E-mail: pet4you@pet4you.hu

2 éves cica

2 éves cica

A fiatal macskák imádnak játszani és környezetüket felfedezni – ám sajnos ezt sokszor éjjel teszik. Ha az ön cicája sem hagyja aludni éjjel a családtagokat, van egy pár trükk, amivel játékos kedvét a nappali időszakra tudja korlátozni.

Etesse meg alaposan a cicát, mielőtt lefeküdne a család, feltehetőleg ennek következtében éjjel aludni fog. Játsszon vele minél többet napközben, különösen az esti órákban és mindig legyen előtte napközben elég játék az unalom kivédésére.

Ahogy a cica öregszik, az éjjeli aktivitás is csökken, de a biztonság kedvéért tartsa csukva a hálószoba ajtaját, ha aludni akar.

Egészség

A macskák ősi ösztöne, hogy fájdalmukat, betegségüket elrejtsék, mégpedig saját életük megóvása érdekében. A természetben a ragadozók a legyengült, beteg állatokat könnyű zsákmánynak tekintik, ezért nem mindig könnyű megállapítani, ha a macska beteg vagy fájdalmai vannak. Mégis, akkor honnan tudja, mikor kell felkeresni az állatorvost? Mire kell figyelni?

A súlyvesztés, az étvágy csökkenése, a hányás, a hasmenés, az alomtálca nem megfelelő használata azt jelzik, hogy szükség van az orvosi vizsgálatra. Tüsszögés, vakarózás, köhögés, a szem folyása szintén figyelmet érdemlő tünetek. Ha csomókat vagy duzzanatokat észlel az állaton, különösen oltás után nem sokkal, hívja fel az orvost.

Ahogy a macska idősebb lesz, az orvos javasolni fogja az éves vérteszt elvégzését a különféle macskabetegségek kiszűrésére, mint a pajzsmirigy rendellenesség vagy a krónikus vesebaj. Idősebb állat esetében a betegségek tünetei a súlyvesztés, megnövekedett vizeletürítés, megnövekedett szomjúság, szőrvesztés, tág pupillák, éjszakai szakadatlan nyávogás.

Nevelés

Ha egy két éves cicának viselkedési problémái vannak, idő és sok erőfeszítés kell a korrekcióhoz - de nem lehetetlen a feladat. A gazda számára a legfontosabb ebben a helyzetben, hogy ne felejtse el, a pozitív megerősítés az egyetlen járható út, amely hatékonyan segíthet a viselkedési problémák korrigálásában.

A pozitív megerősítés azt jelenti, hogy a gazda jutalmazással és figyelemmel reagál a megfelelő cselekedetekre, míg a nem megfelelőeket teljes mértékig figyelmen kívül hagyja. Ne feledje, hogy a cica számára olyan környezet szükséges, mely mentálisan is stimulálja. A legtöbb viselkedési probléma akkor alakul ki, ha a cica unatkozik vagy stresszes környezetben él. Az a viselkedési probléma, melyet egészségügyi vagy pszichés baj okoz, gyógyszerekkel és viselkedésmódosító technikákkal jól kezelhető. Célszerű ez ügyben az állatorvos tanácsát kérni.

Etetés

Biztos, hogy jó táppal eteti a kétéves cicát?  A kereskedelmi forgalomban kapható tápok, korántsem egyformák, összetételüket tekintve sem.  A jó macskatáp könnyen emészthető, tartalmaz minden szükséges tápanyagot, ízletes és a macska számára kellemes illata van.

Kérdezze meg az állatorvostól, mit ajánl a fiatal macska számára. Bár a döntés az öné, érdemes a tanácsát is figyelembe venni. Tervezze meg, hol fogja rendszeresen vásárolni a macskatápot, hiszen a kínálat a különféle boltokban eltérő lehet. Elképzelhető, hogy a megszokott eledelt nem minden helyen tudja beszerezni, ez pedig kellemetlenséget is okozhat.

Macska, Növendék, Nevelés