Miért nyalogatják magukat a macskák?

Amikor a személyes higiénia kerül szóba, mindig megemlíti valaki, hogy bizony a macskák a tisztaság mintaképei. A szobatisztaságot szinte az anyatejjel szívják magukba, és van egy „beépített” tisztító szerkezetük, ez pedig nem más, mint érdes nyelvük.

Nyelvükkel és mellső mancsaikkal, valamint nyálukkal tisztogatják testfelületüket, fogaikkal pedig ki tudják szedni a bundában megbúvó szennyeződéseket, idegen anyagokat.

Ha hiszi, ha nem, a felnőtt macskák ébren töltött idejük akár felét is képesek saját maguk, rokonságuk és a baráti macskák tisztogatásával tölteni!

A macska tisztálkodásának kezdetei

Az anyamacska rögtön kicsinyei megszületése után elkezdi őket nyalogatni. A tisztogatás mellett a nyalogatás stimulálja a kicsit vizelet- és székletürítését, ösztönzi őket a szopásra és jó érzést nyújt nekik.

Négyhetes kor körül a kiscicák elkezdik saját magukat tisztogatni – nyalogatni, öthetesen már alomtársaikon is elvégzik ezt a műveletet. Ez a szokás akár felnőttkorukban is megmarad, ha a cicák együtt maradnak. Ez a fajta macskamosdás olyan szociális tevékenység a macskatársadalomban, mely a két állat közötti köteléket hivatott erősíteni.

Macskamosdási módok

Ha valaha is látta, hogyan tisztogatja egy cica az arcát, észrevehette, hogy nagyon is sztereotíp módon teszi. Először benyálazza a mancsát, majd felfelé haladó, körkörös mozdulatokkal elkezdi dörgölni az orrát, hátulról előrefelé. Ezután ismét megnyalja a mancsát és félköríves mozdulatokkal megtisztítja a füleit, a fülek hátulját, a homlokát és a szemek környékét. Mikor az egyik oldalon végzett, megismétli a procedúrát a másik oldalon is, a másik mancsával. A fej tisztogatása után következnek a mellső lábak, a deréktájék, a genitális területek, a hátulsó lábak, majd a farok. Mindezeket a nyelvével mosdatja át.  Persze a testtájak sorrendje változhat, és előfordul, hogy nem minden testrészét mosdatja át egyetlen alkalommal a cica.

A problémás mosakodás

Senki számára nem meglepő, hogy a macska mosakodása higiéniás előnyökkel jár. Segít az élősködők elleni küzdelemben, az állat bundája tiszta és sima lesz. A nyál párolgása hűti a macska testét, serkenti a bőrben található faggyúmirigyeket.

Ugyanakkor a macskák mosdásának pszichés előnyei is vannak. A mosdás csökkenti a konfliktus okozta stresszt, a frusztrációt vagy a szorongást. Ilyen esetekben tehát a tisztálkodás pótcselekvés, mely akkor fordul elő, amikor az állatnak két vagy több, ellentétes helyzettel kell megküzdenie egyszerre. Mivel erre képtelen, egy harmadik módot választ: a mosakodást. Például: A cica konfliktusba került, fenyegetve érzi magát és a helyzet elől elszalad. Mivel kutyaszorítóban érzi magát, úgy dönt, a harc helyett inkább mosakodni kezd, mivel ez megnyugtatja.

Vannak esetek, amikor a macska mintegy túlmosdatja magát. Ebben az esetben a nyalogatás, harapdálás, rágás fokozott, de előfordul, hogy a cica elkezdi szopogatni a bőrét vagy a szőrét. Mindez nem feltétlenül betegség jele, egyszerűen a stresszt jelzi. A macskákból stresszt vált ki a félelem, a stimuláció hiánya, új állat a környezetében, költözés, szeparációs szorongás, ritkán pedig a korai elválasztás.

A fokozott mosakodás akkor okoz problémát, ha az állat kárt tesz magában.

Elvékonyodik a szőre, vagy akár teljes tincsek hullnak ki, esetleg bőrfertőzés lép fel. Ezt az állapotot pszichogén alopecia-nak hívják, és akkor állítják fel ezt a diagnózist, ha nincs megállapítható betegség a tünetek hátterében.

Van, amikor a fokozott mosakodás valamilyen bőrbetegségre adott válaszreakció (bolha, allergia, fertőzés), ám idővel a gyógyulás ellenére is viselkedési problémává fajul. A mosakodással kapcsolatos viselkedési formák hamar önerősítő módszerré válnak azáltal, hogy csökkentik az állat szorongását.

A mosakodási módszerek egyébként sztereotip módon ismétlődőek, mindig attól függően, hogy a macska stressz-szintje milyen.

Mit jelent, ha a macska a gazdáját mosdatja?

A macskák szociális lények. Azzal, hogy gazdájukat nyalogatják, szeretetüket és bizalmukat fejezik ki, pont úgy cselekszenek, mint alomtestvéreikkel, vagy mint anyjuk tette velük kiskorukban. Nyalogathatják a gazdát azért is, hogy megkóstoljanak valamilyen anyagot annak bőrén, például a sót.

Kell-e a gazdának kozmetikáznia a cicát?

Ha a macska élvezi bundája kikefélését és fésülését, akkor tegye! Minden interakció erősíti a kötelékét az állat és gazdája között, nem kivétel ez alól a kozmetikázás sem. Ráadásul ennek során át tudja vizsgálni a cicát, felismeri az esetleges elváltozásokat, rendellenességeket. Tény azonban, hogy a legtöbb macska nem rajong azért, ha gazdája kozmetikázza, ilyenkor elég hevesen tud tiltakozni.

Úgyhogy ha nem muszáj, hagyja kedvencére a feladatot és csak a legszükségesebb, elkerülhetetlen dolgokat végezze el. Ha a cica hajlamos sok szőrt lenyelni és emiatt rendszeresen szőrlabda alakul ki a gyomrában, vagy extrém módon hullajtja a szőrét, vigye el állatkozmetikushoz, aki rendszeresen karban tudja tartani kedvencét.

Ajánlott cikkek