Hogyan küzdjön meg kedvence elvesztésével

Egy kisállat elvesztése is hatalmas fájdalommal jár a gazda számára, a gyász mély és sokáig tartó. A cica, majd később a macska élete szerves részévé vált, és jó esetben hosszú éveken át társa volt az embernek. Az évek során szoros kötelék alakult ki közöttük.

Az állat elvesztésével ez a kötelék megszakad és a macska helyét egy üresség tölti ki. A gyász hosszú folyamat, talán hosszabb is, mint ahogy gondolná. Ám nem haszontalan, hiszen segít feldolgozni a veszteséget. A gyász során számos érzelmi hangulat tapasztalható, a depressziótól a haragig sokféle állapot.

Van, aki kifejezetten bűnösnek, hibásnak érzi magát, azon gondolkodik, vajon megtett-e minden tőle telhetőt kedvencéért, és agyába befészkelik magukat a „ha…” kezdetű mondatok. Ha a macskát el kellett altattatni, akkor is megjelenik a kérdés, vajon mi lett volna, ha… Vajon tényleg kellett-e…? A gazdának tudatosítania kell magában, különösen, ha beteg állatot vesztett el, hogy ő mindent megtett, legjobb tudása szerint.

Ha egy óvatlan sofőr volt a hibás a macska halálában, vagy úgy érzi, az állatorvos nem tett meg mindent a gyógyulása érdekében, megjelenik a harag érzése.

A gyász során nagyon fontos, hogy megfogalmazza és ki is mondja érzéseit. Soha ne zárja azokat magába, mert így sokkal hosszabb ideig tart a gyász leküzdése. Érdemes a családtagokkal megbeszélni, ki hogyan érez a veszteséggel kapcsolatban, ám ha nincs családtag, akkor se forduljon magába. Beszélgessen a barátaival, olyanokkal, akik kedvelték a cicát és akik nyitott füllel és szívvel hallgatják meg.

Ne feledkezzen meg arról, hogy bizony – ha vannak – többi állata is gyászol. Nem ritka, hogy ha a kutya és a macska együtt nőttek fel, akkor a gyászoló állat kedvetlen lesz, étvágyát elveszíti. Forduljon felé extra szeretetettel és figyelemmel.

A gyerekek számára a kedvenc cica elvesztése lehet az első találkozás a halállal. Magyarázza el a korának megfelelő és a család beállítottságának (vallásos vagy sem) módon, mi történt az állattal. A legtöbb hat év alatti gyerek nem igazán érti, hogy a halál végleges dolog, míg az idősebbek annyira kíváncsiak lehetnek, hogy akár morbid kérdésekkel is bombázhatják szüleiket. Függetlenül a gyerek korától, mindig hagyja, hogy részt vegyenek a gyász folyamatában, segíthessenek eltemetésében, és a rá való emlékezésben.

Gyakran jelent problémát, hogy mi legyen a macska testével. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy kertes háza udvarán el tudja temetni az állatot. Ám vannak lehetőségek: a kisállat-temetők adnak sírhelyet, sőt, a temetésben is segítenek, de léteznek mobil krematóriumok, ha a halott kedvenc hamvasztása mellett döntene.

A gyász során valamikor felmerül e kérdés: mikor jöhet új macska a családba, vagy egyáltalán, jöhet-e. Sokan azonnal készen állnak rá, mert úgy érzik, így könnyebb megbirkózni a veszteséggel, míg mások heteket, hónapokat, akár éveket várnak. Igazából bármelyik időpont jó, amikor úgy érzi, készen áll egy új jövevény befogadására a családba és a szívébe. Ne az elvárások, hanem saját érzései szerint döntsön. És még egy fontos szabály: sose keresse az új cicában elvesztett kedvence vonásait, jellemét, szokásait!

Ajánlott cikkek