Kis macska, nagy macska

Aki szereti a macskákat, gyakran gondol arra, milyen jó lenne, ha idősebb macskája mellé egy pici cica is kerülne a családba, amelyik ha felnő, klassz játszótársa lehet a másiknak. De vajon ezt a család elkényeztetett, egy szem macskája is így gondolja? Biztos, hogy ő is azonnal lelkesen fogadja az új jövevényt? Nem biztos….

Az esetek legnagyobb részében a pici macska boldogan barátkozna, játszana, míg az idősebb „őslakos” némi távolságtartással szemléli a betolakodót. Sőt, megeshet, hogy az idősebb macska szomorúvá válik, visszahúzódó lesz, vagy akár elkezdhet hisztizni, tombolni, megtagadja az evést, elkezd az alom mellé piszkítani.

Ezek a viselkedésformák egyáltalán nem meglepőek, ha tudjuk, hogy a macskák nagyon nem szeretik a változásokat, és kifejezetten rosszul reagálnak azokra.

Különösen azt utálják, ha bármilyen betolakodó érkezil a területükre, legyen az kiscica, kutya vagy más állat, esetleg új családtag.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy le kell mondani a második macskáról, pusztán annyit, hogy meg kell tenni pár óvintézkedést ahhoz, hogy minél kevesebb stresszel járjon az összeszoktatás.

Nagy macska szimatolja a kiscicát

Az előkészület, a felkészülés a kulcsa annak, hogy a két macska mielőbb, és lehetőleg a legkevesebb stressz mellett tudjon összeszokni. Tehát ha a család azt tervezi, hogy egy második cica is kell, akkor érdemes az idősebb macskát felkészíteni a várható változásokra, így kevésbé lesz drámai a pici macska belépője.

Nyugtassa a macskát

A feromonok használata kifejezetten jó ötlet, ha nyugodt környezetet szeretne teremteni a cicának. Az új jövevény érkezése előtti hetekben már érdemes elkezdeni akár a diffúzor, akár a spray változat használatát.

Ha tart attól, hogy fokozott stresszel reagál a macska a kicsire, nyugtató hatású táplálékkiegészítőket is bevethet. Ezek nem szedálják a cicát, ám segítenek neki, hogy nyugodtabb legyen. Ezek hatékonysága is akkor a legjobb, ha már néhány héttel az új macska megérkezése előtt elkezdi használni, és utána sem hagyja abba. Ezen termékek összetevői természetes anyagok, melyek biztonságosnak és hatékonynak bizonyultak a macskák számára.

Alvó, vörös nagy macska mellett ül a pici cica

Készítse elő a házat

Minden szükséges felszerelést – tálkák, ágy, új alomtál, játékok, stb. – már a kismacska családba érkezése előtt el kell helyezni a lakásban. Érdemes ezt akár néhány héttel korábban megtenni, így az idősebb cica meg tudja szaglászni és szemlélni őket. Ha van rá mód, akár egy, a kismacska szagát magán hordozó takarót vagy játékot is be lehet csempészni az új tárgyak közé.

Legyen felkészült, és ne stresszeljen, mert azt a macska megérzi, és akkor nagyobb eséllyel reagál negatívan a kicsire.

Jelöljön ki egy helyiséget a házban, lakásban, ahova módja lesz a kismacskának visszavonulni, ahol az első időszakot nyugalomban el tudja tölteni. Ezt a helyiséget úgy kell megválasztani, hogy az „őslakos” macska oda tudjon menni az ajtajához, meg tudja szimatolni, ki van az ajtó másik oldalán, hallhassa is a neszeket, de ne lehessen kapcsolatuk egymással. Tehát logikusan a kismacska minden felszerelését ebbe a helyiségbe kell tenni, plusz ezek mellé egy játékot, amin rajta van az idősebb macska szaga.

Készítse fel a macskát

Talán a legfontosabb, hogy a macska egészséges legyen. A plusz stressz egy nem teljesen egészséges szervezet számára csak ront az állat állapotán. Egy új jövevény érkezésekor nem csak mentálisan kell a macskát felkészíteni, de meg kell bizonyosodni arról, hogy fizikailag is jó állapotban van. Ha szükséges, vagy biztonságosabbnak érzi, el lehet vinni a macskát egy álaltorvosi ellenőrzésre is, valamint az esedékes oltásokkal sem érdemes tovább várni. A légzőszervi megbetegedések gyakoriak a kismacskáknál, tehát fontos, hogy öregebb macska fel legyeb vértezve ezek ellen.

