Kiengedni a cicát?

Szinte állandó a vita arról, hogy vajon ki lehet-e engedni a macskát. Az biztos, hogy az állat érdeklődéssel szemléli a kinti világot, sőt, az sem kizárt, hogy megpróbál kiszökni is. De vajon ki lehet, ki kell engedni? Biztonságban van-e a külvilágban? Mi a különbség a benti és a kinti macskák között?

Kinti cica, benti macska

Tényleg vannak olyan macskák, amelyek jobban tudnak alkalmazkodni a kinti élethez, mint mások? Nos, akárcsak az emberek esetében, a cicáknál is igaz, hogy mindegyikük egyedülálló, személyiségük egyedi. Vannak macskák, melyek ősei között rágcsálókra vadászó istállósmacskák garmadája található. Megeshet, hogy egy cica hozzászokott a benti élethez, de jobban vágyódik kifele, mint társai.

Számos előnye van annak, ha időnként hagyja kint játszani a macskát. Egyrészt így az állat mozgása biztosított, márpedig ez feltétlenül szükséges az egészséges élethez. Nem hátrány az sem, hogy friss levegőn van, ráadásul a kinti játék kiváló a mentális egészség szempontjából is, hiszen a nagyvilág számos kihívást nyújt, melyek felfedezése, megismerése az állat érzékszerveit aktívan tartja. Emellett a szabadban a macska kiélheti természetes ösztöneit, mászhat fára, vadászhat zsákmányra, és anélkül kaparhat, hogy a gazda idegbajt kapna.

Mindazonáltal rengeteg veszély is leselkedik a macskára a külvilágban, ezekre nem árt odafigyelni, már amennyire lehet. Az egyik legnagyobb és a cicákat leggyakrabban érintő veszély a gépjármű forgalom. Szintén gyakori probléma a sok vegyszer és egyéb káros anyag, melyek akár a kertben, az udvaron is megtalálhatók, de az sem mellékes, hogy az állat akár el is kóborolhat, elveszhet.

fehér macska a fán heverve nézelődik

Biztonság a szabadban

Tehát mi a legjobb módja annak, hogy a macskáját biztonságban tudja a szabadban? Először is csak olyan helyen szabad kiengedni, ahol biztonságban tudhatja. Ha forgalmas útvonal mellett van a ház, a kert, vagy esetleg olyan helyen, ahol sok vadállat mozog, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy megsérül a macska. Amennyiben ilyen környéken lakik, érdemes valamiféle korlátozásról gondoskodni a kertben, udvaron is. Erre jó megoldás, ha lekerít egy nagyobb területet, ahol szabadon játszhat, mászhat, ugrálhat a cica a friss levegőn, de kijutni nem tud. Amennyiben szeretné, hogy hosszabb időt, akár a nap nagy részét is kinn tölthesse a macska, vagy nem tudja felügyelni, érdemes nem csak lekeríteni a területet, de pihenőhelyet is elhelyezni számára, és gondoskodni arról, hogy árnyékba tudjon húzódni, vagy elbújni az eső elől.

Ezzel együtt, ha csak nem teljesen zárt, azaz fedett is ez a kifutó, legyen a cicán nyakörv, rajta azonosító bilétával, hogy ha mégis elszökne, legyen esély megtalálni. A mikrochip szintén jó megoldás, de ez esetben is elkél a nyakörv/azonosító, hiszen elég kevesen mászkálnak chip leolvasóval az utcákon. Sokan vallják, hogy nem árt egy kis csengettyűt rakni a macska nyakörvére. Ez egyrészt jelzi a szomszédságnak, hogy arra jár a cica, másrészt a madarakat, más állatokat figyelmezteti, hogy nagy vadász közeledik. Persze, tudjuk, a macska számára a vadászat ösztönös tevékenység, de egyetlen gazda sem szeretné, ha jól tartott és jól táplált kedvence pusztán szórakozásból támadna és ölne meg állatokat. Más a vadászat ösztönének kiélése, annak minden mozdulatsorával a becserkészéstől az üldözésig, és más az, ha le is öli a zsákmányt, de nem fogyasztja el, mert tele van a pocakja. Szóval a macskát nem zavarja a csengettyű, nyugodtan használja ezt a megoldást.

Mint írtuk, ha az állat sok időt tölt a szabadban, érdemes mindenképpen mikrochipet kérni az állatorvostól. Emellett kaphatók olyan, úgynevezett „breakaway” nyakörvek, melyek, ha a macska fennakad az ágakon, kerítésen, letörnek róla. Így elkerülhető a baleset, a fulladás.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a cica találkozhat a szabad kóborlás során más, akár vadon élő macskákkal is. Ezért nagyon fontos, hogy minden oltása és az élősködők elleni védelem naprakész legyen, de az ivartalanítás sem mellékes, ha nem szeretne a gazdi váratlan meglepetést pár hét múltán.

Végül, de nem utolsó sorban, ha egy mód van rá, éjszakára tartsa benn a cicát. Bár a macska éjjeli vadász, veszélyes számukra a sötétben bóklászni, ugyanis a sofőrök éjjel nehezebben látják meg az úton átsuhanó macskát, így nagyobb eséllyel sérülnek meg. Emellett más vadon élő állatok is vadásznak éjszaka, így nem kizárt, hogy egyikük áldozata pont a cica lesz.

szürke cica néz le a fáról

Boldogan a lakásban

Nem mindenki lakik kertes házban, hogy meg tudja oldani a macska biztonságos kinti létét. Ám elkeseredni nem kell. A legfontosabb, hogy lakásban, főleg kicsi lakásban csak olyan macska éljen, melynek nem hatalmas a mozgásigénye, lételeme a kinti élet. Ezért érdemes felelősen átgondolni a fajtaválasztást.

A benti élet aktívvá és szórakoztatóvá tehető a cica számára, ha van sok-sok játéka, macskabútora, kaparófája, esetleg polcok és egyéb magaslatok, ahová fel tud mászni, ahonnan tud szemlélődni. Ha szeret nézelődni az ablakban, egy pihenő/kiülő az ablak előtt, esetleg egy biztonsági rács kívülről jó szolgálatot tehet. Ráadásul így friss levegőt is szívhat az állat, és ha a gazdi ültet egy kis macskafüvet a párkányon a virágládába, még ez a boldogsága is megvan kedvencének.

Konklúzió

Összességében az, hogy benti vagy kinti életet fog-e élni a macska, attól függ, milyen helyen él a gazdi, és milyen módon tudja megvédeni őt az esetleges veszélyektől, ha egy kis időt és kreativitást szentel a megoldásnak. Sok lehetőség van arra, hogy akár a benti, akár a kinti élet boldoggá és teljessé tehető legyen az állat számára. A legfontosabb, hogy minden gazdi biztonságban és egészségben tudja szeretett macskáját.

Ajánlott cikkek