E-mail: pet4you@pet4you.hu

12 hónapos cica

12 hónapos cica

Annak megállapítására, hogy a cica túlsúlyos, fizikálisan kell átvizsgálnia és célszerű feltennie saját magának a kérdéseket:

  • Mikor két kezével átfogja a macska mellkasát, nehézséget okoz-e a bordák kitapintása?
  • Amikor fentről szemléli az állatot, lát-e egy domborulatot a bordáktól a has felé, mely ovális ívet formáz?
  • A cica testének alsó vonalán végigfuttatva a kezét a bordáktól a has felé, érzi-e, hogy a has megereszkedett, vagy éppenséggel lelóg a bordák mögött?

Ha akár néhány, akár mindegyik kérdésre a válasza igen, nagy a valószínűsége, hogy cicája súlyproblémákkal küzd.  Minden macskának más a kalóriaigénye, épp ezért nagy kihívás annak megállapítása, mennyi az ideális ételadag. A tápok csomagolásán található adagolási útmutató nem más, mint ami – útmutatás. Lehet, hogy az ön cicája éppen több vagy kevesebb eledelt igényel a javasolt mennyiségnél, épp ezért fontos a kondíció havonkénti átvizsgálása, a fenti kérdésekre adott válaszok átgondolása. Így mindig pontosan tisztában lesz az állat súlyával és ennek megfelelően tudja alakítani étrendjét.

Amennyiben további segítségre van szüksége, kérje meg az állatorvost, vizsgálja meg az állat kondícióját és adjon tanácsot etetésével kapcsolatban.

Egészség

A hyperthyroidism idősebb macskáknál gyakran előforduló betegség. Ilyenkor a pajzsmirigy túlműködik, ezáltal az állat anyagcseréje felgyorsul, a következménye pedig a máj vagy a szív megbetegedése.

Az egyéves cicát még nem fenyegeti a betegség veszélye – de mindenképpen érdemes odafigyelni, mert nagy az esély arra, hogy egy napon ezt fogják diagnosztizálni az állatnál.

A betegség elsősorban a középkorú és idősebb macskákat veszélyezteti. Éppen ezért minden cicánál érdemes vérvizsgálatot végeztetni hétéves korától kezdve évente egy alkalommal. A betegség klinikai tünetei a súlyvesztés, még normális étvágy mellett is, emésztőszervi panaszok, hiperaktivitás és éjszakánként jelentkező hirtelen nyávogás. Szerencsés esetben a hyperthyroidism jól kezelhető betegség. Gyógyszerekkel vagy műtéti beavatkozással gyógyítható, a gyógykezelés lehet radioaktív jód beinjekciózása is, melyet csak különleges esetekben alkalmaznak.

Nevelés

Egy fiatal macskánál többféle pszichológiai probléma alakulhat ki, melyek nagy része összefügg az emberekkel. Sok esetben a viselkedési zavarok nagy része egyéves kor körül kezdődik. Kialakulhat szorongás, kényszeres viselkedés, étkezési zavarok, vagy ritka esetben mániákus gyűjtögető-elrejtő viselkedés, amikor az állat különféle tárgyakat szed össze és rejt el egy általa biztonságosnak vélt helyre.

Általában vannak kedvelt tárgyak, amit előszeretettel cipel az állat: játék, zokni, kesztyű, ceruza vagy toll, de akár kanál vagy villa is lehet. A macskák képesek nagy távolságokat is megtenni, hogy begyűjtsék és elrejtsék a vágyott tárgyat, és ha egyszer nem találják az elrejtett kincset, kétségbe esnek.

Bár maga a viselkedés furcsa lehet, teljességgel ártalmatlan és az élet egyéb területein teljesen normálisan működik a cica.

Etetés

Egyévesen a macskának már felnőtt eledelre van szüksége. Bár az állat még fiatal és fizikális fejlődése sem ért véget, már nincs szüksége olyan mennyiségű zsírra és kalóriára, mint korábban. Amennyiben még nem váltott tápot, azt most tegye meg, de csak fokozatosan és mindenképp kiváló minőségű eledelt válasszon.

A napi adag attól függ, milyen fajtájú és méretű cicája van, de célszerű a csomagoláson található adagolási útmutatót is figyelembe venni. Az, hogy engedi, hogy az állat előtt egész nap ott legyen az étel, vagy napi két-három alkalommal eteti, teljes mértékben az ön egyéni döntése, melyet a macska igényei befolyásolhatnak.

Sokan szeretik egész nap az állat előtt hagyni az eledelt, ez igen célszerű olyan fiatal állatok esetében, melyek szeretnek egész nap rágcsálni. A napi kétszeri etetés akkor ajánlott, ha az állat minden elé tett ételt – mennyiségétől függetlenül -  ültő helyében felfal.

Macska, Növendék, Nevelés