Bár megesik, hogy az idősebb macska azonnal elfogadó a kiscicával szemben, a legtöbb esetben bizony időre van szükségük az állatoknak, hogy megszokják a változásokat. Sőt, az is megeshet, hogy soha nem fogadják el egymást, pusztán megtanulnak egymás mellett, egy fedél alatt élni, lehetőleg ügyesen elkerülve a másikat. A gazdi persze általában azt szeretné, hogy a cicák jó barátok és játszótársak legyenek, de a cél minden esetben minimum az, hogy békésen elférjenek egymás mellett.

Pici, fekete cica a kanapén

A bemutatás pillanatai

Amikor eljön a pillanat, hogy hazaviheti a kismacskát, engedje, hogy a karjában vagy a hordozóban az idősebb macska megszimatolhassa. Ezután azonnal vigye a kicsit abba a helyiségbe, mely ideiglenes karantén.lakhelye lesz, és hagyja, hogy a kicsi felfedezze birodalmát és tárgyait – ágyát, tálkáit, játékait és az almot. Soha ne engedje, hogy a nagy felügyelet nélkül a kicsi közelébe menjen.

Különösen éjjel, vagy amikor nincs otthon, ügyeljen arra, hogy a helyiség ajtaja csukva legyen. Ahogy az újdonság okozta sokk múlik, a kíváncsi macska megpróbálja bedugni a mancsát az ajtó alatt, beszimatol a réseken és figyeli a kiszúrődő zajokat.

Attól függően, hogyan reagál a macska a változásokra, egy vagy akár több hétig is hagyja őket szeparáltan.

Nagyon fontos, hogy az idősebb macska semmivel se kapjon kevesebb figyelmet és szeretetet, mint korábban, sőt, inkább többet.

Az ismerkedés pillanatai

Ha minden rendben megy, kb. egy hét után hagyja, hogy a kiscica elkezdje felfedezni a házat, miközben az idősebb macska figyelemmel kíséri ezt a felfedező utat. Biztosítsa a lehetőséget az idősebbnek, hogy ha szükségét érzi, el tudjon vonulni valahova. Semmiképpen ne erőltesse az ismerkedésüket, persze ha az idősebb macskának van kedvenc játéka, pl. lézerfény vagy tollas pálca, megpróbálhat játszani egyszerre a két cicával, talán ez felkelti bennük az érdeklődést a közös játék iránt. Adhat jutalomfalatot is, egyszerre mind a kettőnek, és etetheti is őket egyidőben, de külön-külön helyen, nehogy az idősebb macska megfélemlítve vagy fenyegetve érezze magát.

Sok-sok dicsérettel, jutalomfalattal, pozitív megerősítéssel jutalmazzon minden elfogadható fizikai kontaktust a két állat között, hiszen fontos, hogy az idősebb macska számára a kiscica érkezése valamiféle pozitív élménnyel kapcsolódjon össze.

A hierarchia kialakulása

A macskák életében a rend és a rendszer nagyon fontos, ehhez pedig hozzá tartozik, hogy tudják, ki a főnök a háznál, és milyen hierarchia van az állatok között. Az idősebb macska biztosan szán majd időt arra, hogy ezt megértesse a kismacskával, azaz megmutassa neki, hogy ő felette áll. Lehet, hogy fújni fog a kicsire, sziszeg neki és felpúposítja a hátát, felborzolja a szőrét, amikor az valamilyen, neki nem tetsző dolgot csinál. Nem kizárt, hogy ez ijesztőnek látszik, de teljesen normális viselkedés, tehát a legjobb, ha nem avatkozik közbe. Az idősebb macska egyszerűen csak vázolja a szabályokat a kicsinek, jelzi, hogy ő a domináns „őslakos”, a kicsi pedig megtanulja, hol vannak a határok.

A problémás viselkedés korrigálása

Nem szzabad feladni, ha az első találkozások kudarcba fulladnak. Egy idősebb macskának időre van szüksége, hogy megszokja a bohókás, játékos, mindig eleven kiscicát. Az egyik legnagyobb hiba, amit a gazda elkövethet, ha siettetni próbálja a két állat összeszokását, és ha nem sikeres azonnal, akkor frusztrált vagy dühös lesz.

Maradjon mindig nyugodt és higgadt, Minden macska más és más, nincs kőbe vésett szabály arra, mennyi idő alatt kell összeszokniuk. Hagyjon nekik elég időt és teret az ismerkedésre és a szabélyok megismerésére.

A fokozatosság a kulcs!

Ha az idősebb macska igencsak agresszív a kicsivel szemben, érdemes tanácsot kérni az állatorvostól, hogyan szoktathatja őket össze.

Ajánlott cikkek