Madarak és macskák

Sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, minél többféle és több állat él velünk, annál jobb és gazdagabb az életünk. Azonban akinek macskája is van, az sokszor tart attól, hogy bármilyen apró állat kerüljön a családba. Úgy vélik, sem a rágcsálók, sem a madarak nem lehetnek biztonságban a bősz vadásztól, ezért lemondanak ezek tartásáról.

Nos, nem feltétlenül kell. Lehet madarat és macskát együtt tartani, persze alapos tervezéssel és megfelelő óvintézkedésekkel.

Madárbarát macska?

Nem lehetetlen! A döntés meghozhatala előtt érdemes először a cica személyiségét monitorozni. Olyan macska, amelyik egész nap csak heverészik, vagy olyan, amelyik azonnal kirobbanó vadászszemvedéllyel reagál akár egy tollpihe rezdülésére is? A játékaival hogyan játszik? Becserkészi, kergeti, lecsap rá?

Tény, hogy minél nyugodtabb a cica természete, annál kisebb veszélyt jelenthet egy új, tollas családtagra.

Azonban a macska vadász, természetes közegében pedig minden madár zsákmányállat a számára. Soha nem szabad elfelejteni, hogy a cica számára teljesen mindegy, hogy egy adott madár az ablak túloldalán, a kertben levő fán, vagy a lakásban van-e. Nem tesz különbséget a madarak között.

macska az asztalon levő kalitkához ágaskodik grafika

Valószínűleg minden résztvevő (ember, tollas és szőrös) számára kevésbé lesz stresszes, ha megvárja, amíg a macskája legalább középkorú nem lesz, azaz kicsit lassabb és nyugodtabb életet él. Ugyanis biztonságban tartani az új madarat egy házban, ahol egy kirobbanóan eleven, ereje teljében levő macska él, az olyan kihívás, amelyet nem biztos, hogy a család vállalni szeretne.

Készen áll a madártartásra?

Madarat tartani nem csak annyiból áll, hogy megvesszük és berakjuk a kalitkába, majd néha adunk neki enni meg inni. Aki még soha nem tartott semmilyen díszmadarat, jobb, ha előbb utánaolvas, melyik fajta milyen gondozást igényel.

Érdemes gondolni arra is, hogy a legtöbb madárfajta sokkal hosszabb ideig él, mint a többi házi kedvenc. Egy papagáj esetében a 20 vagy 30 év sem ritka, tehát ennyi időre kell elköteleznie magát a családnak.

A madarak egyébként kifejezetten intelligens állatok, sőt, megkockáztatjuk, némelyik fajtájuk még a macskánál is inteligensebb.

A fogságban nevelkedő madár okos kis agyának sok figyelemre és bizony, szocializációra van szüksége.

Minél nagyobb a madár, annál nagyobb az agya, és annál tovább él. Ilyen hosszú életű fajta például az ara, az amazon és a kakadu. Ezek a madarak nem kívánatos viselkedéskitörésekkel jelzik csalódottságukat és unalmukat is, tehát készüljön fel a sikoltozásra, az agresszióra, a tolltépésre és más kényszeres viselkedésre, ha nem tölt elegendő időt és nem foglalkozik eleget a madárral.

macska az ágon ülő madarat szemléli grafika

Éppen ezért a kezdő madártartóknak azt javasolják az állatorvosok és más szakemberek, hogy lehetőség szerint kisebb madárfajokkal kezdjék az ismerkedést, és válasszanak inkább pintyet vagy kis papagájt. Persze az sem mindegy, hogy a gazdi személyiségéhez milyen fajta illik, az viszont tény, hogy a boldog és egészséges madár ugyanúgy sok figyelmet, foglalkozást és egészséges étrendet igényel, mint egy kutya vagy egy cica.

A békés együttélés kulcsa

Amennyiben a macska személyisége alkalmas arra, hogy madarat is tartson, még mindig nem lehet nyugodtan hátradőlni, ugyanis igen sok dolgot kell megfontolni és megtenni a békés együttélés érdekében.

Először is ügyeljen arra, hogy a macskát és a madarat külön helyiségben tartsa, nehogy felesleges stresszt okozzon a madárnak. A ravasz vagy játékos cica bizony képes egész nap állhatatosan figyelni a számára zsákmányt jelentő tollast, már maga ez komoly stressz lehet a madár számára. Azt pedig végképp sebki nem szeretné, hogy mancsával a kalitkába nyúlva éles karmaival megsértse, megölje a madarat, amelyiknek esélye sincs elrepülni a zárt helyről.

