmet. Persze azért mindig figyeljen, nehogy valami az állat fejére essen.

Balesetek az alom körül

Az alom körüli balesetek oka lehet rendetlenség és frusztráció is. A gazda pedig nem ok nélkül panaszkodik, hiszen a lakásban büdös lesz és rendetlenség, ráadásul a fertőzésveszély sem elhanyagolható.

A macskák ösztönösen elássák végtermékeiket, így a székletet és a vizeletet is betemetik. Legtöbbjük ezt kifejezetten jól alkalmazza az alomban. Azonban ezt is meg kell tanulniuk és néha segítségre szorulnak a tanulás során.

Aki macskát szeretne, az először alomtálat és alomanyagot vegyen. Lehetőleg többet. Már a cica hazaérkezése előtt el kell helyezni az almokat, lehetőleg olyan helyre, ahol a cica könnyen megtalálja.

A macskák egy része nem szereti, ha más cica is ürít az alomba, sőt, vannak, amelyek akkor is elkerülik az almot, ha saját ürülékük vagy vizeletük került bele korábban.  A szabály tehát a következő: annyi alomtálnak kell lennie a házban, ahány macska van, plusz egy tartaléknak elhelyezve. A következő szabály: lehetőleg azonnal, de minél hamarabb ki kell szedni a végterméket az alomból, azaz ki kell tisztítani. Ez nem jelenti az alomanyag azonnali cseréjét, de a kis lapáttal ki kell kapni az ürüléket.

Az egyszerűség mindig célravezetőbb. Az antibakteriális, az illatosított almok nem feltétlenül előnyösebbek.

Nem baj, ha olyan almot használ, ami megkönnyíti munkáját vagy kevésbé kellemetlen szagú, de vannak macskák, amelyek nem tolerálják a szagokat vagy a vegyi anyagokat az alomanyagban, ezért aztán inkább mellé járnak, mintsem bele.

A hagyományos, nedvességre csomósodó macskaalom tökéletesen megteszi.

Ha azt veszi észre, hogy a cica az almon kívül piszkít, ne higgye, hogy magától vissza fog szokni rá. A cicák szokása, hogy mindig ugyanoda járnak a dolgukat végezni, még akkor is, ha ez a szobapálma földje, vagy az ön kedvenc perzsaszőnyege. A vizelet és a széklet szaga visszacsalja őket. A macska szaglása sokkalta érzékenyebb, mint az embereké. Lehet, hogy a fertőtlenítővel alaposan kimosott alomtálban már nem érzi a szagot, így keres egy másik, praktikusnak tűnő helyet. Az enzimtartalmú szagtalanítók lebontják a szagokat, a cica nem érzi többet, ezért érdemes olyan tisztítószereket használni, melyet az állatkereskedések kínálnak, vagy csak egyszerűen mosogatószerrel kimosni az alomtálat.

cica behunyt szemmel élvezi a fejsimogatást

A legjobb, amit tehet, ha blokkolja a favorizált, de ön által nem tolerálható helyeket. Persze nem minden esetben lehetséges a fizikai akadályok felállítása, a virágláda lekerítése vagy a szőnyeg felszedése. Próbálja meg a szagot megszüntetni és ha másként nem megy, egy olyan anyaggal leteríteni az érintett területet, amin a cica nem szeret járkálni. Tegye az alomtálat a korábban használt hely közelébe, vagy akár annak tetejére, majd amint a cica elkezdi használni, fokozatosan távolítsa, egészen a kijelölt helyig.

Amikor hazaviszi a kiscicát új otthonába, először egyetlen helyiségre korlátozza a mozgását, itt tanulja meg az alomhasználatot. Csak akkor engedje más helyiségekben is mozogni, amikor már biztonsággal használja az almot. Általában ez a gyakorlat elég szokott lenni a nem megfelelő alomhasználat megszüntetésére is. Sokszor azonban kiegészítő lépésekre is szükség lehet.

A legjobb egy hordozható ketrec vagy kennel, olyan, mint amilyenbe a kiállításokon teszik a cicákat. Tegye a cicát a kennelbe, helyezze be ágyát, ételét, vizes tálkáját, és persze az almot is. Amint látja, hogy az alomba piszkított, engedje ki egy kis mozgásra. Persze ez idő alatt is tartsa rajta a szemét, és egy-két óra múltán tegye vissza. A következő alkalommal, mikor ismét használja az almot, cselekedjen ugyanígy. Ezzel a módszerrel a cica megtanulja, hogy az almot kell használnia, két-három hét múltán hiba nélkül fog működni a dolog.

