Ne edd a virágaimat!

Ami zöld és a földből nő ki, az biztos, hogy vonzó a macska számára és meg akarja kóstolni. Ez a hirtelen érdeklődés a vegetáriánus étrend iránt nem éppen örömteli a gazda számára, ha kedvelt, régóta dédelgetett növényei, ápolt kertje iránt irányul. Sót, aggasztó is lehet, ha a növények valamelyike mérgező!

A legtöbb gazda a növények rágcsálására és elfogyasztására úgy tekint, mint viselkedési problémára. Sokan úgy gondolják, az a macska, amelyik a növényeket eszi, nem megfelelően van táplálva, valami hiányzik az étrendjéből.

Részben igazuk van, de csak abban a tekintetben, hogy a cicának valami pluszra van szüksége – és ez a plusz a növények.

Vannak feltételezések, miért is eszik a cicák a növényeket, a tudósok sokat vitatkoznak a kérdésen. Vannak, akik úgy gondolják, ez által pótol az állat az étrendjéből hiányzó nyomelemeket, melyek az emésztést segítik. Mások úgy vélik, a növényevés segít a gyomorban levő szőrlabdák és egyéb emészthetetlen anyagok felöklendezésében. Bármi legyen is az ok, a növényevés ösztönös viselkedés a macskáknál, nem lehet leszoktatni őket erről.

Az egyetlen megoldás, hogy olyan irányba tereli a viselkedést, ami mindkettejük számára elfogadható.

Készítsen egy „cicakertet”.

A kereskedelmi forgalomban kapható macskafű, de otthon is elkészíthet egy kis kertet, melyet kedvence szabadon uralhat. Ráadásul ez utóbbi megoldás sokkal gazdaságosabb is. Ha ügyes a keze, egy edénybe vagy virágládába ültessen nem mérgező növényeket és füvet. Ügyeljen arra, hogy a növényeket elég mélyre ültesse, nehogy a cica gyorsan kihúzgálja őket. Nincs szükség másra, csak egy kevéske földre és néhány magra – a macskamenta vagy a zab kifejezetten jó választás. Célszerű távol tartani az állattól a kis kertet, amíg kellően meg nem nő, de utána szabad a pálya kedvencének.

Tegye el kedvenc növényeit az útból.

A macskák hihetetlenül ügyesen másznak és ugranak, így ne gondolja, hogy a növények áttelepítése a szekrény vagy a polc tetejére megoldást nyújt. Lógassa le a növényeket a mennyezetről vagy tegye őket olyan helyiségbe, ahová a cica nem juthat be.

Védőpajzs a növények köré.

Ha nincs módja a macska útjából eltenni a növényeket, védje őket. Egy csirkeháló vagy egyéb megoldás hasznos lehet, bár tény, nem valami szép látvány.

A spanyol moha hasznos lehet a virágágyás körül, távol tartja a settenkedő cicamancsokat.

Megpróbálkozhat valamilyen keserű folyadék levelekre spriccelésével is, ez elrettentő lehet az állat számára.

A jutalomfalat és a humán eledel

Egy jól táplált macskának nincs szüksége az étkezések közötti nassolásra. A túl gyakori jutalomfalat elhízáshoz és kiegyensúlyozatlan táplálkozáshoz vezet.

Persze, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy négylábú barátjának némi jutalomfalatkával vagy más finomsággal kedveskedjen. Nem mindegy azonban a „mikor”. Lehet jutalomfalatot adni, sőt, a nevelés során igen hasznos, ám a gyakoriság attól függ, milyen falatot kap.

Ha a cica az ajánlott tápmennyiséget rendszeresen megkapja és nem túlsúlyos, akkor biztos, hogy nem adagolja túl a jutalomfalatokat.

Ám ha a cica nem túltápláló jutalomfalatokat kap, mégis hízik, sőt, elfordítja a fejét a vacsorától, ideje változtatni a stratégiáján.

A legtöbb jutalomfalat nem megfelelő összetételű ahhoz, hogy rendszeres eledel legyen. A cél az, hogy ízletes legyen, valóban nagyon finom. Bár vannak minőségi jutalomfalatok, melyek kevesebb színező- és töltelékanyagot tartalmaznak, de ezek sem alkalmasak a rendszeres etetésre. Ráadásul ezek az úgynevezett „gourmet” jutalomfalatok eléggé drágák is, szerencsére olyannyira, hogy gazdáknak eszükbe sem jut ezzel etetni kedvencüket.

Az állatorvosok gyakran kapják meg a kérdést: etethető-e a cica humán étellel. Kevés olyan emberi étel van, amit a macska ne enne meg, tehát nem ez a probléma.  A tejtermékekkel óvatosnak kell lenni, még akkor is, ha azt a cicák szeretik, ugyanis a tejtermékeket nem jól emésztik meg, és könnyen betegek lesznek tőlük. A humán ételekkel kapcsolatban a kérdés megint csak a tápanyag egyensúly.

Sem az otthon, kifejezetten a cicának főzött étel, sem pedig a maradék etetése nem elégíti ki az állat tápanyag igényét, ugyanúgy nem, ahogy a jutalomfalatok etetése.

Ezek egyike sem tartalmazza megfelelő arányban a szükséges tápanyagokat.

Ezzel együtt néhány emberi élelmiszer jutalomfalatként egészségesebb a macskák számára. Egy kevéske főtt tojás, tészta nem árt, és legalább tudja, mi van benne.

A gazdák sokszor meglepődnek, mi mindent meg nem esznek a macskák. Az talán nem meglepő, hogy a hal és a csirke a kikönyörgött falatok listáján van, de bizony sok cica szereti paradicsomot és a sárgadinnyét, uborkát is.

Ajánlott cikkek