Kezdjük az etetéssel! Mit kíván a cica?

Kezdjük az etetéssel! Mit kíván a cica?

Az vagy, amit megeszel – tartja a mondás. Igaz ez a macskákra is. Minél inkább minőségi táppal eteti kedvencét, annál biztosabb lehet abban, kedvence egészséges lesz. Az állateledel ipar nagy üzlet és nem ok nélkül.

Világszerte több millió kutya és macska él a háztartásokban, és még ki tudja mennyi a különféle menhelyeken. Nem kevés ember eteti az utcán élő, kóbor állatokat is. Egy macska évente átlagosan 45-50 kiló tápot eszik meg, vagy akár még többet is. Ennek tükrében látható, hogy egy gazda egyetlen kedvence etetésére éves szinten nem kevés pénzt költ.

A macskatápok között is vannak ízletes és egészséges fajták, de vannak a gyorséttermi ételekhez hasonló, silány minőségűek is. Az időnkénti, nasiként vagy jutalomként adott, nem túl minőségi falat még árt, de sose legyen a cica rendszeres eledele.

Lehet-e egy macska vegetáriánus?

A modern macska ősei vadászó életmódon folytattak. Ez az ösztön máig él bennük.  Amikor kedvence egy döglött egeret vagy madarat visz haza ajándékba, azt jelzi, hogy igen erős a vadászösztöne. Ha egyetlen pillanatig is kétségei vannak a macska húsevő és ragadozó mivoltát illetően, csak nézze meg a fogait. Azok a fogak nem magvak és zöldségek csócsálására valók!

Tény, hogy a macska olyannyira húsevő, hogy vegetáriánus étrenden tartva nem képes élni. Egyes alapvető és számára szükséges tápanyagok csak az állati fehérjében találhatók meg, ilyen például a taurin is. Ennek hiányában a macska megvakul, a szíve megnagyobbodik és az állat idő előtt meghal. A kutyákkal ellentétben a macskák az A-vitamint és a számukra szükséges arachidonsavat az állati szövetekből nyerik, emiatt a kutyatáp sosem megfelelő a cicáknak, hiszen a kutyatápokban nem azokat a tápanyagokat tartalmazzák, melyekre a cicának szüksége van. Bár lehet, hogy olcsóbb lenne a cicát is a kutya tápjával etetni, de higgye el, a későbbi gyógykezelés nagyon sokba fog kerülni, sőt, rossz esetben az állat látását, egészségét, vagy akár életét is veszélyeztetheti.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a cicát nyers hússal kell etetni, vagy hagyni kell, hadd vadássza le magának eledelét. Több száz éve volt, hogy a macskák a vadonban éltek, így hát tudomásul kell venni, vadászképességeik már némiképp rozsdásak. No és persze a levadászott állat elfogyasztása nem éppen főtt hús, ennek következtében betegségek forrása is lehet, köztük olyanoké is, melyek az emberre is veszélyesek.

Ajánlott cikkek