Az alomhasználatban beálló rendellenességek oka sokféle lehet. Elképzelhető, hogy a cica nem érzi jól magát, ám ilyenkor nem lehet rávenni arra, hogy visszaszokjon. A feladat: azonnal orvoshoz vinni a cicát.

Nem mindegy az sem, hol az alomtál helye. Lehet, hogy túl messze van, például a pincében, ahová egy apró kölyök vagy egy öreg cica nehezen tud időben lejutni. Máskor a légfrissítő vagy más szagok zavarják az állatot. A fenyő, a citrus kellemesek az ember orrának, de zavaróak lehetnek a macskának. A hangos zajok, például a közeli sztereó felszerelés zavarhatja a cicát, hiszen számára nyugodt körülmények szükségesek az ürítéshez.

Mielőtt viselekdési problémaként kezelné a dolgot, vizsgáltassa meg a cicát állatorvossal. Csak ha ő kizárta a fizikális okokat, akkor kezdje a nevelést. Előfordulhat, hogy a nem megfelelő alomhasználat hátterében betegség áll, ám a sikeres kezelés után is megmarad a probléma. A fent felsorolt lépéseket követve a gyógyulás után gyorsan visszaszoktatható a cica az alomhasználatra.

cica széttépett vécépapír felett ül

A kukabúvár cica

A mindent megkóstoló cica nagy veszélynek van kitéve, hiszen a szalagok, gumik, és egyéb apró háztartási eszközök lenyelése akár fulladást is okozhat. A kiscicák sokszor még az alomanyagot is megkóstolják, és sikerrel le is nyelik. Mindez több mint viselkedési probléma, hiszen ösztönös kiváncsiságukból ered. A növekvő kiscica felfedezi a körülötte levő világot, megtanulja, mi számít ételnek és mi nem. Vannak macskák, melyek még felnőttként is megkóstolnak mindent, függetlenül attól, hogy az ennivalónak távolról sem nevezhető, ráadásul veszélyes is.

A legjobb megelőzés, ha mindent elzárva tart, legyen az gumiszalag, gemkapocs, alufólia, fényes csomagolópapír, gomb, vagy más egyéb, a cica érdeklődésére számot tartó, apró tárgy. Teljesen mindegy, hogy véletlenül vagy szándékosan nyeli-e le a cica, az ilyen tárgyak fulladást vagy bélelzáródást okozhatnak.

Gondolkozzon el azon, vajon nem üzenni, mondani akar-e valamit a cica azzal, hogy mindent megkóstol. Lehet, hogy mindez annak a jelzése, nem kap eleget enni, vagy valami nincs rendben az eledel ásványi anyag tartalma körül. Lehet annak is a jele, hogy a szervezet egyensúlya felborult, máskor pedig egyszerűen csak unatkozik a cica.

Érdemes a dokival konzultálni a kérdésről, ha a cica valamit lenyel, különösenm, ha az valamiféle veszélyes vagy potenciálisan veszélyes tárgy.

Kapar a macska

A leggyakoribb viselkedési probléma, mellyel a cicagazdák szembesülnek az, hogy kedvencük rendszeresen kaparja a bútorokat.  Minden macskafaj, az oroszlántól a gepárdig, a sziámitól a házimacskáig ösztönösen kapar. A kaparásnak magának három funkciója van. Egyrészt koptatja a karmokat. Másrészt a kaparással jelöli meg az állat a területét, nem mellesleg pedig kaparás közben nyújtja izmait, ínszalagjait, lábujjait és mancsait.

A karmok műtéti úton való eltávolítása egyrészt kissé sem humánus megoldás, másrészt nem állítja meg a kaparást magát, pusztán a károkat csökkenti.

Sokkal célravezetőbb, ha nem azon gondolkodik, hogyan állítsa meg ezt az önnek nem tetsző viselkedést, hogyan szoktassa le egy ösztönös cselekedetről kedvencét, hanem alternatívát kínál neki. Tanítsa meg, hol kaparhat és hol nem.

cica a kanapét kaparja

Vegyen hát a cicának kaparófát. A kiválasztásnál jusson eszébe a három ok, ami miatt a macskák kaparnak, és ennek figyelembevételével válasszon. Legyen elég magas, hogy a felnőtt macska teljes testével ki tudjon nyújtózni rajta, legyen elég stabil, hogy a legalább öt kilós cica se döntse fel, és legyen elég tartós anyagból, ne kelljen hetente cserélnie. A durva szövettel, szizállal bevont kaparófa el fogja nyerni kedvence tetszését, hiszen nem csak bele tudja mélyeszteni a karmait, de látja is a végeredményt, márpedig ez fontos! A jó anyag garantáltan sokáig bírja a kiképzést!

