A gyáva cica megszelídítése

A cica azonnal elrohan, ha csengetnek az ajtón? Napokig nem jön ki a kanapé alól, ha vendégei vannak? Minderre van megoldás!

A legtöbb cica antiszociális, persze nem a gazdival vagy a családdal szemben, de egy idegen ember hangja, szaga, látványa menekülésre készteti az állatot.

Persze az idegen megjelenésének első jele mindig a kopogás vagy a csengetés. Teljesen mindegy, hogy ez az idegen később mint csinál, a figyelmeztetés megtörtént a macska számára: egy idegen betolakodó veszélyezteti a területét.

Íme, egy érdekes történet. Kitty édes, aranyos cica volt. Éppen evett a konyhában, amikor hangosan kopogtak az ajtón. Ebben a pillanatban a macskát mintha puskából lőtték volna ki, elrohant a lakás másik irányába és felugrott a bojler tetejére. Igen ám, de a nagy lendülettől mögé esett és beszorult.

Nagyjából egyórás küzdelem után sikerült onnan kiszedni a pániktól karmoló és nyávogó állatot, persze rettenetes állapotban. Attól a naptól kezdve, ha vendég érkezett, a cica soha többé nem volt a régi. Ahogy idegeneket látott maga körül, azonnal megijedt. Persze az átélt megpróbáltatások után senki sem hibáztatta az állatot.

Persze az ilyen helyzetek nem mindennaposak, de ha kedvence nem tolerálja az idegeneket, sokat tehet érte a korai és megfelelő szocializációval.

A szocializáció a kulcs a helyzet megoldására, legyen szó akár emberekről, akár más állatokról, a feladat elkezdése pedig ne legyen később, mint a cica 7 hetes kora.

Sőt, ha a macska önnél született, már akár kéthetes korában elkezdődhet szocializációja azzal, hogy a körülötte levő emberek és vendégek beszélgetnek, megsimogatják a kicsit.

Jó, ha az állat minél több hanggal ismerkedik meg minél korábban, majd később többféle embert és állatot lát maga körül. Hívja hát meg bátran a barátait, hadd ismerkedjen velük az apró cica mielőbb.

Idősebb cicánál célravezető lehet, ha megkéri egy ismerősét, lépjen be a lakásba kopogtatás vagy csengetés nélkül, így nincs, ami előre jelezze a macskának a félelmetes idegen érkezését és nincs, ami kiváltsa a menekülést.

Vegye fel a cicát és kérje meg a vendéget, simogassa az állatot és kínáljon neki valamilyen kedvelt falatot. A cél a bizalom kiépítése az ismeretlennel szemben. Figyelje meg, ha legközelebb ugyanez az ismerős jön, a cica bár eleinte tartózkodóan, de kíváncsian fogja szemlélni. Ilyenkor mindig jutalmazza meg az állatot valamilyen finom falattal.

Legközelebb, mikor a már nem ismeretlen vendég érkezik, kérje meg, hogy kopogjon vagy csengessen, de álljon az ajtónál, hogy azonnal beengedhesse, hogy a cica még a menekülés előtt észrevegye, kedves ismerős érkezett, aki simogató és jutalomfalat osztogató.

Ezzel a kis procedúrával meg tudja tanítani a cicának, hogy nem kell félnie az idegenektől, a csengetés nem feltétlenül jelent veszélyt.

Persze vannak cicák, melyek egyes embereket elfogadnak, míg másokkal szemben változatlanul antiszociálisak maradnak.

Hagyja, hogy az állat önmaga legyen, hadd bújjon el, ha nagyon akar.

Ha felnőtt cicát fogadott örökbe, nem tudhatja, milyen rossz élményekkel érkezett a családba, melyek miatt bizonyos emberektől tart. Ne kényszerítse semmire, ha úgy látja, a cica képtelen legyőzni félelmét.

Ajánlott cikkek