A következő fontos lépés a biztonságos kalitka. Ez azt jelenti, hogy nem a legelső, a marketplace-n olcsón kínált vagy a boltban fellelhető legcsilivilibb kalitkát kell megvenni, hanem alaposan utánjárni, hogy melyik a leginkább stabil és biztonságos. Egy bambusz kalitka biztosan nagyon szép, de egy kicsivel erősebb vagy vehemensebb cica pillanatok alatt képes összetörni. Tehát a kalitka fémből legyen!

Olyan helyre tegye a kalitkát, ahol a macska nem tudja felborítani. A legjobb, ha állvánnyal egybeépített darabot választ, így nem kell minden alkalommal aggódnia, ha magukra hagyja az állatokat. Érdemes mindig a falhoz állítani a kalitkát, mivel így egyrészt nehezebben tudja feldönteni a cica, másrészt ez nagyobb biztonságérzetet nyújt a madárnak.

A tolóajtóval ellátott kalitka nem a legjobb megoldás, tehát olyat keressen, amit se a madár a csőrével, se a cica mancsával nem tud kinyitni. Legyen valamilyen biztonsági megoldás az ajtón, vagy tegyen rá egy zárható karabinert.

macska a csésze peremén ülő madarat szemléli

Soha ne engedje a macskát a kalitkába!

Még ha a madár éppen nincs is a kalitkájában, az akkor is tiltott terület a cica számára. Nem szabad, hogy a macska azt gondolja, a kalitka része az ő territóriumának, vagy egyáltalán olyan hely, amelyet felfedezhet.

A másik ok, ami miatt a macska nem teheti be mancsát a kalitkába az az, hogy a cicák nyála olyan baktériumokat tartalmaz, melyek a madarak számára végzetesek lehetnek. A Pasteurella baktérium például számukra teljesen ártalmatlan, de igen veszélyes a tollasok számára.

A nagy találkozás

A macska kíváncsi, persze, hogy találkozni szeretne az új családtaggal. Ezt nem is szabad megakadályozni, de fontos, hogy mindez ellenőrzött és biztonságos körülmények között történjen.

Első alkalommal legyen jelentősebb távolság a két állat között, azaz egyikük az egyik, másikuk a másik szobában. Ezután adjon lehetőséget, hogy láthassák, megnézhessék egymást, persze tisztes távolból. A cél az, hogy a macska megtanulja, a madár szintén a családhoz tartozik, lakótárs, és nem játék vagy eledel a számára.

Néhány nap, többszöri, távolról megejtett találkozás után esélyesen már sokkal nyugodtabbak egymás társaságában. Ekkor meg lehet próbálni csökkenteni a távolságot közöttük, eleinte maximum 10 percre korlátozva a közelséget. Ha úgy látja, mindez erősen stresszes a madár számára, ne engedje közelebb a cicát. Tartson szünetet, különítse el őket, és másnap, vagy pár nap múlva próbálkozzon újra.

Ha a macska megpróbál felugrani a kalitkára, vagy be akarja dugni a rácsok között a mancsát, azonnal mondja határozottan, hogy „nem”, és alkalmazza a bevált módszerét, melyet olyan esetekben használ, amikor nem szeretné, hogy túl közel menjen valamihez a cica, vagy hogy agresszívvé váljon. Azaz terelje el a figyelmét! Van, akinek erre a vizes spriccelés, másnak az erős zaj válik be.

Figyeljen a jelekre, amelyek azt mutatják, hogy a macska ragadozó üzemmódba lép: leguggol, tágra nyílik a szeme, a farok megrándul, amikor meglátja a madarat, stb. Azonnal távolítsa el a madarat a macska látóköréből!

Kihívás? Igen!

Egy macska és egy madár együtt tartása mindig kihívás, de nem lehetetlen feladat. Időt, türelmet és sok energiát igényel. Aki már korábban is tartotta együtt a két fajt, annak is lehet nagy feladat, figyelembe véve a macskák erős vadászösztönét, de egy idősebb, nyugodtabb macskával talán kevésbé fárasztó kihívás. Soha ne feledje el, akármilyen békésnek és nyugodtnak is tűnik a helyzet, egy macskából bármikor előtörhet a ragadozó ösztön, hiszen legbelül ők mindig is vadászok maradnak, így számukra a madár mindig is zsákmányállat lesz.

Ajánlott cikkek