Hogyan fejezik ki a macskák a szeretetet

Az, hogy macskája mennyire szeretetteli lény, nagy mértékben függ személyiségétől, vérvonalától, nevelésétől. Vannak zárkózott cicák, mások pedig alig várják, hogy végre szeretgethessék gazdájukat, dorombolhassanak neki egy kicsit, az ölébe fészkelődve.

Amikor a macska úgy dönt, ki akarja fejezni szeretetét gazdája iránt, ezt sokkal inkább megmutatja, semmint „elmondja”.

Meg kell hát ismernie a macskák szeretet-szótárát, ehhez pedig ismernie kell a testbeszéd jelentését.

Lassú pislogás

Amikor a macska idegenekkel vagy más macskákkal találkozik, üdvözli őket. Ezt rezzenéstelen tekintettel teszi. A lassú pislogás az elégedettség és a szeretet jele. Játsszon egyet a cicával: pislogjon vissza rá lassan és figyelje meg, meddig tart el ez a kommunikáció.

Tisztálkodás

A tisztálkodás nem csak a higiéniáról szól.

A macskák előszeretettel mosdatják egymást, ennek komoly stressz oldó szerepe van, ráadásul erősíti a köztük levő köteléket.

a macska a gazdáját mosdatja, az a teljes elfogadás jele, azaz arra utal, hogy befogadja a „macskacsaládba”.

Bökdösés és dörgölődzés a fejjel

Ha a macska arcát gazdájához dörgöli, akkor mintegy megjelöli, mint a tulajdonát. A cica arcán feromonokkal telt mirigyek vannak, melyek egyrészt a terület megjelölésére, másrészt a kényelem és a megszokás érzésére utalnak. Ez a feromon egyedi, akárcsak az ember ujjlenyomata. Amikor a macska hátrahagyja a jelét egy dörgölődzéssel, mintegy kirakja rá a „foglalt” táblát.

Követés

Amikor a cica szobáról szobára követi gazdáját, de még a vécére is utána megy, annak a jele, hogy érdeklődik ön iránt, ott akar lenni, ahol van. Azok a macskák, amelyek semmiféle más módon nem jelzik szeretetüket, gyakran az „ott akarok lenni, ahol te” követéssel fejezik ki azt.

„Ajándékok” a gazdinak

Elég sokkoló élmény lehet a lábtörlőre rakott halott és megcsonkított madár vagy vakond, ám ne kezdjen el sikoltozni.

A macska dédelgetett és vágyott zsákmányát ajándékozza önnek ezzel a gesztussal, azt reméli, hogy örülni fog.

Annyira várja a dicséretet és a gazdi örömét, mint a kisgyerek a meglepetést. Ha nem szereti ezeket a meglepetéseket, egyszerűen ne engedje ki a cicát.

Izgalom a gazdi hazatérésekor

Lehet, hogy még egyetlen családtag sem hallja vagy látja a gazda érkezését, de a macska már igen.

Az a cica, amely kötődik gazdájához, már a sarkon éppen csak beforduló kocsi, vagy a zárban csikorduló kulcs hangjára rohan a bejárathoz.

Ez bizony azt jelzi, a gazdi hiányzott, és az állat megkönnyebbült, hogy biztonságban hazaért végre.

Pocakmutogatás

Amikor a macska a hátára fordul és hasát mutatja, azt jelzi, bízik önben és szereti gazdáját. A pocakmutogatás a bizalom jele, hiszen az állat védtelen lesz ezáltal. Ha egy ilyen gesztussal a vadonban tenné, hamar zsákmánnyá válna. A gazdát mintegy védelmezőjének fogadja el.

Faroktartás

A macskák előszeretettel használják farkukat az üdvözlés és a szeretet jeleként. Az égnek meredő farok a megszokás, a bizalom és a szeretet jele.

Dagasztás

Ez az ösztönös gesztus a macska születésével kezdődik, akkor, amikor a kölyökcica anyja mellét dagasztja, hogy stimulálja a tejtermelést. Később a dagasztás az öröm, elégedettség, a szeretet jele, különösen ha dorombolás kíséri. Ez a gesztus a szeretet legközvetlenebb és legbensőségesebb kifejezési módja.

A finom szeretet

A kutyákkal ellentétben a macskák nem nyalakodással, puszilgatással fejezik ki szeretetüket. Ám ez nem azt jelenti, hogy nem szeretik a gazdájukat. A maguk finom módján tudatják gazdájukkal, hol is helyezkedik el a szívükben. A dorombolás, kozmetikázgatás, fejdörgölés csendes, de pontos jelét adja ragaszkodásának.

Ajánlott cikkek