Játsszon az éles elméért

A világ egy részén a januárt a fejtörők hónapjaként tartják számon. Talán azért is alakult ez így, mert a hideg, esős vagy havas, ködös időben sokkal jobb otthon, a meleg lakásban fejtörőkkel játszani, szórakozni. Miért ne kapcsolódhatna be ebbe az időtöltésbe a cica is?

Az unatkozó macska eléggé kártékony. Ha nem jut elég mozgáslehetőséghez, és nincs módja agyának fogakerekeit is megmozgatni, akkor nagy eséllyel keres magának elfoglaltságot, ez pedig nem mindig olyan jellegű, aminek a gazda is örül. Tehát a macskának is szüksége van némi agytornára, hogy egészséges és boldog lehessen. Na de hogyan tudunk neki ebben segíteni?

cica a kandalló előtt hever, kandallóban tűz, előtte egy csésze ta

1. Kincskeresés

Ez etetésnek, az étkezési időnek nem kell feltétlenül unalmas, kötelező elfoglaltásgnak lennie. Ahelyett, hogy csak letenné a macska elé a tálkát, megtöltve finom falatokkal, próbálja meg elrejteni egy új helyre, vagy akár több helyre, kisebb adagokban.

Ezzel lehetővé teszi, hogy a macska kiélhesse természetes vadászösztönét. Ha időnként fel kel kutatnia, meg kell szereznie az eledelét, az ösztönök élesek maradnak.

2. Interkatív játékok

Temérdek interaktív macskajáték van, mellyel a cica éberségét, gyorsaságát lehet ösztönözni. A programozható, interaktív játékoktól kezdve a vadászatot imitáló, versenypályára hasonlító játékszerekig, az elemes tollas játékoktól kezdve az egyszerűbb pálcákig bármely játékszer jó lehet, amellyel ösztönei életre kelthetők, stimulálhatók.

Arra ügyeljen, hogy ezek a játékszerek ne legyenek állandóan a cica előtt. Vegye elő a közös játékhoz, de amint annak vége, tegye is el. Így a játékszer mindig az újdonság élményével fog hatni, és a macska sose unja meg.

3. Trükkök

A kutyákhoz hasonlóan a macskák is képesek trükköket megtanulni, sőt, a jutalomfalattal való tanítás esetükben is ösztönző lehet. Ez a fajta tanítás hasonló pozitív előnyökkel jár, mint a kutyáknál: mentálisan stimulálja az állatot, és erősíti a gazdához való kötődést.

Érdemes egyszerűbb feladatokkal kezdeni a tanulást, mint leülés, lefekvés elsajátítása, később lehet akár hempergést és más egyszerűbb feladatokat is tanítani neki. Higgye el, a macskák egyáltalán nem butábba, mint a kutyát, sőt!

 

4. Doboz-szerelem

Nincs macska, amelyik ne esne szerelembe a dobozokkal. Akinek van cicája, megfigyelhette, hogy ha valamit vásárol, és kicsomagolja a dobozából, mire beüzemeli azt, a macska már birtokba is vette a dobozt. Már az is élvezet számukra, ha csak ücsöröghetnek, fekhetnek egy sima kartondobozban, legyen az akár egy cipősdoboz, akár egy tévé hatalmas kartoncsomagolása. Persze ezen túlmenően szabadon, szidás nélkül lehet kaparni is ezeket a csodás dobozokat, és senki sem szidja le a cicát, ha esetleg szét is szedi.

Persze a doboz-kínálat is véges lehet egy idő után. Próbáljon meg játékot kreálni egy odbozból! Egy cipősdobozra vagy tojástartó dobozra vágjon lyukakat, tetjét pedig próbálja rögzíteni. Tegyen bele finom jutalomfalatokat, és ösztönözze a cicát, hogy mancsával a lyukakon át kiszedje azokat.

cica kartondobozból kukucskálOlyan ez, mint a jutalomfalat-kereső műanyag játékok, csak egyszerűbb, hétköznapi kivitelben.

5. Apport macskáknak

Ki mondta, hogy csak kutyákkal lehet apportozni? Az apportos játékokkal a macska kitűnően tudja gyakorolni vadászösztönei kiélését. Dobjon el neki egy játéklabdát, vagy egy papírgalacsint. Eddig még nem nagy feladat, minden cica érdkelődik a guruló dolgok iránt.

Ám meg lehet nekik azt is tanítani, hogy a tárgyat visszahozzák. Persze ehhez sok türelem és szeretet, no meg persze valamilyen vonzó jutalomfalat szükséges. Lehet, hogy a macska erősen tartja majd az elkapott zsákmányt, de előbb vagy utóbb megtanulja, hogy ha átadja, csak további játék, és persze finom falat következik.

Ajánlott cikkek