Ha a macska a konyhapultra ugrál

Esélyesen nincs macska, amelyik ne szeretne a konyhapulton ücsörögni, nézelődni, lesni pár finom falatra. Ez fokozottan érvényes, ha a gazdi éppen halat vagy májat készít a családnak. Bár vannak, akik szerint nem kell emiatt zargatni a cicát, hadd ugráljon, ez bizony egy rossz szokás, amiről nem árt leszoktatni a macskát. A konyhapultra ugrálás, az ott sétálgatás ugyanis számos veszélyt rejt magában, mind az állat, mind a család számára.

A pultra folyton felugráló macska bizony könnyen a forró tűzhelyen landolhat, de akár takarítás közben/után a vegyszeres maradványokon is. A gazdi és a család számára is veszélyes lehet, ha a készülő vagy már elkészült ételbe a macska belepiszkál, belenyal. A cica tappancsával az alomban is mászkál, elég elképzelni, hogy utána ezzel a lábbak lép a pultra, az ételek alapanyagai közé, ne adj1t isten az ételbe. Ezáltal a táplálékunkba különféle baktériumok kerülhetnek, melyek egészségügyi kockázatot rejtenek magukban, ezek pedig különösen veszélyesek lehetnek gyenge immunrendszerű emberek, idősek, gyerekek, várandós asszonyok számára.

macska csészét nyalogat

De miért ugrál fel a macska a pultra?

A konyhapult mintha mágnesként vonzaná magához a cicákat. Ahhoz, hogy le tudja szoktatni a felugrálásról, először meg kell fejtenie, mi az, ami oda csalogatja őt.

  • A macskák jó része szereti a magasságot. A konyhapultok pont ideális magasságúak ahhoz, hogy a cica a földről elrugaszkodva rá tudjon ugrani, de rosszabb esetben is simán eléri egy székről. Cselezze ki a cicát, ha szimplán a magasság élvezete miatt ugrál fel, és vegyen neki egy jó magas macskabútort, pihenőhellyel, kaparófával.
  • A konyhapult illata finom a számukra. Főzés közben a gazda ide-oda járkál, közben a pulton szabadon illatozik a csirkemáj, a hal, egy kis sült tegnapról. A nem elég figyelmesen letörölt pulton morzsák, ételdarabkák, kiömlött foltok vannak, melyek mind-mind csalogatóan hatnak az érzékeny cicaorrokra.
  • A macskák szeretik a friss, folyó vizet. Nem mindegyik, de a legtöbb macska élvezi a folyó vizet. Szeretnek vele játszani, sőt, sokan előnyben részesítik vízivási lehetőségként is. Bár biztos, hogy a konyhai mosogató csapjából áramló víz tisztább, mint a vécécsészébe öblítéskor folyó, de azért vannak jobb vízivási alternatívák is a macska számára.

macska a csapból iszik

Hogyan lehet leszoktatni a felugrálásról?

A közhiedelemmel ellentétben a macskákat igenis lehet nevelni és tanítani, pusztán következetesség és türelem szükséges hozzá. Ennek következtében arra is meg lehet tanítani, hogy ne ugráljon fel a konyhai pultra, csak meg kell találni azt a módszert, amelyik leginkább megfelelő a gazdinak és a macskának is.

  • Ragasszon fel ragasztószalagot a pult szélére. Ennek érintését a macskák utálják, tehát amint a civca megérzi tappancsaival, le fog ugrani. Egy-két próbálkozása még lesz talán, de aztán rájön, hogy nem érdemes a pultra repkedni. Persze ennek a módszernek vannak hátrányai is. Az egyik, hogy időnként cserélni kell a szalagot, és a nyomai nehezen eltüntethetők. A másik, hogy egy okos cica gyorsan rájöhet a módjára, hogyan tud a ragasztószalag érintése nélkül a pultra pattanni.
  • Rögzítsen alufólia csíkot a pult szélére. Az alufóliának nem csak az érintését, de az érintéssel járó hangot is utálják a macskák. Persze nem kényelmes zizegő alufóliával ellátott pulton dolgozni, de a cél szentesíti az eszközt.
  • Használjon klikkert. Nem csak a kutyáknál hasznos a klikker, de a cica nevelése során is profitálhat belőle, hiszen a macskák is sokkal jobban reagálnak a pozitív megerősítésre, mint a büntetésre. Amikor azt látja, a macska a pult felé les, vagy ugrani készül, kínáljon neki egy jutalomfalatot, miközben klikkel. Ha már fenn van, dobjon a földre egy falatkát vagy egy klassz játékot, és ha leugrik utána, klikkeljen. Így összekapcsolja a jutalmat a klikker hangjával, és idővel már a hang is elég lesz ahhoz, hogy leugorjon, vagy meg se próbáljon felugrani.
  • Tegye arrébb a székeket. Ha a cica csak egy székről tudja elérni a pultot, ideje átrendezni a konyhát.
  • Legyen engedélyezett ugrálási lehetőség. Akár építsen, akár vegyen macskabútort, amire felugrálhat a cica. Ha otthon készíti, ügyeljen arra, hogy vonzó legyen a macska számára felugrani rá. Legyen lehetősége a tetején leülni, elheverni, és csalogassa oda pár jutalomfalattal, játékkal. Amint felugrott, dicsérje és jutalmazza meg, így pozitív élmény lesz számára az új lehetőség.
  • Tartsa tisztán a konyhapultot. Távolítson el róla minden maradékot, ne hagyjon elöl ételeket, így nem lesz, ami odacsalogatná a macskát.
  • A csap problémája. Ha a cica rendszeresen a konyhacsaphoz ugrál fel, keresse meg az okát. Lehet, hogy valami nincs rendben a vizes tálkája körül. Megeshet, hogy nem elég tiszta, de lehet, hogy túl forgalmas helyen van, mondjuk a kuka vagy az ajtó mellett, ahol nem tud nyugodtan inni. Ha az a baja, hogy jobban szereti a csapból folyó friss, hideg vizet, érdemes a nap folyamán többször is kicserélni a tálkájában, vagy egy-két jégkockát beletenni, hogy hosszú ideig hideg maradjon. Soha ne hagyja nyitva a vízcsapot azért, hogy a macska inni tudjon belőle. Ez pazarló dolog. Inkább vegyen olyan itató szökőkutat, amely mindig mozgásban lévő, folyó vizet kínál.

Egyszóval: egy kis leleményességgel, és mindig a macska előtt járva egy lépéssel hatékonyan megelőzhető, hogy a cica a pultra ugráljon.

macska székről próbálja elérni az asztalon levő csirkét

A következő lépések

Persze nem mindig tűnnek hatékonynak a praktikák. ha úgy gondolja, hogy a macska beteg vagy nem érzi jól magát, és ezért ugrál fel, vagy korábban nem viselkedett így, érdemes elvinni állatorvoshoz. A nem tökéletes egészségi állapot sokszor eredményez viselkedésbeli változásokat.

Ajánlott cikkek