10 jó tanács kezdő cicagazdáknak

Egy macska kiváló társ a hétköznapokban. Nemcsak szépek, de praktikusak is, hiszen távol tartják a háztól az egereket. Egy cica több mint kedves és bájos, puha és doromboló lény a háznál. Mielőtt befogad vagy megvásárol egyet, érdemes pár ténnyel tisztában lenni.

  1. Egy macska természeténél fogva önálló, független lény, ezzel együtt nem képes magáról gondoskodni. Mielőtt hazavinné, gondolja át, életvitele, stílusa alkalmassá teszi-e a macskatartásra. Mennyire elfoglaltak a napjai, mennyi időt tölt otthon, és vajon milyen igényei vannak a választott fajtának? Aki nagyon elfoglalt, nehezen talál időt a cicával való törődésre, hát még egy kis közös játékra! Egy sok kozmetikázást igényé fajta bizony nem neki való, ahogy a sok figyelmet követelő, aktív fajta sem. Vannak olyan fajták, melyek az aktívan dolgozó ember életstílusához tudnak igazodni, keressen ilyet!
     
  2. Mi a helyzet, ha a körülmények később megváltoznak, a munkaideje órákkal hosszabbodik, ám arra vágyik, hogy fáradtan hazaérve barátságos és boldog cica-arc fogadja? Fogadjon örökbe társat cicája számára, akivel együtt játszhat, míg ön távol van.
     
  3. Allergiától szenved? Érdemes allergia tesztet végeztetnie, kifejezetten a macskaszőrre irányulót, mielőtt hazaviszi a cicát. Vannak allergiás emberek, akiknél nem jelent problémát a macskaszőr, sőt, olyan is van, aki saját állatához tud alkalmazkodni, de más macskákra már allergiás rohammal reagál. Érdemes olyan fajtát keresni, mely minimálisan allergizáló – ez ügyben az állatorvos hasznos tanácsokkal szolgálhat.
     
  4. Mielőtt hazavinné a cicát, vizsgáltassa meg az állatorvossal és ellenőriztesse oltásait. Érdemes időben egyeztetni az ivartalanításról is, hiszen igen nagy a különbség egy boldog és egészséges cica és olyan macska között, amelyik vadul próbálja átkaparni magát az ajtón-ablakon, miközben ádáz hangokat hallat és körbespricceli a bútorokat.
     
  5. Szerezzen be egy alomtálat és alomanyagot. A fedett változat a macska számára több intimitást biztosít, a csomósodó alom kezelése könnyebb. Az alom mindig legyen tiszta – ez nem csak a szagok miatt fontos, de a macska egészsége és a ház higiéniája szempontjából is. Ne felejtse el tápot venni – lehetőleg kiváló minőségű, a cica korának megfelelő eledelt.
     
  6. A cicák imádnak játszani. Játékegér, szalagok, tollak, labdák, de akár egy üres doboz is kiváló alkalmatosság a számukra. Nem kell, hogy a játékszer méregdrága legyen, lehet akár házilag készített is, a fontos, hogy kedvencét boldoggá tegye, biztosítsa aktivitását és mentálisan kihívások elé állítsa.
     
  7. Ha nem szeretné, hogy a kanapé romokban heverjen, érdemes beruháznia egy vagy több kaparófára.
     
  8. A macskamenta és a jutalomfalatok segítségével a cica sok mindenre megtanítható.
     
  9. Időben válasszon állatorvost, már a cica hazavitele előtt egyeztessen a legmegfelelőbb és legszimpatikusabb dokival.
     
  10. Hazaérkezés után ügyeljen arra, hogy a rendszeresen gondozza a kiscica szőrét. Ha időben, még kölyökcica korban elkezdi a szoktatást, hamar alkalmazkodik a fésülés, kefélés, fürdetés szertartásához.

Mindez persze csak pár dolog, amire érdemes figyelmet fordítani, amikor új családtag kerül otthonába. Ne feledje: a macskák átlagosan húsz évet is élnek, úgyhogy igen hosszú ideig lesz társa a mindennapokban.

Ajánlott cikkek