A macska agresszivitásának típusai

Az emberek világában az agresszivitás a legtöbb esetben teljesen elfogadhatatlan válaszreakció. Ám másként van ez a macskáknál. Számukra az agresszivitás nem csak ösztönös, velük született, de egészséges reagálás bizonyos eseményekre.

Gondoljon csak bele: a macska viszonylag aprócska teremtény. Ha az evolúció során időnként nem használta volna agresszivitását, ma nem lehetne szeretett házi kedvencünk.

Viselkedéskutatók a macska agressziójának tíz típusát különböztették meg. Ezek közül a leggyakoribbakat könnyen megfigyelheti: védekező vagy félelmi agresszió, támadó agresszió, átirányított agresszió, vagy a simogatás kiváltotta agresszió.

A védekező agressziót akkor használja a macska, amikor megijed: lehet, hogy a kutya beszorította a sarokba, és nem lát menekülő utat, csak ha támad.

Támadó agresszió akkor figyelhető meg, amikor a cica megpróbál feljebb kerülni a hierarchiában, ehhez pedig erőszakot vagy megfélemlítést alkalmaz.

Az átirányított agresszió esetében a macska nem tudja haragját az érintett objektum ellen fordítani, így egy ártatlan külső szemlélő – másik macska vagy egy ember – ellen fordul.

Mit tehet, ha kedvence agresszív jeleket mutat? Először is mutassa meg az állatorvosnak, hogy kizárják a sérülés vagy betegség lehetőségét.

Ha nincs semmilyen egészségügyi probléma, akkor nagy valószínűséggel stressz áll az agresszivitás hátterében. A feladat tehát a szorongás csökkentése.

Figyelje a szorongás jeleit: izomrángás, farok mozdulatok, morgás, összehúzott szemek és egyéb testbeszéd elemek. Amikor azt látja, kezd halmozódni benne a feszültség, próbálja meg elterelni a figyelmét, mondjuk valamilyen klassz játékkal. Ez különösen fontos, amikor két macska feszül egymásnak agresszív módon, ugyanis meg kell tanulniuk, hogy inkább boldogan, mintsem szorongva kell együtt élniük.

Amennyiben a macska egy másik cica ellen irányítja agresszivitását, akár játék közben is, csapjon zajt, például tapsoljon vagy rázzon meg egy érmékkel teli konzervdobozt. Ügyeljen az érzelmi semlegességre, mert a macska könnyen átveszi az ön esetleges feszültségét, ez pedig csak fokozza a kialakult helyzetet.

Ha a cica olyankor támad agresszív módon, amikor simogatja, akkor ügyeljen jobban a testbeszédre. Ez ugyanis pontosan jelzi, mikor elég számára a kedveskedés. Hagyja, hogy ő kérje a simogatást, semmint lehetőséget adjon neki a harapásra és karmolásra, így fejezve ki, hogy elege volt. Legyen óvatos, nem mindegy, hol és hogyan érinti meg a cicát. Például sok macska nem szereti, ha a hasát simogatják. Ha az állat elkezd karmolni és harapni, ne rántsa el kezét, mert ez csak „felhívás keringőre”. Inkább nyomja kezét a testéhez, ez összezavarja.

Végezetül: ha a fenti tanácsok nem segítettek, a macska agresszivitása még mindig problémát okoz, érdemes tanácsot kérni az állatorvostól. Extrém helyzetben akár gyógyszeres terápiával is meg lehet próbálkozni.

Ajánlott cikkek