Játék közbeni agresszivitás

A durva játék egyáltalán nem szokatlan, sőt, sokkal inkább természetes a kiscicák között, egészen két éves korig. A gazdák ezt egészen addig tolerálni szokták, amíg ezt nem érzik ellenük irányulónak vagy az otthonukra nézve rombolónak, azaz túlságosan vadnak.

Tudomásul kell venni, hogy a két évesnél fiatalabb macskák esetében a játék során mutatott agresszió igen gyakori, jellegzetes jelei pedig a folyamatos követés, kergetés, lerohanás, támadás, felugrálás és akár harapás, karmolás is lehetnek.

Az egymással zajló játék során a cicák megtanulják, meddig mehetnek el a harapásban és karmolásban, melyik az a pont, amikor ez már fájdalmat okoz a másiknak. Ugyanakkor a magányosan töltött órák a tanult formák ellenére fokozzák az agressziót és hajlamossá tehetik a cicát a gazda lába vagy kezei elleni támadásra.

Ezen egyetlen módon lehet változtatni: meg kell tanítani a macskának, hogy a gazda testrészei nem játékszerek. Minden esetben, amikor támadást intéz ön ellen, adjon neki egy játékot. Amint azt érzékeli, hogy támadni készül a cica, terelje el a figyelmét egy eldobott játékkal. Persze az alapvető feladat az, hogy az állat játék iránti és szociális igényei ki legyenek elégítve, azaz a gazda eleget játsszon kedvencével. Ha ez hiányzik az állat életéből, a legvonzóbb játékkal is nehéz lesz elterelni a figyelmét.

Nagyon hasznosak a figyelem elterelésére azok a játékok, amelyek a macska vadászösztönét célozzák meg, azaz a pálcára erősített tollak, húzható, tolható játékok, de a kíváncsiságára építő játékok is, mint a zacskók és dobozok, melyek hosszú időre képesek lekötni a figyelmét.

Ha az agresszivitás nem csökkent, hatékonyabb eszközöket is be lehet vetni. Érdemes ilyenkor a cicát vízzel lespriccelni vagy alkalmazni a zajkeltés elterelő hatását egy érmékkel teli fémdoboz rázásával. A macska ekkor meghökken, egy pillanatra megáll a támadásban, ilyenkor érdemes elterelni a figyelmét a játékkal.

Soha ne felejtse el, hogy agresszióra agresszióval válaszolni nem szabad. Ez félelmet kelt az állatban, elveszíti a gazda iránt érzett bizalmat és akár még agresszívabb viselkedést is produkálhat.

Ajánlott cikkek