Az ideális macska megtalálása

Európa legtöbb országában, így Magyarországon sincs macskahiány. Elég kinyitni az ajtót vagy a kaput, és máris besétál rajta egy cica. Nagy a választék, hatalmas a kínálat, a lehetőségek tárháza, no de akkor hogyan lehet megtalálni a megfelelőt?

Vajon a kiválasztott egészséges lesz-e? Mi a helyzet a rejtett betegségekkel és a viselkedési problémákkal? Mi történik a cicával, ha a dolgok mégsem működnek?

Egy macska beszerzése nem ugyanaz, mintha vesz egy hajszárítót vagy egy mikró sütőt. Nem adnak hozzájuk garanciát sem. Mindegyikük más és más, ez a másság pedig rengeteg örömet és rengeteg problémát hoz magával.

Mégis, temérdek segítséget lehet kapni a döntéshez, mely segítség persze nem ígéri, hogy a cica sose lesz beteg, mégis, igyekszik a lehető legjobb irányba terelni a dolgokat. Hogy mit kell ehhez átgondolni?

A barátok és a szomszédok

Érdeklődjön az ismerősöknél, szomszédoknál gazdira váró cica után. Sokszor ezek az ismerősöktől kapott cicák tökéletes megoldást adnak. Lehet, hogy egyik barátja, ismerőse allergiás lett a macskaszőrre és szívesen elajándékozná kedvencét. Lehet, hogy a szomszédban kismacskák születtek és tud választani. A személyes kapcsolat biztosítja azt, hogy megismerheti a cica addigi életének történetét, jellemét, viselkedését. Két dologra azért figyeljen: ne vegyen magához olyan cicát, mely rendszeres orvosi kezelésre szorul és sose keverje össze az üzletet a barátsággal.

Menhelyek

Gazdátlan cicák millió élnek szerte a világban. Hazánkban is nagy probléma az utcán élő, ott felnövő macskaszaporulat.

A menhelyről való örökbefogadás egy élet megmentését jelenti, ráadásul e módon olcsón juthat oltott, ivartalanított macskához.

Készüljön fel arra, hogy a legtöbb menhely szigorú ellenőrzés után ad örökbe cicát, lehet, hogy a kérdések némelyike igen személyes. Ne vegye magára és ne gondolja önnel szembeni bizalmatlanságnak, a menhelyek szeretik tudni, hová kerül a kis mentett állat. Ön is ellenőrizzen mindent, amit tudni szeretne – oltásokat, ivartalanítást, és mivel ezek az állatok szoros közelségben élnek, kérdezzen rá a féregtelenítésre, bolhákra, betegségekre is.

Tenyésztők

Ha fajtatiszta cicát szeretne, a tenyésztő a legjobb megoldás. A jó tenyésztő mindent tud a macskákról, azon belül különösen a kedvelt fajtáról, és igencsak megnézi, kinek adja el a nála született kiscicákat. Ne keverje össze a tenyésztőket a szaporítókkal, akik csak a haszonszerzést tartják szem előtt. Az elismert tenyésztő kiváló minőségű állatokat tenyészt, gondosan dokumentál mindent és mindig csak annyi almot hoz, amennyit úgy gondolja, el is tud adni. Érdeklődjön a macskatenyésztő szervezeteknél az elismert tenyésztők után.

Kóbor macskák

Van, hogy nem kell aggódnia, vajon megtalálja-e a megfelelő macskát, hiszen az találja meg önt. Sokan esküsznek arra, hogy ez a legjobb módszer. Nincsen örökbefogadási beszélgetés, mégis, megment egy életet. Másrészt azonban áldoznia kell az oltásokra, a féreghajtásra, az ivartalanításra. A legtöbb kóbor cica valamilyen betegséggel küzd, mely lehet, hogy nem azonnal jelentkezik, de a kezelése drága lehet. Elképzelhető, hogy állatvédő szervezet besegít a költségekbe, de ezzel ne számoljon.

A következő fontos döntés a választásban, hogy benti vagy kinti cicát szeretne-e. Jöjjenek hát erről a tudnivalók!

Nem sok szívszorongatóbb van, mint egy cica sírása, amely az ajtó másik oldalán szeretne inkább lenni. Ha ez az ajtó éppen a bejárati ajtó, természetes, hogy azt gondoljuk, hogy kedvencünk sose lehet igazán boldog, ha nem jut ki. Ugyanakkor a legtöbb macska ugyanezt csinálja, ha éppen be akar jutni (vagy át akar jutni bármilyen más ajtón). Nos, valóban ki kell járniuk a macskáknak? Szükségük van erre? És ha a válasz mind a két kérdésre igen, akkor még egy kérdés: mindez az ő érdeküket szolgálja-e?

Ajánlott cikkek