Kiengedni a cicát?

Szinte állandó a vita arról, hogy vajon ki lehet-e engedni a macskát. Az biztos, hogy az állat érdeklődéssel szemléli a kinti világot, sőt, az sem kizárt, hogy megpróbál kiszökni is. De vajon ki lehet, ki kell engedni? Biztonságban van-e a külvilágban? Mi a különbség a benti és a kinti macskák között?

Kinti cica, benti macska

Tényleg vannak olyan macskák, amelyek jobban tudnak alkalmazkodni a kinti élethez, mint mások? Nos, akárcsak az emberek esetében, a cicáknál is igaz, hogy mindegyikük egyedülálló, személyiségük egyedi. Vannak macskák, melyek ősei között rágcsálókra vadászó istállósmacskák garmadája található. Megeshet, hogy egy cica hozzászokott a benti élethez, de jobban vágyódik kifele, mint társai.

Számos előnye van annak, ha időnként hagyja kint játszani a macskát. Egyrészt így az állat mozgása biztosított, márpedig ez feltétlenül szükséges az egészséges élethez. Nem hátrány az sem, hogy friss levegőn van, ráadásul a kinti játék kiváló a mentális egészség szempontjából is, hiszen a nagyvilág számos kihívást nyújt, melyek felfedezése, megismerése az állat érzékszerveit aktívan tartja. Emellett a szabadban a macska kiélheti természetes ösztöneit, mászhat fára, vadászhat zsákmányra, és anélkül kaparhat, hogy a gazda idegbajt kapna.

Mindazonáltal rengeteg veszély is leselkedik a macskára a külvilágban, ezekre nem árt odafigyelni, már amennyire lehet. Az egyik legnagyobb és a cicákat leggyakrabban érintő veszély a gépjármű forgalom. Szintén gyakori probléma a sok vegyszer és egyéb káros anyag, melyek akár a kertben, az udvaron is megtalálhatók, de az sem mellékes, hogy az állat akár el is kóborolhat, elveszhet.

fehér macska a fán heverve nézelődik

Biztonság a szabadban

Tehát mi a legjobb módja annak, hogy a macskáját biztonságban tudja a szabadban? Először is csak olyan helyen szabad kiengedni, ahol biztonságban tudhatja. Ha forgalmas útvonal mellett van a ház, a kert, vagy esetleg olyan helyen, ahol sok vadállat mozog, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy megsérül a macska. Amennyiben ilyen környéken lakik, érdemes valamiféle korlátozásról gondoskodni a kertben, udvaron is. Erre jó megoldás, ha lekerít egy nagyobb területet, ahol szabadon játszhat, mászhat, ugrálhat a cica a friss levegőn, de kijutni nem tud. Amennyiben szeretné, hogy hosszabb időt, akár a nap nagy részét is kinn tölthesse a macska, vagy nem tudja felügyelni, érdemes nem csak lekeríteni a területet, de pihenőhelyet is elhelyezni számára, és gondoskodni arról, hogy árnyékba tudjon húzódni, vagy elbújni az eső elől.

Ezzel együtt, ha csak nem teljesen zárt, azaz fedett is ez a kifutó, legyen a cicán nyakörv, rajta azonosító bilétával, hogy ha mégis elszökne, legyen esély megtalálni. A mikrochip szintén jó megoldás, de ez esetben is elkél a nyakörv/azonosító, hiszen elég kevesen mászkálnak chip leolvasóval az utcákon. Sokan vallják, hogy nem árt egy kis csengettyűt rakni a macska nyakörvére. Ez egyrészt jelzi a szomszédságnak, hogy arra jár a cica, másrészt a madarakat, más állatokat figyelmezteti, hogy nagy vadász közeledik. Persze, tudjuk, a macska számára a vadászat ösztönös tevékenység, de egyetlen gazda sem szeretné, ha jól tartott és jól táplált kedvence pusztán szórakozásból támadna és ölne meg állatokat. Más a vadászat ösztönének kiélése, annak minden mozdulatsorával a becserkészéstől az üldözésig, és más az, ha le is öli a zsákmányt, de nem fogyasztja el, mert tele van a pocakja. Szóval a macskát nem zavarja a csengettyű, nyugodtan használja ezt a megoldást.

Mint írtuk, ha az állat sok időt tölt a szabadban, érdemes mindenképpen mikrochipet kérni az állatorvostól. Emellett kaphatók olyan, úgynevezett „breakaway” nyakörvek, melyek, ha a macska fennakad az ágakon, kerítésen, letörnek róla. Így elkerülhető a baleset, a fulladás.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a cica találkozhat a szabad kóborlás során más, akár vadon élő macskákkal is. Ezért nagyon fontos, hogy minden oltása és az élősködők elleni védelem naprakész legyen, de az ivartalanítás sem mellékes, ha nem szeretne a gazdi váratlan meglepetést pár hét múltán.

Végül, de nem utolsó sorban, ha egy mód van rá, éjszakára tartsa benn a cicát. Bár a macska éjjeli vadász, veszélyes számukra a sötétben bóklászni, ugyanis a sofőrök éjjel nehezebben látják meg az úton átsuhanó macskát, így nagyobb eséllyel sérülnek meg. Emellett más vadon élő állatok is vadásznak éjszaka, így nem kizárt, hogy egyikük áldozata pont a cica lesz.

szürke cica néz le a fáról

Boldogan a lakásban

Nem mindenki lakik kertes házban, hogy meg tudja oldani a macska biztonságos kinti létét. Ám elkeseredni nem kell. A legfontosabb, hogy lakásban, főleg kicsi lakásban csak olyan macska éljen, melynek nem hatalmas a mozgásigénye, lételeme a kinti élet. Ezért érdemes felelősen átgondolni a fajtaválasztást.

A benti élet aktívvá és szórakoztatóvá tehető a cica számára, ha van sok-sok játéka, macskabútora, kaparófája, esetleg polcok és egyéb magaslatok, ahová fel tud mászni, ahonnan tud szemlélődni. Ha szeret nézelődni az ablakban, egy pihenő/kiülő az ablak előtt, esetleg egy biztonsági rács kívülről jó szolgálatot tehet. Ráadásul így friss levegőt is szívhat az állat, és ha a gazdi ültet egy kis macskafüvet a párkányon a virágládába, még ez a boldogsága is megvan kedvencének.

Konklúzió

Összességében az, hogy benti vagy kinti életet fog-e élni a macska, attól függ, milyen helyen él a gazdi, és milyen módon tudja megvédeni őt az esetleges veszélyektől, ha egy kis időt és kreativitást szentel a megoldásnak. Sok lehetőség van arra, hogy akár a benti, akár a kinti élet boldoggá és teljessé tehető legyen az állat számára. A legfontosabb, hogy minden gazdi biztonságban és egészségben tudja szeretett macskáját.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az