A rombolás

A rombolás normális viselkedésnek is tekinthető, ha az csak bizonyos tárgyakra irányul. Ám a legtöbbször az okozza a problémát, hogy a háztartásban sok olyan tárgy van, melynek mancsokkal, karmokkal és fogakkal való próbálgatását a gazdák nem tolerálják és rombolásnak élik meg. Ez általában csak a tárgyakra veszélyes, de néha bizony a macska egészségére is ártalmas.

A rombolás teljes mértékig független a fajtától és bármely korban jelentkezhet a cicában a vágy.

Az állat teste, izmai megfeszülnek, hogy karmait kimereszthesse, hogy a mancsaiban található illatmirigyek segítségével jeleket tehessen le. A legkedveltebb helyek e célra a bútorok, szőnyegek, függönyök és minden olyan hely, amely a cica alvóhelyéhez közel van. Elsősorban az olyan helyeket preferálják, melyek anyaga szövet, szőnyeg, karton vagy fa, azaz amely könnyen beszívják az illatokat.

Éppen ezért a kaparófákat érdemes a cica alvóhelye közelébe és olyan helyekre tenni, ahol gyakran okoz kárt.

Spriccelje le vagy dörgölje be őket macskamentával és tegyen a kaparófákra lelógó játékokat, hogy még vonzóbb legyen kedvence számára.

Soha nem próbálja a cicát egy új kaparófa használatára kényszeríteni, mert ez félelmet válthat ki belőle és messzire el fogja kerülni. Ne dobja ki a régi kaparófákat, ha már eléggé megviseltnek tűnnek is, mert a cicák szeretik azokat, amelyeken saját szagjeleiket érzik.

Előfordulhat, hogy a macska játék közben vagy fogzási időszakban nem csak a játékait, de más tárgyakat is megrág. Általában kielégíti őt egy jutalomfalatokkal töltött játék, de ha előszeretettel rágja a szobanövényeket, adjon neki egy tálca búzát vagy macskafüvet, hadd rágcsálja. Takarja le a veszélyeztetett helyeket – bútort, szőnyeget – akár fóliával, akár egy erős kartonnal vagy műanyag lappal. Használjon távoltartó sprayt. Mivel az elektromos vezetékek veszélyesek lehetnek, ha megrágja őket a cica, rejtse el azokat.

Nem árt rendszeresen vágni a karmokat, de mindig óvatosan, nehogy az érzékeny karom megsérüljön. Ha nagyon rossz a helyzet, használjon műanyag, a karomra húzható védőkupakokat.

Ha úgy gondolja, annyira rossz a helyzet, hogy már nem tudja megoldani, érdemes az állatorvos tanácsát kérni. Végső – de nem javasolt – megoldásként el lehet távolíttatni a macska karmait, de a megfelelő óvintézkedések és a viselkedésterápia sokkal humánusabb megoldások.

Ajánlott cikkek