Valóban olyan tiszták a macskák?

Biztos látott már – ha másutt nem, az interneten - vicces képet macskás házban, azzal a felirattal, hogy az otthonban az egyetlen öntisztuló a család macskája. Nem véletlen ez az elismerés, ugyanis a cicák valóban hihetetlenül tiszta lények.

Az egészséges macskák igen akkurátusan és alaposan tisztogatják saját magukat. Napjuk ébren töltött részének legalább ötven százalékát a mosakodással töltik.

Hogyan?

A macska számos célra tudja használni érdes nyelvét:

  • Az elhalt vagy laza szőrszálak eltávolítására.
  • Bajszáról és szőrzetéről eltávolítja vele az étel szagát, ezzel csökkentve az esélyt arra, hogy egy közeli ragadozó rátaláljon.
  • Segítségével megszabadítja bundáját a bolháktól és egyéb ragadozóktól.
  • Fokozza a vérkeringést.
  • Szabályozza a testhőmérsékletet.
  • Gyorsítja a gyógyulást.
  • Jó érzést biztosít.

Kell-e akkor fürdetni a macskát?

Míg a legtöbb kutyát meg kell fürdetni, hogy eltűnjön jellegzetes kutyaszaguk, a macskák ritkán igényelnek fürdetést. Persze szükség lehet egy alapos tisztogatásra, ha valamiféle módon összekeni magát a cica, de ez nem túl gyakori.

Mi van, ha a macska nem tisztogatja saját magát?

A gazdák igen könnyen fel tudják mérni kedvencük egészségi állapotát azáltal is, hogy figyelik tisztálkodási szokásait. A túl intenzív vagy nagyon ritka mosakodás valamiféle egészségügyi problémára utal, ez pedig állatorvosi ellenőrzést igényel. AZ egészséges macska soha nem szaglik, tehát a kellemetlen testszag vagy lehelet mielőbb állatorvosi vizitet igényel.

A macskaalomtól nem lesznek piszkosak a cicák?

A macskák ösztönösen eltüntetik szőrükről az étel minden nyomát, és ugyanígy elkaparják az el nem fogyasztott zsákmányt, hogy az ne legyen látható a ragadozók számára. A vadon élő macskák nem akarják, hogy a rá leselkedők megtalálják maradékukat.  Minden felesleget és hulladékot elkaparnak.

Ugyanígy saját végterméküket is elkaparják, hiszen az is nyomravezető lehet a ragadozók számára. Nincs ez másként a házi macskáknál sem, csak ők a macskaalomba kaparják el ürüléküket. Ha az alom rendszeresen ki van takarítva, nem lesz piszkos a cica. Az alom takarítása a gazda feladata, tehát ha nem szeretne magának több munkát, és felesleges bosszúságot, inkább gyakrabban ürítse ki.

Mi van, ha a cica egyszer csak „elfelejti” az almot használni?

Ha egy macska elkezd tiltakozni az alomhasználat ellen, akkor nagy valószínűsséggel valami nincs rendben az alommal. Lehet, hogy sérti a lábát, túl kemény a számára, vagy nagyon poros és zavarja a szemét – orrát. AZ is előfordulhat, hogy piszkos. A macskák orra sokkal érzékenyebb, mint az emberi orr, hamarabb észlelik a kellemetlen szagokat.

Ellenőrizze és takarítsa gyakran az almot! Ha minden rendben van, ám kedvence mégis elkerüli, lehet, hogy valamilyen betegség áll a dolog hátterében, úgyhogy forduljon állatorvoshoz.

Hogyan segíthet kedvencének, hogy mindig tiszta maradjon?

Minden macska igyekszik saját magát és környezetét tisztán tartani, de ön is segíthet neki. Az ivartalanítás ebből a szempontból is igen praktikus megoldás, ugyanis a nem ivartalanított állatok – legyen kandúr vagy nőstény – vizeletüket egyfajta hirdetésként használják. Az ivartalanítással csökken a jelölési vágy a macskában.

Tartsa a lakásban kedvencét, így megóvhatja a betegségektől és védheti a parazitáktól.

Ne feledje: a macska akkor boldog, ha tiszta!

Ajánlott cikkek