Tegye a kaparófát jól felismerhető helyre. Olyan ez, mint amikor ön próbál meg egy címre rálelni, de sehol sincs házszám vagy utcanév. A cica számára a kaparófán elejtett szagok és nyomok jelentik az utcanevet és a házszámot. Ha a macska nem látja, mert magasan vagy elrejtve helyezi el, akkor figyelmen kívül hagyja és keres magának más kaparási lehetőséget.

Tegyen el a közelből mindent, ami vonzó lehet.

Alakítsa úgy a környezetet, hogy a kaparófa legyen a lehető legvonzóbb tárgy, amit kaparhat.

A cicás házakban sokkal praktikusabb a járólap vagy a parketta, mintsem a padlószőnyeg. Ugyanígy a bútorok esetében sem feltétlenül a kárpitozott vagy gyékény alkalmatosságok a legpraktikusabbak. Ha egy életre elkötelezte magát a macskatartás mellett, érdemes szép lassan átalakítania otthonát.

Persze más módon is védheti tárgyait. Tegye be őket az egyik szobába és csukja rájuk az ajtót, a macskát pedig ne engedje be. Cselekedhet fordítva is, azaz a macskát zárja be, bár egyik megoldás sem az, amire egy gazda igazán vágyik.

Sokat segíthet, ha rendszeresen vágja macskája karmait. Ezzel a komoly kaparási károk megelőzhetők. Ha a cica nem igazán tolerálja ezt a műveletet, kérje az állatorvos vagy a kozmetikus segítségét.

Amennyiben kedvence már okozott károkat a bútorokon vagy a szőnyegen kaparásával, azokat rejtse el, ne is láthassa. No, nem ön, hanem sokkal inkább a cica. Ugyanis amint meglátja, azonnal beazonosítja és ismételten is ott fogja élesíteni a karmait, hiszen tuti helyként azonosítja majd.  Amint sikerült eltávolítani vagy letakarni a sérült tárgyat, tegye mellé a cica egyik kaparófáját.

Ha szükséges, korrigálja a cica viselkedését, lehetőség szerint pozitív megerősítésre helyezve a hangsúlyt. Legyen a kézügyében egy vízzel töltött, spriccelős flakon vagy egy érmékkel töltött kozervdoboz. Ezek használatával reagáljon arra, ha a cica nem megfelelő helyen kapar. Lógasson néhány játékot a kaparófa tetejéhez, ösztönözve a macskát, hogy felmásszon érte. Fogja meg és mancsát érintse a kaparófához, hogy érezze annak anyagát, hagyhasson rajta egy kis szagmintát. A megfelelő viselkedést minfig jutalmazza, így ösztönözve az elfogadható cselekedetre.

A kaparásnak ritkán vannak fizikális okai, így állatorvosra nincs szükség, ha a cica nem megfelelő helyen kapar.

A nagyon félénk cica

A félénk cica nem éppen a legkellemesebb társ, hiszen amint meglátja gazdáját, az ágy alá menekül. Szinte csak etetéskor osonkodik elő, de tisztes távolból megvárja, míg tálalnak neki és elmennek az útból.

Ez már több mint a macska ösztönösen tartózkodó viselkedése. Az normális, hogy a cica a nap folyamán többször is szeret egyedül lenni, keres egy helyet, ahol összegömbölyödve alhat vagymeditálhat. Azonban a félénk macska ideje legnagyobb részét láthatatlanul tölti, még gazdája közelébe sem nagyon megy. Pedig számára sem a legkellemesebb időtöltés az ágy alatt kuporogni, ráadásul így nem jut sem elég ételhez, vízhez, sem pedig elég mozgáshoz.

Egyes fajták tartózkodóbbak, mint mások, azok pedig, melyeknek szocializációja hiányos, gyakran félnek az emberektől. Bizonyos esetekben pedig a cica csak bizonyos típusú emberektől ijed meg – gyerekektől, férfiaktól, szakállasoktól, stb.

Az ilyen macskák csak éjjel merészkednek elő. A macska alapvetően éjszakai lény, tehát ha napközben csak ritkán látja, még nem kell azt feltételeznie, hogy félős. Lehet, hogy az egész éjszakát aktívan töltötte és csak pihen. Mivel a cicák igen puha, párnázott tappancsokon tudnak osonkodni – már ha akarnak -, nagy a valószínűsége, hogy éjjel nem is hallhatta mozgását. Tehát ha este a kanapé alatt volt a cica és reggel is ott találja, ne gondolja azt, mozdulatlanul töltötte ott az éjszakát is.

