Zen a macskáknál

Vannak emberek, akik egyszerűen vonzzák a macskákat. Bárhová mennek, az utcán ismeretlen macskák simulnak a lábukhoz, vendégségben minden cica az ölükbe csücsül. Még azok a macskák is megtalálják ezeket az embereket, amelyek hírhedten emberkerülők vagy félősek.

Az ilyen emberek sokszor nincsenek tudatában annak, hogy miért vonzzák szinte mágnesként a cicákat. Mások pedig szeretik az állatokat, mégis nehézséget okoz nekik, hogy a cicákat magukhoz csalogassák, bármennyire is szeretnék.

Akármilyen keményen próbálkoznak, a macskák jó esetben közömbösek maradnak, de sokszor akár el is kerülik az embert, farkukat behúzva visszavonulnak. A nagyon lelkes közeledésre sok cica kifejezetten ellenségesen reagál.

Mégis, mi az oka annak, hogy míg egyes emberek szinte mágnesként vonzzák a macskákat, mások szinte taszítják, a cicákkal kapcsolatos érzéseik ellenére?

Nos, a macskáknak szükségük van arra, hogy ők választhassanak. Nem szeretik, ha sarokba szorítva érzik magukat, vagy ha akaratuk ellenére el kell viselniük a simogatást, babusgatást. Az emberhez képest a cicák kicsik és törékenyek, nem meglepő hát, ha nem örülnek neki, amikor egy hatalmas lény föléjük magasodik.

Nem nehéz azonban olyan emberré válni, aki mágnesként vonzza a cicákat. Bárki, bármikor képes lehet rá. Persze nincs semmiféle csodaszer erre, de vannak olyan jelek, melyet a macskák szerte a világon egyformán értelmeznek.

kiscica a gazdi kabátján csimpaszkodik

Az első szabály, hogy sose rohanja le a cicát. Hagyja, hogy ő közeledjen. Álljon meg, de ne magasodjon fölé, inkább guggoljon le és várjon.

Az ideális távolságot pontosan megadni nem lehet, de pár méter, vagy az utca két oldala, a szoba két sarka megfelelő lehet. Ez teljes mértékben a cica természetétől és a körülményektől függ. A legfontosabb, hogy a macskának legyen módja elmenekülni vagy elbújni, ha úgy érzi szükségét, azaz soha ne érezze magát sarokba szorítva vagy csapdába esve.

Ha ez már működik, és a cica várakozó álláspontra helyezkedett, nyújtsa ki az ujját a macska orrával egy magasságban. Mivel az állatok úgy üdvözlik egymást, hogy orrukat összedugják, ez jel a számára, hogy ön ismerkedni akar. Most már csak rajta múlik, hogy megtegye a következő lépést. Ha biztonságban érzi magát és készen áll az ismerkedésre, akkor közeledni fog és orrával megérinti az ujját.

Akkor is jól értelmezhető jelet fog közvetíteni, ha készen áll a bratyizásra, ugyanis ebben az orr-ujj érintős helyzetben elkezdi mozgatni a fejét, mígnem az ujja az állára kerül. Itt az ideje egy kis állvakargatásnak, simogatásnak.

Ennek oka a cica részéről nem más, mintsem hogy az állán levő illatmirigyek által megjelölje önt. A feromonok igen nagy szerepet játszanak a cicák életében, részei a macskák közötti kommunikációnak, melyek pontos jeleket közvetítenek az állat territóriumáról. Az áll érintésének engedélyezése ugyanakkor a kapcsolat kezdetét is jelenti – nyitva az út a fej és a fültövek cirógatása felé, azaz a barátság felé vezető első lépéseket megtették.

Próbálja ki ezeket az egyszerű gyakorlatokat, amikor a közelében macska van. Egyszerűen üljön le, nyújtsa ki az ujját és várjon! Az eredmény a siker lesz!

Ajánlott cikkek