Klikker és a macskák

A klikker használata bizonyítottan könnyebben elsajátítható és a hatékonyabban működik, mint a parancsszavakon alapuló tanítás. Nem kell aggódni, a macskát is le lehet szoktatni a nekünk nem tetsző, a gazda számára elfogadhatatlan viselkedésről, hiszen a macskák igen intelligens állatok. Nem kell hozzá komoly, tudományos kutatást végezni, és az iskolapadot sem kell koptatni. Először is írja fel, mi az, ami nem tetszik a cica viselkedésében….

  • A klikker használata nagyon egyszerű. Csak meg kell nyomni rajta a kis gombot, és máris hangot ad ki. Ezt kell összekapcsolni a jutalmazással, és már indulhat is a közös tanulás.
  • Mindig akkor klikkeljen, amikor a cica a várt és elfogadott viselkedést produkálja. Ne utána, hanem pont a cselekedet közben. Az nem baj, ha a klikk hangját meghallva a cica abbahagyja, amit csinált, a lényeg, hogy a tett alatt szólaljon meg a hang. Amint klikkelt, rögtön adjon neki egy jutalomfalatot, valami olyat, amit nagyon szeret.
  • Először válasszon valami egyszerű dolgot, hiszen a gazdának is meg kell tanulnia a klikker használatát. Mondjuk ha harapdálás vagy karmolás helyett a cica megérinti a kezét az orrával, klikkeljen, és jutalmazza.
  • Ha azt szeretné kifejezni, hogy valamivel extra módon elégedett, ne a klikkelésel számát növelje, hanem a jutalomfalatokét.
  • A gyakorló időszak legyen rövid. Sokkal jobb és célravezetőbb, ha háromszor öt percet gyakorolnak, mintha órákon át tartó, unalmas leckékkel fárasztja magát és a macskát. Ráadásul a napirendbe illesztve pár ötperces gyakorlást egy csomó új dolgot is tud tanítani a cicának.
  • Akár szándékos, akár véletlen az adott reakció, ha a céljának megfelel, klikkeljen és jutalmazzon. Csábítani, csalogatni szabada cicát, de soha ne húzza, vonja, és ne erőltesse, hogy azt tegye, amit elvár tőle.
  • Soha ne várjon a tökéletes viselkedésre. Minden apró lépést sikerként kell értékelni és ennek megfelelően jutalmazni – a klikkelés után. Ha azt szeretné elérni, hogy a cica menjen, amikor hívja, már egy pár, a megfelelő irányba tett lépést is jutalmazni kell.
  • Ne tévessze szem elől a célt. Amint jó válaszreakciót ad a cica, lépjen egyet előre és követeljen egy picivel többet. Mindig csak egy picivel legyen több az elvárás, akkor pedig klikkeljen azonnal.
  • Amikor a cica megtanulja, hogy valamit tennie kell a klikkelésért, egy idő után már spontán módon fogja produkálni a viselkedést, hogy elérje a klikkelést és az ahhoz kapcsolódó jutalmat. Ekkor már meg lehet próbálni a parancsszó vagy a kézjel megtanításával. A klikkelést kapcsolja össze a parancsszóval vagy a kézjellel, mindig egy időben történjenek.
  • A klikkeres tanítás nem parancsszó alapú módszer. Ha egy cica nem reagál tökéletesen valamire, az nem azt jelenti, hogy nem engedelmeskedik, hanem azt, hogy még nem sajátította el tökéletesen. Találjon ki más módszert a viselkedés rögzítésére, és kicsit könnyítsen a feladatokon.
  • Legyen keze ügyében a klikker (no meg a jutalomfalat) és klikkeljen minden olyan viselkedésre, ami elfogadható, vagy ami örömmel tölti el, legyen az a kéz bökdösése orral, hempergőzés, reagálás a hívásra, stb. Nagyon sok esetben lesz lehetősége a klikkert használni. Elég csak figyelni, nem kell megzavarni a cica napirendjét, és klikkeljen, amikor valami tetszik. Ha egynél több cica van a családban, akkor a gyakorléások idejére mindig válassza őket külön, és egyszerre csak egyikükkel gyakoroljanak.
  • Ha mérges lesz valami miatt, ne használja a klikkert. Nem szabad összekeverni a viselkedésmódosítást a klikkerrel. Ha nem megfelelően használja, akkor a macska bizalma a klikker iránt, de talán a gazdi iránt is elvész.
  • Amennyiben úgy érzi, valamelyik viselkedés esetében nem haladnak a gyakorlással, valószínűleg nem a megfelelő időben klikkel. Kérjen meg egy családtagot vagy barátot, hogy segítsen kifigyelni, mikor van az ideális pillanat.
  • A lényeg: élvezzék és fogják fel játéknak a klikkeres tanulást.

Ajánlott cikkek