Amit érdemes megfontolni macskavásárlás előtt

Valószínűleg nincs olyan gyerek, amelyik ne kérte volna a szüleitől, hogy lehessen valamilyen háziállata. Vannak szülők, akik ezt sosem engednék meg, mások elgondolkodnak, hogy életvitelükhöz egy kutya vagy egy cica illene-e inkább.

Ha a cica mellett döntött, fontoljon meg még egy pár dolgot, mielőtt valóban hazaállít eggyel.

A legfontosabb megbizonyosodni arról, hogy a család egyetlen tagja sem allergiás a macskákra. Ha még soha életében egyikük sem töltött huzamosabb időt macskák közelében, érdemes egy allergia tesztet végeztetni, lehetőleg a család minden egyes tagjának. Szívszorító érzés akkor szembesülni egy esetleges allergiával, amikor már hazavitt egy édes kiscicát, melyet mindenki megszeretett. Az elválás ilyenkor már nagyon nehéz, még ha szükséges is.

Bár egy macska általában kevésbé problémás, mint egy kutya, hiszen nem kell sétáltatni, ezzel együtt nem mindegy, mennyit tud az állatra szánni szabadidejéből. Ne felejtse el, hogy a macskának is szüksége van a társaságra és az emberrel való interakció is alapvető igénye, szocializációja pedig egyáltalán nem lehetetlen feladat. Még akkor sem kell lemondania az állatok társaságáról, ha sokat van otthonától távol, ám ebben az esetben fontolja meg két macska beszerzését, így ők társaságot nyújtanak egymásnak, amikor ön vagy a család távol van.

A macska, ha unatkozik és magányosnak érzi magát, könnyen destruktívvá válik. Unalmát a ház berendezési tárgyain ellensúlyozza, márpedig egy romokban lévő lakás látványára hazaérkezni egy kemény, munkás nap után nem éppen felemelő érzés

macska néz

Az sem mellékes, hogy a ház vagy a lakás elég nagy-e ahhoz, hogy egy cica számára szükséges felszerelésekkel berendezze. Nem olyan sok helyet igénylő dolgok ezek, de nem mindegy, hogy percenként kerülgetnie kell az alomtálat, a kaparófát, a tálakat és az alvóhelyet, vagy sem. Ha van a családban kisebb gyerek, akkor arra is ügyelni kell, hogy ezek a felszerelési tárgyak a gyerek számára elérhetetlen helyen legyenek, különösen a tálak és az alomtál.

Miután a fenti dolgokat átgondolta, el kell gondolkodnia azon, hogy felnőtt macskát, vagy kölyökcicát szeretne-e.

A kiscicák édesek, ön tudja felnevelni, így elkerülhetőek az esetleges rossz szokások. Ugyanakkor a nevelés időigényes is, ráadásul idővel a cicát ivartalaníttatni is kell, ha csak nem tenyésztésre szánt fajmacskát vesz.

Ne felejtse el, hogy a macskakiállításokon ivartalanított cicákat is ki lehet állítani, tehát ez nem lehet gátja az ivartalanításnak. Olvasson utána a szabályoknak, ha ilyen terveket dédelget!

Ha a felnőtt macska mellett dönt, feltehetőleg örökbe szeretne fogadni egyet valamelyik állatmenhelytől. Ezeken a helyeken általában már ivartalanított állatokat adnak örökbe, és az állatok rendelkeznek védőoltásokkal is.

vörös macska figyel

Miután döntött és hazavitte a cicát, jó pár napnak el kell telnie, mire a cica megszokja és belakja új otthonát.  Nincs más dolga, egyszerűen adjon neki időt. Mutassa meg a cicának, hol az ágya, az alomtál. az etető- és itatóedény, a kaparófa. Ezeket tegye olyan helyre, ahol senkit nem zavar. Ha az állat megszokja a dolgok helyét, nem örül a változásoknak.

Amint a macska megszokta a helyét és a családtagokat, nagyszerű társ lesz belőle, és mire belejön a házirendbe, elsajátítja az együttélés szabályait, szinte tökéletessé válik a helyzet.

Ajánlott cikkek