A félénk cicának segíteni kell, hogy biztonságban érezhesse magát. Várjon alkonyatig, kapcsolja le a lámpákat, húzza el a sötétítőfüggönyt. Ezután várjon, míg félős kedvence elő nem bújik.

Szüksége van az állatnak a kedvességre. Míg búvóhelyén kuporog, beszéljen hozzá gyengéd hangon, akár vigye is oda neki ételét, ha még etetésre sem bújik elő. Egyszerűen hagyja nyugton, hadd érezze, hogy biztonságban van. Meg kell tanulnia, hogy a gazda nem árt neki, márpedig ehhez sok türelemre van szükség. Lehet, hogy hetek, hónapok telnek el a célig.

A türelem és a kedves hang, a szavak mellett a jutalomfalat és a simogatás is sokat segít – persze ha a cica hagyja. Amint észreveszi, hogy valamit szeret a macska – legyen az étel, a fültő vakargatása, stb. – kényeztesse azzal, amint érdeklődést mutat a gazda iránt.

Sose erőltesse a dolgok menetét. Mindig a cica menetrendje szerint kell történnie mindennek.

Ha megpróbálja kiráncigálni a kanapé alól, még jobban megijed és máshová fog bújni, de nem kizárt egy heves, karmolásokkal és harapásokkal társuló támadás sem. Senki sem szabja meg, hogy a cicának örömmel kell fogadnia a vendégeket és kötelező játszania a szomszéd gyerekekkel. Tehát sose kényszerítse ismerkedésre, ha a macska nem akarja.

Ha a korábban barátságos macska antiszociális lesz, elbújik, az betegség jele is lehet, tehát azonnal beszéljen az állatorvossal.

A cica spriccelése

A macska spriccelése igen kellemetlen. Bár találhat ötleteket erre a problémára az alomhasználattal foglalkozó részben, érdemes még egyszer foglalkozni vele.

A vizeletspriccelés leginkább nem ivartalanított, fiatal kandúr macskákra jellemző, bár akármilyen korú és nemű cica produkálhatja. Vizeletspriccelésnek azt nevezzük, amikor a macska égnek meredő farokkal vizeletet lövell ki magából egy adott helyre vagy tárgyra. Vannak cicák, melyek még a lábukat is megemelik hozzá, és bizonyos esetekben a tesbeszéd jelentkezik, ám vizeletspriccelés nélkül. A legfőbb ok pedig a terület megjelölése.

cica ásít

Menjen a dolgok elé! Jellemzően a nemi érettség elérése (azaz hat-hét hónapos kor) előtt ivartalanított macskáknál sokkal ritkábban jeletkezik a vizeletspriccelés. Ám amint jelentkezik ez a viselkedés, már nehéz leszoktatni róla, még ivartalanítás után is. Sőt, ivartalanítás nélkül ne is számítson teljes sikerre.

Sokat segíthet, ha csökkenti a cicát körülvevő stresszt. Az állat sokszor ilyen módon jelzi azt, hogy valami túl sok már neki. Gyakori a vizeletspriccelés akkor, ha több macska van a házban, bár ez a jelzés nem azt mutatja, hogy a cica ellenére vannak a társak, sokkal inkább azt jelenti, hogy a terület nem elég nagy ahhoz, hogy mindegyiküknek meglegyen a maga saját területe.

Ha úgy gondolja, hogy a vizeletspriccelés oka a stressz, akkor azt csökkenteni kell, lehetőség szerint. Az állat kapjon elég figyelmet és szeretetet, legyen módja és lehetősége mozgásra és legyen egy hely, ahová vissza tud vonulni.

Egy klassz macskabútor, puha takaró vagy kosár, védett, nyugot helyen – ez minden cica álma!

A hirtelen jelentkező vizeletspriccelés lehet húgyúti betegség, vagy egyéb rendellenesség jele is. Ha ez az ok, a vizeletspriccelés nem szüntethető meg addig, amíg magát a kiváltó okot nem kezeli és gyógyítja meg teljesen az állatorvos.

Már első alkalommal, mikor vizeletspriccelés tapasztal, forduljon orvoshoz. Ez nem az a viselkedés, amit tolerálni lehet. Amennyiben a spriccelés rendszeressé válik és ráadásul betegség áll a hátterében, mielőbb orvosolni kell.

Ajánlott cikkek