Kölyök cica vagy felnőtt macska?

Mielőtt cica-szerző akcióba kezdene, érdemes eldönteni, milyen macskára vágyik. Kölyök legyen vagy felnőtt? Hosszú- vagy rövidszőrű? Fajtatiszta vagy házi? Nőstény vagy kandúr? Cirmos, foltos vagy egyszínű? Tenyésztőtől vásárolt vagy menhelyi?

Ha már eldöntötte, hogy milyen méretű, korú, nemű és kinézetű cicát szeretne, érdemes egy kis további kutatást végezni. Lehet, hogy az a fajta macska, amit szeretne, nem éppen ideális az ön életstílusához, vagy ha van gyermeke, nem biztos, hogy gyermek mellé ideális.

Például ha csendes, nyugodt otthona van, a sziámi nem az ön fajtája, ugyanis ezek a macskák megállás nélkül „dumálnak”. A perzsa csodálatos, impozáns megjelenésű, de ha nincs ideje a napi kozmetikázásra (vagy nincs pénze egy profi kozmetikus megfizetésére legalább hetente egy alkalommal), akkor jobb, ha egy szép, de rövidszőrű fajtát választ. Sokat utazik? Akkor jobb, ha idősebb – legalább nyolc hónapos – cicát választ. Két macska ebben az esetben jobb, mint egy, mert így távollétében sem maradnak társ nélkül.

Mindenki imádja a kiscicákat. Édesek, mókásak, dédelgetni valók – ez nem is kérdés. De ne feledje el, hogy a kölyökmacska nem kisbaba és nem plüssmaci. Mire a kiscica készen áll az anyjától való elválasztásra és haza lehet vinni új otthonába, már járkál, rohangál, ugrál és mászik – azaz pont úgy viselkedik macska-kivitelben, mint egy tíz év körüli gyerek. Ráadásul, ha most egy kölyökmacskát visz haza, számolnia kell azzal, hogy röpke pár hónap múlva már egy érett, felnőtt macskája lesz, mely ideálisan 12-15 évig él.

Ha van ideje, megfelelő a környezete és bírja energiával, hogy felneveljen egy kölyökcicát, akkor nagyszerű kihívások elé állítja magát.

Ne feledje: egy kiscica sok időt igényel és rengeteg figyelmet. Rendszeresen kell állatorvoshoz vonni az oltásokra, féreghajtásra és ivartalanításra. A legtöbb kiscica bár kedves, de passzív állat, melynek sok szocializációra és nevelésre van szüksége, ám azt, hogy felnőttként milyen lesz a személyisége, még így sem tudja megjósolni.

Nem árt tudni, hogy a nagyon apró gyerek és a kölyökcica nem jó párosítás. Szép gondolat, hogy a totyogó baba és a tízhetes kiscica majd együtt nőnek fel, nagy harmóniában, de ez nem így van. Röpke hat hónap, és a kis szőrgombolyag, akit a baba fel és alá cipelt, már egy tízkilós, kifejlett macska, míg a hároméves gyerkőc még mindig nem lépett a negyedik évébe.

Ajánlott cikkek