Házi gyógymódok a gyomor szőrlabdái ellen

A macskák közismerten tiszta állatok, ennek része, hogy rendszeresen tisztogatják, kozmetikázzák magukat. Minden alkalommal, amikor a cica nyalogatva tisztogatja magát, a kihullott szőrszálak egy részét lenyeli. A szőrszál nem emészthető, de általában áthalad a gyomron és a beleken.

Időnként azonban – különösen hosszúszőrű macskáknál vedlési időszakban, és ha az állat magát és más cicákat is igen intenzíven kozmetikáz – a macska elég szőrt nyel ahhoz, hogy az a gyomorban gombóccá álljon össze.  Nem mindig fordul ez elő, de tudni kell, hogy azért gyakori, főleg idősebb macskáknál a renyhe bélműködés, emésztés miatt.

Ha csak időnként fordul ez elő, az normális, ám heti több alkalommal, vagy akár naponta összegyűlő szőrlabda a gyomorban már gondot okoz. Akárcsak az, ha az állatnak gondot okoz ennek felöklendezése, azaz eltávolítása a gyomorból.  Általában a szőrlabda eltávolítása egy-két öklendéssel megtörténik, úgyhogy ha azt látja, kedvence erőlködik, ám a szőrt nem tudja kiüríteni a gyomrából, keresse fel az állatorvost

A gyomorban maradó szőr okozhat levertséget, hasmenést, ürítési problémákat, puffadt has lehet a jele és a cica étvágya csökken. Ritkán előforduló súlyos esetben a szőr elzáródást okoz a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a belekben, mely állapot akár halálhoz is vezethet, az állapot csak műtéttel kezelhető.

Mint sok más esetben, itt is a megelőzés a legjobb gyógymód. Hogy mit tehet ennek érdekében?

A rendszeres ápolás, akár naponta rövid időtartamban segít a kihullott szőrszálak eltávolításában. Minden egyes ilyen kikefélt vagy kifésült szőrszállal csökken az a mennyiség, amit a cica lenyelhet. Szoktassa kedvencét már apró korától a kozmetikázáshoz, így mindkettejüknek könnyebb lesz. Hosszúszőrű macskák esetében ez persze nem könnyű feladat, de sok más oka is lehet, hogy a gazdi nem birkózik meg a szőrápolással. Ilyen esetben rendszeresen vigye kozmetikushoz az állatot.

A belek síkosabbá tétele is segít a szőrlabda eltávolításába, hiszen ezáltal végig tud haladni a bélrendszeren ahelyett, hogy az állat felöklendezné.

A kereskedelmi forgalomban kapható szerek általában nem emészthető olajakat vagy zseléanyagot tartalmaznak, például vazelint, természetesen a macska számára vonzó módon ízesítve.

Bár az egyszerű vazelin a legolcsóbb és a leghatásosabb a kezelés céljából, a macskát nem könnyű rávenni, hogy le is nyelje. Bármit is használ, kövesse a csomagoláson található adagolási útmutatót. Amennyiben kedvence hajlamos nagy mennyiségű szőr lenyelésére, megelőzési céllal is adagolhatja a szőroldó pasztát, rendszeres, előírásszerű adagolással pedig megelőzhetőek a lenyelt szőr okozta problémák.

Az étrend minimális változtatása megoldás a probléma megelőzésére. A túl sok jutalomfalat, a kevés rost, valamint a nem elegendő mozgás szintén segít a szőrlabdák kialakulásában. Ha a macska egész nap csak heverészik, keveset mozog, akkor bélrendszere mozgása is lassul, a szőr pedig nem tud azon áthaladni. A megoldás a magasabb rosttartalmú étrend, kevesebb magas kalóriatartalmú nasi és kicsivel több mozgás.

Egyes tápgyártó cégek speciális, úgynevezett „hairball formula” tápokat forgalmaznak, melyek segítenek a szőrlabdák kialakulásának megelőzésében.

Ajánlott cikkek